ΑΘΗΝΑ
03:20
|
30.09.2022
23 χρόνια κάθειρξης στον Μάρτσεκ για τις εν ψυχρώ δολοφορνίες του Γιαν Κούτσιακ και της μνηστής του Μαρτίνα Κουσνίροβα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ποινή κάθειρξης 23 ετών, επιβλήθηκε στον πρώην στρατιώτη Μίροσλαβ Μάρτσεκ για τις εν ψυχρώ δολοφονίες του δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ και της μνηστής του, Μαρτίνα Κουσνίροβα, τον Φεβρουάριο του 2018.

Ο δημοσιογράφος Γιαν Κούτσιακ που διερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς, εργαζόταν ως ρεπόρτερ για την δημοσιογραφική ιστοσελίδα Aktuality.sk, η οποία επικεντρώνεται κυρίως στη διερεύνηση φορολογικής απάτης πολλών επιχειρηματιών και στις διασυνδέσεις τους με υψηλά ιστάμενους Σλοβάκους πολιτικούς.

Στις 21 Φεβρουαρίου 2018, ο 27χρονος Γιαν Κούτσιακ και η μνηστή του, Μαρτίνα Κουσνίροβα, πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν μέσα στο σπίτι τους, μια δολοφονία που παρέπεμπε σε μαφιόζικη εκτέλεση.

Το τελευταίο ρεπορτάζ του δημοσιεύτηκε μετά τον θάνατο του δημοσιογράφου, αναφερόταν στις πιθανές διασυνδέσεις της ιταλικής μαφίας με Σλοβάκους πολιτικούς και πυροδότησε μαζικές διαδηλώσεις που οδήγησαν τελικά στην παραίτηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο και του αρχηγού της αστυνομίας.

Περισσότεροι από 400 δημοσιογράφοι είχαν υπογράψει μια ανοιχτή επιστολή, ζητώντας περισσότερη διαφάνεια από την κυβέρνηση Φίτσο και δεσμευόμενοι να ολοκληρώσουν τις έρευνες του Κούτσιακ.

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2018 η αστυνομία απέδωσε σε τέσσερις από τους οκτώ υπόπτους που συνελήφθησαν την κατηγορία της δολοφονίας. Φερόμενοι ως δράστες ήταν ο Τόμας Σάμπο και ο εξάδελφός του Μίροσλαβ Μάρτσεκ. Ο επιχειρηματίας Ζόλταν Άντρουσκο συνελήφθη με την κατηγορία ότι ενήργησε ως μεσάζων, ενώ η Αλένα Σούσοβα κατηγορήθηκε ότι έδωσε εντολή να διεξαχθεί η εν ψυχρώ δολοφονία. Συνελήφθησαν στις 30 Σεπτεμβρίου 2018 με εντολή του Ειδικού Ποινικού Δικαστηρίου στη Μπάνσκα Μπίστριτσα.

Στις 4 Οκτωβρίου, η Λίβια Κναζίκοβα, δικηγόρος του Ζόλταν Άντρουσκο, επιβεβαίωσε ότι συνεργαζόταν με την αστυνομία και κατονόμασε τον επιχειρηματία Μάριαν Κότσνερ ως το πρόσωπο που διέταξε τη δολοφονία.

Κάποια από τα άρθρα του Κούτσιακ αφορούσαν τον επιχειρηματία Μάριαν Κότσνερ και τις σχέσεις του με πολιτικά πρόσωπα.  Ο Κότσνερ, είχε προπηλακίσει το θύμα τον Σεπτέμβριο του 2017 και κατηγορείται ότι έδωσε εντολή για την δολοφονία του δημοσιογράφου.

Οι δίκες του ξαδέρφου του Μάρτσεκ, Τόμας Σάμπο και της πρώην διερμηνέως του επιχειρηματία, Αλένα Σούσοβα, θα ξεκινήσουν στις 15 Απριλίου.

Και οι τρεις κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας.

Ο  Ζόλταν Άντρουσκο, που τον Δεκέμβριο ομολόγησε  ότι διευκόλυνε τη δολοφονία του δημοσιογράφου, έχει καταδικαστεί σε 15ετή κάθειρξη.

Ο 37χρονος Μίροσλαβ Μάρτσεκ που δεν ήταν παρών στην ανακοίνωση της ποινής, είχε ομολογήσει την ενοχή του, καθώς επίσης και το ότι δολοφόνησε τον επιχειρηματία Πέτερ Μόλναρ το 2016, ο οποίος επίσης, εμπλεκόταν σε κάποια από τις υποθέσεις που ερευνούσε ο Κούτσιακ.

“Ήταν εν ψυχρώ και μοχθηρό. Τα θύματα δεν πρόλαβαν να αμυνθούν”, δήλωσε η προεδρεύουσα δικαστής κατά την ακρόαση.

Ο εισαγγελέας Τζουράτζ Νοβόσκι, που είχε ζητήσει ποινή κάθειρξης 25 ετών, εφεσίβαλε την απόφαση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα