ΑΘΗΝΑ
22:52
|
18.10.2021

Η πανδημία του νέου κορονοϊού φέρνει την αγορά εργασίας αντιμέτωπη με τη “σοβαρότερη κρίση της από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο” σύμφωνα με την Διεθνή Οργάνωση […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πανδημία του νέου κορονοϊού φέρνει την αγορά εργασίας αντιμέτωπη με τη “σοβαρότερη κρίση της από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο” σύμφωνα με την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ), καθώς 1,25 δισεκατομμύριο άνθρωποι κινδυνεύουν με απόλυση ή με μείωση του μισθού τους.

Μια νέα μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα εκτιμά ότι η πανδημία θα «εξαφανίσει» το 6,7% των ωρών εργασίας σε όλον τον κόσμο, μόνο κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, δηλαδή 195 εκατομμύρια ισοδύναμα πλήρους απασχόλησης (για εβδομάδα εργασίας 48 ωρών).

Οι αραβικές και ευρωπαϊκές χώρες εκτιμάται ότι θα πληγούν σφοδρά, όμως σε απόλυτους αριθμούς, η περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού θα υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα, αυτήν την περίοδο του έτους.

Αυτές οι απώλειες σε ώρες εργασίας και σε θέσεις απασχόλησης, σε παγκόσμιο επίπεδο, συνιστούν «τη σοβαρότερη παγκόσμια κρίση μετά τον Β΄ΠΠ», προειδοποιεί η ΔΟΕ.

Σε πολλές χώρες οι πολίτες ζητείται να παραμείνουν στα σπίτια τους για να περιοριστεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της επιδημίας από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 75.500 άνθρωποι σε όλον τον κόσμο μέχρι σήμερα. Στον ενεργό πληθυσμό των 3,3% δισεκατομμυρίων εργαζομένων, πάνω από τέσσερις στους πέντε (ποσοστό 81%) επηρεάζεται από το πλήρες ή μερικό κλείσιμο των χώρων εργασίας. Έτσι, 1,25 δισεκ. άνθρωποι απασχολούνται σήμερα σε τομείς που θεωρείται ότι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αυξηθούν “δραστικά και καταστροφικά” οι απολύσεις και να μειωθούν οι μισθοί και οι ώρες εργασίας.

Τέλος, η αύξηση της παγκόσμιας ανεργίας για φέτος θα εξαρτηθεί για πολλούς από τα μέτρα που θα υιοθετηθούν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα