ΑΘΗΝΑ
08:56
|
14.05.2024
Μέχρι τις 31 Ιουλίου δεν θα δεχτεί στα λιμάνια της κανένα πλοίο που διασώζει πρόσφυγες και μετανάστες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και μέχρι τις 31 Ιουλίου δεν θα δεχτεί στα λιμάνια της όσα πλοία μεταφέρουν και διασώζουν πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη.

 “Τα ιταλικά λιμάνια δεν μπορούν να εγγυηθούν τις προϋποθέσεις που χρειάζονται για να χαρακτηριστούν και να προσδιοριστούν ως τόποι ασφάλειας σε όσα πλοία μεταφέρουν και διασώζουν μετανάστες”, αναφέρει το διάταγμα που υπογράφουν οι ιταλοί υπουργοί Εσωτερικών, Εξωτερικών, Μεταφορών και Υγείας.

Η απόφαση ελήφθη με αφορμή την άδεια ελλιμενισμού που ζητούσε το πλοίο της γερμανικής ΜΚΟ, Alan Kurdi που μετέφερε περίπου 150 μετανάστες και πρόσφυγες που διέσωσε ανοιχτά των λιβυκών ακτών.

Παράλληλα, στο κέντρο μεταναστών της Λαμπεντούζα δεν μπορούν πλέον να εξασφαλισθούν οι απαιτούμενες συνθήκες, για την τήρηση των αναγκαίων αποστάσεων ασφαλείας.

Ο δήμαρχος του νησιού Τοτό Μαρτέλο ζήτησε από την κυβέρνηση της Ρώμης να σταλεί πλοίο το οποίο να αγκυροβολήσει έξω από το λιμάνι της Λαμπεντούζα, ώστε να φιλοξενήσει προσωρινά όλους τους μετανάστες που θα αφιχθούν τις επόμενες ημέρες.

Η απαγόρευση θα συνεχίσει να ισχύει μέχρι τη λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω του κορονοϊού που  προσδιορίζεται για τις 31 Ιουλίου, με ανοιχτό όμως το ενδεχόμενο παράτασης.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα