ΑΘΗΝΑ
22:31
|
19.04.2024
Να παραμείνουν σε πλοία οι πρόσφυγες και να παραταθεί η απαγόρευση υποβολής ασύλου προτείνουν τα νησιά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πλοία καραντίνας και παράταση της απαγόρευσης υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου για τους πρόσφυγες και μετανάστες που έρχονται στην χώρα μας από την Τουρκία, ζητούν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, απορρίπτοντας την πρόταση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη για την ανεύρεση νέων τοποθεσιών φιλοξενίας.

Με 27 ψήφους υπέρ και έξι κατά, το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Δυτικής Λέσβου, σε έκτακτη δια περιφοράς συνεδρίασή του ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, την εισήγηση της δημοτικής αρχής να μην υποδείξει τοποθεσία για την παραμονή σε καραντίνα μεταναστών που ενδεχόμενα θα αφιχθούν από 1η Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι από χτες ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης είχε ζητήσει να του υποδειχθούν από τους Δήμους Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου “οι βέλτιστες τοποθεσίες” για τη φιλοξενία μεταναστών λόγω της έκτακτης κατάστασης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στην απόφαση που ελήφθη, ο Δήμος Δυτικής Λέσβου αρνείται την υπόδειξη από μέρους του οποιασδήποτε νέας δομής ή ξενοδοχείου. Αλλά προτείνει την αποστολή κατάλληλου πλοίου στο οποίο να παραμένουν όσοι τυχόν εισέλθουν στον Δήμο μας για την προβλεπόμενη 14ημερη καραντίνα και εν συνεχεία να μεταφέρονται όπως προβλέπεται από τις αρχές του μήνα όπου και ανεστάλη η δυνατότητα αίτησης ασύλου.

Στην εισήγησή της η δημοτική αρχή μεταξύ άλλων ανέφερε:

“Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ειδικά στον Δήμο Δυτικής Λέσβου, οι επικρατούσες συνθήκες έκτακτης κατάστασης, με αρκετά κρούσματα του κορωνοϊού στην περιοχή του Δήμου, με τα Κέντρα Υγείας Καλλονής και Πολιχνίτου κλειστά και τη θέση σε καραντίνα του νοσηλευτικού προσωπικού των, καθίσταται απολύτως αδύνατη και επικίνδυνη η παραμονή στον χερσαίο χώρο του Δήμου, οποιουδήποτε μετανάστη εισέλθει. Δεν υπάρχει χώρος κατάλληλος προς παραμονή μεταναστών για οποιοδήποτε μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα απαιτηθεί. Η πρόταση του Δήμου Δυτικής Λέσβου προς τον αρμόδιο Υπουργό είναι η αποστολή κατάλληλου πλοίου στο οποίο να παραμένουν όσοι τυχόν εισέλθουν στον Δήμο μας, από τα θαλάσσια σύνορα της περιοχής και η μεταφορά τους στη συνέχεια σε άλλες δομές στην ενδοχώρα μετά τη λήξη της καραντίνας”.

Πλωτούς χώρους καραντίνας θέλει και η Σάμος

Σύμφωνα με την απόφαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π) της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου, με αποκλειστικό θέμα ημερήσιας διάταξης την ετοιμότητα αντιμετώπισης και ενημέρωσης σχετικά με την αποτροπή του Covid -19, αποφασίστηκε η υποβολή στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά πρότασης για τη μίσθωση πλοίου-καραντίνα για τους μετανάστες.

Ειδικότερα, το Συντονιστικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε Σάμου προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες μετάδοσης του Covid -19, στα νησιά, πρότεινε:

“Να υπάρξει σχεδιασμός από τα συναρμόδια Υπουργεία για άμεση μίσθωση πλωτού χώρου καραντίνας (πλοίου), το οποίο θα διαθέτει υγειονομική υποστήριξη προκειμένου να φιλοξενούνται οι παρανόμως εισερχόμενοι στην Ελληνική επικράτεια από την Τουρκία, αφού η παραμονή τους στα νησιά μας αποτελεί υγειονομικό κίνδυνο για την μετάδοση του Covid -19, γνωρίζοντας πολύ καλά την πορεία της νόσου στην γειτονική χώρα”. Επιπλέον, “να υπάρχει παράταση της απαγόρευσης υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου για τους παράνομα εισερχομένους στην Ελληνική Επικράτεια”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα