Τόσο παγκοσμίως όσο και σε κάποιες χώρες της ΕΕ, έχει αναφερθεί αύξηση των περιστατικών της ενδοοικογενειάκης βίας μετά την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας. Γυναίκες που βρίσκονται σε βίαιες σχέσεις έχουν εγκλωβιστεί στο σπίτι και εκτίθενται στους θύτες τους για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους. Αυτή η κατάσταση δυσχεραίνει κάθε προσπάθειά τους να απευθύνουν στις ειδικές γραμμές βοήθειας, καθώς ο δράστης βρίσκεται συνεχώς δίπλα τους.
“Τα περιστατικά βίας και κακοποίησης αφορούν οικογένειες ή σχέσεις που πριν από την κρίση της πανδημίας βρίσκονταν σε υψηλό κίνδυνο ή είχαν ήδη σημειώσει βίαιες συμπεριφορές. Αυτό που αλλάζει τώρα είναι η αύξηση της αβεβαιότητας, άρα και του στρες, που τελικά συμβάλλει στην αύξηση της έντασης των περιστατικών βίας” εξηγούν στο ΑΠΕ οι εκπρόσωποι της εταιρείας κατά της κακοποίησης του παιδιού “ΕΛΙΖΑ”.
Αντιδρώντας σε αυτήν την κατάσταση, η Evelyn Renger, πρόεδρος της επιτροπής του ΕΚ για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων, δήλωσε:”Η πανδημία του COVID-19 τονίζει την ανισότητα των φύλων σε όλες της τις μορφές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, το 70% του εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας είναι γυναίκες, ένα μεγάλο μέρος μη αμειβόμενων υπηρεσιών φροντίδας γίνεται από γυναίκες και η επερχόμενη οικονομική κρίση θα επηρεάσει περισσότερο τις γυναίκες. Δουλειά μας είναι να ενισχύσουμε με βιώσιμο τρόπο τη σωματική και πνευματική υγεία των γυναικών και την οικονομική τους ανεξαρτησία, μετά το πέρας της κρίσης του COVID-19. Σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσουμε τις γυναίκες της Ευρώπης μόνες τους”.
Σε κάποιες χώρες σημειώνονται αυξημένες καταγγελίες και αναφορές για ενδοοικογενειακή βία, καθώς και αύξηση των γυναικοκτονιών ενώ σε άλλες παρατηρούμε εμφανή μείωση στον αριθμό καταγγελιών, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα θύματα βρίσκονται συνεχώς με τον δράστη τους και δεν τους δίνεται η δυνατότητα να καλέσουν για βοήθεια.
Στην Ιταλία τις πρώτες 22 ημέρες καραντίνας το μήνα Μάρτιο, η αστυνομία κατέγραψε μείωση των καταγγελιών κατά περίπου 50% συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι, ενώ η μεγαλύτερη γραμμή βοήθειας σε θύματα ενδοοικογενειακής βίας, η Telefono Rosa, ανακοίνωσε μείωση των κλήσεων κατά 55% από την ίδια περίοδο το 2019.
Στην Ισπανία τα τηλεφωνήματα για επίκληση βοήθειας τις δύο πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου αυξήθηκαν κατά 12,4% συγκριτικά με το αντίστοιχο δεκαπενθήμερο πέρυσι, έχουν σημειωθεί 11 γυναικοκτονίες, ενώ οι συνομιλίες στη γραμμή βοήθειας αυξήθηκαν κατά 270%.
Τριπλασιασμός των καταγγελιών ενδοοικογενειακής βίας σημειώθηκε το Φεβρουάριο στη Χουμπέι της Κίνας.
Στην Αργεντινή μέσα στις 10 πρώτες ημέρες της καραντίνας καταγράφηκαν 12 γυναικοκτονίες και 8 απόπειρες και 70% μείωση των καταγγελιών για έμφυλη βία,
Στην Αγγλία οι κλήσεις προς την Εθνική Γραμμή Βοήθειας αυξήθηκαν κατά 65% μέσα σε ένα μόνο Σαββατοκύριακο.
“Στη χώρα μας, έχουν καταγραφεί τρεις δολοφονίες γυναικών το χρονικό διάστημα της καραντίνας“, ενώ ο Προέδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας Γρηγόρης Λέων σημειώνει χαρακτηριστικά : “Παρότι το ιατρείο μου παραμένει διαθέσιμο μόνο για έκτακτα περιστατικά, ήδη έχω κληθεί να εξετάσω αυτές τις μέρες θύματα ενδοοικογενειακής βίας που συνδέουν την κατάστασή τους με τον εγκλεισμό στο σπίτι”.
“Οι άνθρωποι που επιβάλλονται με τη βία, θέλουν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο και να επιδεικνύουν τη δύναμή τους. Το περιβάλλον του εγκλεισμού ευνοεί αυτή τους τη συμπεριφορά”, αναφέρει η Τίνα Απέργη, κλινική Ψυχολόγος, καθηγήτρια Ψυχολογίας ACG και επιστημονική συνεργάτης της Εταιρίας κατά της Κακοποίησης του Παιδιού “ΕΛΙΖΑ”.
Η διοικητική διευθύντρια της Εταιρίας κατά της Κακοποίησης του Παιδιού “ΕΛΙΖΑ”, Αφροδίτη Στάθη, υπογραμμίζει πως “ο κάθε ένας από εμάς έχει τη δύναμη να βοηθήσει. Εάν υποψιάζεστε ότι ένας δικός σας άνθρωπος ή ένας άνθρωπος από γειτονικό σπίτι υποβάλλεται σε βία από τον σύντροφό του γίνετε η φωνή του. Επικοινωνήστε μαζί του και κρατήστε ανοικτή τη γραμμή επικοινωνίας με όποιον τρόπο μπορείτε, από το τηλέφωνο ή από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν πρέπει να αγνοήσουμε τον κίνδυνο και τον πόνο που βιώνουν οι άνθρωποι γύρω μας”.
“Καλώ όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα με αποφασιστικότητα και να κάνουν ευρέως γνωστό πού και με ποιον τρόπο τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας μπορούν να ζητήσουν βοήθεια. Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει απλούς τρόπους επικοινωνίας και ενημέρωσης της αστυνομίας, όπως γραπτά μηνύματα ή διαδικτυακή συνομιλία, καθώς και χρήση κωδικών λέξεων σε γιατρούς και φαρμακοποιούς. Επιπλέον, πρέπει να αυξηθούν οι διαθέσιμες θέσεις σε εγκαταστάσεις προστασίας θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και σε καταφύγια γυναικών. Όπου είναι εφικτό, η ΕΕ πρέπει να στηρίξει οικονομικά τα μέτρα των κρατών μελών και να τα βοηθήσει να τα προωθήσουν”, υπογράμμισε η πρόεδρος της επιτροπής του ΕΚ για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων.
Το Σωματείο “ΕΛΙΖΑ” εδώ και 12 χρόνια υλοποιεί ενέργειες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της κακοποίησης, σε εθνικό επίπεδο. Περισσότεροι από 5.000 επαγγελματίες, όπως ιατροί, αστυνομικοί και εισαγγελείς, έχουν ήδη εκπαιδευθεί στην αναγνώριση και ορθή διαχείριση τυχόν περιστατικών κακοποίησης.