ΑΘΗΝΑ
05:20
|
27.04.2024

Στο επικεντρο έρευνας του FBI για τη διεθνή τρομοκρατία βρέθηκε μία οργάνωση που συμπαρίσταται στον αγώνα των Παλαιστίνιων, παρότι δεν συνδέεται με τρομοκρατικές ή έστω […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο επικεντρο έρευνας του FBI για τη διεθνή τρομοκρατία βρέθηκε μία οργάνωση που συμπαρίσταται στον αγώνα των Παλαιστίνιων, παρότι δεν συνδέεται με τρομοκρατικές ή έστω βίαιες ενέργειες.

Όπως αποκαλύπτει ο ιστότοπος The Intercept, η οργάνωση Διεθνές Κίνημα Αλληλεγγύης (International Solidarity Movement, ISM) απασχόλησε τα γραφεία του FBI στο Σεντ Λούις και το Λος Άντζελες, ενώ συνέδραμαν και αυτά στο Σαν Φρανσίσκο και το Ντάλας υπό την υψηλή εποπτεία της Ουάσιγκτον.

Η πρώτη έρευνα ξεκίνησε από το γραφείο του Σεντ Λούις τον Μάρτιο του 2004. Στα δύο χρόνια που κράτησε οι πράκτορες δεν μπόρεσαν να στοιχειοθετήσουν καμία αξιόποινη πράξη, ούτε ότι τα μέλη του ISM αποτελούσαν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Το αποκαρδιωτικό συμπέρασμα ήταν πως επρόκειτο για απλούς ακτιβιστές υπέρ των Παλαιστινίων.

Τρεις μήνες μετά την έναρξη της έρευνας, το γραφείο του FBI στο Λος Άντζελες ξεκίνησε δική του έρευνα με δικαιολογία την αντίθεση των μελών του ISM στον καπιταλισμό και την παγκοσμιοποίηση. Οι πράκτορες απευθύνθηκαν σε συναδέλφους τους σε πάνω από 10 πόλεις, και σε μία περίπτωση έγινε στενή παρακολούθηση υπόπτου.

Το ενδιαφέρον στην έρευνα του γραφείου του Λος Άντζελες είναι η επικληση του Νόμου περί Ουδετερότητας. Πρόκειται για νομοθέτημα του 1794 που απαγορεύει στους αμερικανούς πολίτες να αναλαμβάνουν στρατιωτική δράση εναντίον χωρών με τις οποίες οι ΗΠΑ έχει ειρηνικές σχέσεις.

Στα έγγραφα που έχει στην κατοχή του το Intercept φαίνεται το FBI να εξετάζει κατά πόσο οι ακτιβιστές του ISM σχεδιάζουν να ενεργήσουν κατά της κυβέρνησης του Ισραήλ, κατά παράβαση του Νόμου περί Ουδετερότητας. Το παράδοξο είναι πως ανάλογα ερωτήματα δεν δημιουργήθηκαν κατά την απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων στην Κούβα ή την ενίσχυση των Κόντρας ενάντια στην κυβέρνηση της Νικαράγουας.

Το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι τίποτα άλλο από μερικές χιλιάδες σελίδες που στοιχειοθετούν την παρακολούθηση από το FBI αμερικανών πολιτών που αγωνίζονται ενάντια στην αδικία και την καταπίεση. Αν παλιότερα γινόταν εν ονόματι της καταπολέμησης του κομμουνισμού, σήμερα η βολική δικαιολογία είναι η τρομοκρατία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα