ΑΘΗΝΑ
08:26
|
01.05.2024
240εκατ. ευρώ από τον ESM. 100 δισ.ευρώ για την προστασία της απασχόλησης και 200εκατ. ευρώ για τις επιχειρήσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα νέα μέτρα στήριξης των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού θα συζητηθούν στo αυριανό Eurogroup.

Πρόκειται για ένα πακέτο μέτρων που ανέρχεται σε μισό εκατομμύριο ευρώ περίπου, όπως δήλωσε σε κοινή συνέντευξή του σε πέντε ευρωπαϊκές εφημερίδες ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο.

Τα μέτρα αυτά θα αφορούν:

Α) Στο πακέτο στήριξης 240δισ. ευρώ που θα προέλθει από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Β) Στο δίχτυ ασφαλείας 100 δισεκ. ευρώ που θα αποβλέπει στην προστασία της απασχόλησης στις χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση

Γ) Στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για ένα πανευρωπαϊκό ταμείο εγγυήσεων με αύξηση κατά 200 δισεκ. ευρώ για τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις μικρές καιτις μεσαίες.

“Αν στα παραπάνω μέτρα προστεθούν τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αυτά των χωρών – ύψους 3% του ΑΕΠ σε δημοσιονομικό επίπεδο και στο 18% σε ρευστότητα – τότε το συνολικό πακέτο στήριξης αγγίζει το 1 τρισεκ. ευρώ,» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, υπογραμμίζοντας πως «η Ευρώπη δεν είχε δει ποτέ αυτό το ποσό στήριξης».

Ερωτηθείς γιατί δεν υπάρχει ομοφωνία για το πακέτο μέτρων που θα συζητηθεί αύριο στο Eurogroup, ο Σεντένο απάντησε: “Εργαζόμαστε. Βλέπω ευρεία στήριξη να διαμορφώνεται γύρω από αυτό το συνολικό πακέτο μέτρων, αλλά απαιτείται ακόμη αρκετή δέσμευση από τα κράτη-μέλη…”

Όσον αφορά στην πρόταση για την έκδοση του κορονο – ομολόγου, ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε ότι”Σε αυτή τη συζήτηση δεν πρέπει να υπονομεύσουμε τη δυνατότητά μας να συμφωνήσουμε στις τρεις ασφαλιστικές δικλείδες. Θα επιταχύνουμε, όμως, τη συζήτησή μας για ένα σχέδιο ανάκαμψης και αυτό ακριβώς αφορά η γαλλική πρωτοβουλία”.

Ερωτηθείς για το αν θα υπάρχουν όροι στη χρηματοδότηση των χωρών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), o πρόεδρος του Eurogroup απάντησε: “Είμαστε έτοιμοι να αποσυνδέσουμε την πιστωτική γραμμή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) από τη λογική της κρίσης κρατικού χρέους της Ευρωζώνης. Αυτό είναι πολύ ξεκάθαρο. Δεν έχει κανένα νόημα να συνδέσουμε μία κρίση πανδημίας με ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων”.

Ερωτηθείς για τις θέσεις απασχόλησης που μπορεί να χαθούν, ο Σεντένο είπε ότι «Μετά την κρίση στην Ευρωζώνη δημιουργήσαμε 13 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Παίρνουμε μέτρα για να προστατεύσουμε τους εργαζομένους, αλλά χωρίς ένα σχέδιο ανάκαμψης οι θέσεις αυτές θα χαθούν, όπως ακριβώς στις ΗΠΑ, όπου 10 εκατομμύρια άνεργοι ζήτησαν επιδόματα μέσα σε μόλις 15 ημέρες”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα