ΑΘΗΝΑ
10:33
|
17.05.2024
Μετά από μία άκαρπη ολονύκτια συνεδρίαση το Eurogroup διέκοψε τις εργασίες του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άκαρπη απέβη η ολονύκτια τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, που διέκοψε τις εργασίες του και θα συνεχιστεί την Πέμπτη. Το χάσμα για τη δημοσιονομική πολιτική απέναντι στην πανδημία κορονοϊού μοιάζει να είναι αγεφύρωτο προς το παρόν.  

Όλη τη νύχτα, ο προέδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο βρισκόταν σε διαβουλεύσεις με μικρές ομάδες υπουργών για το κοινό ανακοινωθέν, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Χώρες του Βορρά επιμένουν πως η όποια παροχή χρηματοδότησης από την προληπτική πιστωτική γραμμή (ECCL) του ESM θα πρέπει να συνοδευτεί με όρους μακροχρόνιας δημοσιονομικής προσαρμογής. Από την άλλη, το στρατόπεδο των εννέα χωρών -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- που τάσσονται υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων με ευνοϊκούς όρους για την αντιμετώπιση της κρίσης, ζητούν ρητή αναφορά σε ταμείο ανάκαμψης, με δυνατότητα έκδοσης κοινού χρέους, όπως το σύστημα που πρότεινε η Γαλλία.  

Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων βρίσκεται το πακέτο μέτρων Σεντένο, ύψους 500 δισ. ευρώ, που το απαρτίζουν 240 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), το δίχτυ ασφαλείας 100 δισ. ευρώ για την προστασία της απασχόλησης και η πρόταση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για ένα πανευρωπαϊκό ταμείο εγγυήσεων 200δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις.

Η διαφωνία μεταξύ Ιταλίας και Ολλανδίας δεν έχει επιλυθεί, καθώς η γειτονική χώρα, που έχει πληγεί ιδιαιτέρως από την κρίση της πανδημίας, ζητά δάνεια από τον ESM χωρίς αιρεσιμότητα, και ρητή αναφορά, ενώ η Ολλανδία επιμένει σε όρους μακροοικονομικής και διαρθρωτικής προσαρμογής για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας, χωρίς αμοιβαιοποίηση του χρέους.  

“Μετά από 16 ώρες διαβουλεύσεων, φτάσαμε κοντά σε συμφωνία αλλά δεν είμαστε εκεί ακόμα. Ανέστειλα το Eurogroup που θα συνεχιστεί αύριο, Πέμπτη. Οι στόχοι μου παραμένουν: Ένα ισχυρό δίχτυ ασφαλείας ενάντια στην κρίση της Covid-19 για την προστασία εργαζομένων, επιχειρήσεων και κρατών, και η δέσμευση για ένα μεγάλο σχέδιο ανάκαμψης”, έγραψε ο Σεντένο στο Twitter. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα