ΑΘΗΝΑ
04:05
|
17.05.2024
20 από τα 29 δείγματα που εξετάστηκαν βρέθηκαν θετικά. Σε Καραντίνα ο οικισμός από το βράδυ της Παρασκευής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συναγερμό στη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει σημάνει ο εντοπισμός 20 κρουσμάτων κορονοϊού, σε οικισμό Ρομά στη Λάρισα, ο οποίος τέθηκε σε καραντίνα από τις 23.00 της Πέμπτης με εντολή του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά.

Πρόκειται για τον οικισμό Ρομά της συνοικίας Νέας Σμύρνης, με πληθυσμό περίπου 3.000-5.000 άτομα, όπου είχε εντοπιστεί ότι μολύνθηκε ένας 32χρονος που νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Η ιχνηλάτηση των επαφών που είχε ο 32χρονος, αποδεικνύει το υψηλότατο ποσοστό μετάδοσης του θανατηφόρου κορονοϊού στον οικισμό, καθώς βρέθηκαν θετικά 20 από τα 29 δείγματα που εξετάστηκαν.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Λαρισαίων, Απόστολο Καλογιάννη και με ενημέρωση του διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Δημήτρη Κατσικονούρη, από τα 29 δείγματα που ελήφθησαν το πρωί της Πέμπτης τα 20 είναι θετικά, ενώ τα 9 αρνητικά.

Με δηλώσεις του το πρωί της Παρασκευής, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός ανέφερε ότι ο σχεδιασμός αντιμετώπισης της διασποράς, περιλαμβάνει τη διενέργεια μαζικών τεστ στην αποκλεισμένη περιοχή.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη δομή καραντίνας, η οποία θα δημιουργηθεί στους χώρους του Κέντρου Αποκατάστασης “Αρωγή” όπου θα μεταφερθούν όλοι όσοι είναι θετικοί στον ιό, όπου θα παρακολουθούνται από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, ενώ όλοι όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία με μέριμνα της ΓΓΠΠ.

Ο περιφερειάρχης δήλωσε επίσης ότι οι έλεγχοι θα επεκταθούν στον οικισμό Ρομά του Τυρνάβου, σε οικισμούς της Θεσσαλίας, οπως και στη δομή προσφύγων του Κουτσόχερου.

Κλιμάκιο εδικών του ΕΟΔΥ, με επικεφαλής των καθηγητή Eπιδημιολογίας και Υγιεινής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, βρίσκεται ήδη στη συνοικία της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα, προκειμένου να λάβει τουλάχιστον 200 δείγματα, ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος της διασποράς που ενδεχομένως υπάρχει στην περιοχή.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, σήμερα στις 12:00 το κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά και τους: υφυπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, γ.γ Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτη Πρεζεράκο, γγ Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της φτώχειας, Γιώργο Σταμάτη και το διευθυντή σχεδιασμού και αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών της ΓΓΠΠ, Φοίβο Θεοδώρου, μεταβαίνει στην Λάρισα με ελικόπτερο Super Puma ΠΣ.

Το κλιμάκιο συνοδεύει ο πρόεδρος Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά Ελλάν Πασέ, Βασίλης Πάντζος.

Στις 13:00 αναμένεται η άφιξη του κλιμακίου στη βάση της 1ης στρατιάς στη Λάρισα.


Στις 13:30 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κωνσταντίνο Αγοραστό και το δήμαρχο Λάρισας, Απόστολο Καλογιάννη.


Στη συνέχεια το κυβερνητικό κλιμάκιο θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους της κοινότητας των Ρομά, καθώς και με τους επικεφαλής των μέτρων για την τήρηση της καραντίνας στην οποία έχει μπει ο οικισμός μετά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Σημειώνεται ότι η καραντίνα ισχύει από 09-4-2020 και ώρα 23.00 έως και 23-04-2020, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή της.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα