ΑΘΗΝΑ
03:53
|
25.04.2024
"Η επόμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ θα είναι σαν το Περλ Χάρμπορ, σαν την 11η Σεπτεμβρίου" διεμήνυσε ο Τζερόμ Άνταμς.
Image by Gerd Altmann from Pixabay.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ευρώπη, αν και είναι μέχρι στιγμής η ήπειρος με τους περισσότερους θανάτους,  αρχίζει να βλέπει σιγά-σιγά τους αριθμούς των κρουσμάτων του κορονοϊού να φθίνουν. Στην αντίπερα όχθη οι ΗΠΑ διανύουν δύσκολες μέρες με ραγδαίες αυξήσεις στους αριθμούς των θανάτων και των εγχώριων κρουσμάτων COVID-19.

Η πανδημία Covid-19 έχει προκαλέσει τουλάχιστον 68.125 θανάτους στον κόσμο. Από την εμφάνισή της τον Δεκέμβριο, μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 1.245.000 κρούσματα, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP).

Ενθαρρυντικά σημάδια αρχίζουν διστακτικά να εμφανίζονται στην Ευρώπη.

Στην Ιταλία, “η καμπύλη αρχίζει να κατεβαίνει”, διαπίστωνε χθες ο εκπρόσωπος του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας Σίλβιο Μπρουσαφέρο.

Η Ιταλία μετρά 16.000 νεκρούς και ξέρει ότι έχει μπροστά της “μερικούς δύσκολους μήνες”, υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα. “Δεν πρέπει να εφησυχάσουμε”, τόνισε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Και στην Ισπανία η πίεση αρχίζει να αμβλύνεται χάρη στην μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και τις μονάδες εντατικής θεραπείας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Μαρία Χοσέ Σιέρα, του κέντρου αντιμετώπισης υγειονομικών κρίσεων. Ομως, έπειτα από 12.000 θανάτους, η Μαδρίτη εξετάζει την ιδέα υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους δημόσιους χώρους.

Στην Βρετανία που αναμένει αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων -έως σήμερα έχουν καταγραφεί 42.737 κρούσματα και 4.943 θάνατοι- η χθεσινή ημέρα σημαδεύτηκε από το διάγγελμα της βασίλισσας Ελισάβετ και την μεταφορά του διαγνωσθέντα με Covid-19 πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στο νοσοκομείο.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η απολογισμός των θανάτων πλησιάζει τους 10.000, η εξάπλωση της επιδημίας δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες.

Σύμφωνα με σημερινά στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων με περισσότερα 337.000 επιβεβαιωμένα περιστατικά, δηλαδή 4 φορές πάνω από τον επίσημο αριθμό που έχει καταγραφεί στην Κίνα.

“Τις επόμενες ημέρες, η Αμερική θα έλθει αντιμέτωπη με την κορύφωση αυτής της πανδημίας. Γνωρίζουμε όλοι ότι πρέπει να φθάσουμε σε μία κλιμάκωση, που θα είναι τρομακτική σε επίπεδο θανάτων, για να αρχίσει να αλλάζει η κατάσταση. Φθάνουμε όλοι κοντά σε αυτό το σημείο τώρα. Και οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι, πιστεύω, πολύ δύσκολες”, δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο ομοσπονδιακός διοικητής υπηρεσιών δημόσιας υγείας Τζερόμ Άνταμς προετοίμασε την αμερικανική κοινή γνώμη για το χειρότερο. “Η επόμενη εβδομάδα θα είναι σαν το Περλ Χάρμπορ, σαν την 11η Σεπτεμβρίου. Μόνο που δεν θα είναι γεωγραφικά περιορισμένο. Θα αφορά ολόκληρη την χώρα”.

Στο επίκεντρο της επιδημίας, στην Νέα Υόρκη, το σύστημα υγείας βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση, λόγω της έλλειψης εξοπλισμού και προσωπικού, σύμφωνα με τον κυβέρνηση της πολιτείας Αντριου Κουόμο.

Ο ιός εξαπλώνεται γρήγορα σε πολλές χώρες και ο αριθμός των νεκρών εξακολουθεί να ανεβαίνει – αλλά η πλειοψηφία των ανθρώπων αναρρώνει από τη λοίμωξη, σημειώνει το BBC, σύμφωνα με το οποίο από τα 1.276.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού παγκοσμίως, 264.000 έχουν αναρρώσει ενώ έχουν σημειωθεί 69.500 θάνατοι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα