Μολονότι ο μισός και πλέον πληθυσμός στον κόσμο έχει τεθεί σε απομόνωση, η πανδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται και ο αριθμός των θυμάτων της COVID-19 πλησιάζει με αλματώδη βήματα τους 100.000 νεκρούς.
Κάποια ενθαρρυντικά δεδομένα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ δίνουν ελπίδες ότι προσεχώς θα υπάρξει επιβράδυνση αυτής της μακάβριας καταμέτρησης. Για πρώτη φορά, ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση μειώθηκε στη Γαλλία, ενώ η κατάσταση μοιάζει να σταθεροποιείται σε εστίες της πανδημίας στις ΗΠΑ.
Με πάνω από 18.000 νεκρούς, η Ιταλία παραμένει η χώρα που θρηνεί τα περισσότερα θύματα. Οι ΗΠΑ, που βρίσκονται στη δεύτερη θέση αυτού του μακάβριου καταλόγου, μετρούν 16.748 θύματα, ενώ ακολουθούν η Ισπανία (πάνω από 15.000) και η Γαλλία (πάνω από 12.000).
Επίκεντρο της πανδημίας στις ΗΠΑ, η πολιτεία της Νέας Υόρκης θρήνησε άλλους σχεδόν 800 νεκρούς σε 24 ώρες, τον χειρότερό της ημερήσιο απολογισμό μέχρι σήμερα. Μολαταύτα ο κυβερνήτης της Άντριου Κουόμο διαβεβαίωσε ότι ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία δεν ήταν ποτέ μέχρι χθες τόσο χαμηλός αφότου κλιμακώθηκε η πανδημία, ότι “οδεύουμε προς εξομάλυνση της καμπύλης”.
Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία καταγράφουν επίσης τάση μείωσης των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Παντού, οι υγειονομικές αρχές απευθύνουν έκκληση να μην χαλαρώσουν οι προσπάθειες.
Στη Βρετανία, που μαθαίνει ότι ο ηγέτης της Μπόρις Τζόνσον βγήκε από την εντατική, καταγράφηκαν πάνω από 881 θάνατοι σε ένα 24ωρο.
Στο Ιράν, ξεπεράστηκε το φράγμα των 4.000 νεκρών αλλά, σύμφωνα με τις αρχές, τα δεδομένα δείχνουν “καθαρά μείωση των νέων κρουσμάτων μόλυνσης”.
Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες υπογράμμισε ότι το να σταλεί “μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας” από πλευράς του Συμβουλίου Ασφαλείας, που παραμένει διαιρεμένο εδώ κι εβδομάδες, θα “μετρούσε πολύ” για να αμβλυνθούν οι συνέπειες της πανδημίας στη διεθνή ειρήνη.
Αλλά τα 15 κράτη μέλη του ΣΑ, που συνεδρίασαν τη νύχτα της Πέμπτης σχετικά με την πανδημία, περιορίστηκαν απλώς στο να εκφράσουν την “υποστήριξή” τους στον ΓΓ του ΟΗΕ.
Η αμερικανική κυβέρνηση επανέλαβε και χθες Πέμπτη τις κατηγορίες εναντίον του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), στον οποίο προσάπτει ότι “αντί να προστατεύει τη δημόσια υγεία, κάνει πολιτική”.
Για την Ουάσινγκτον, η “έλλειψη διαφάνειας” από πλευράς της Κίνας, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο SARS-CoV-2, είχε συνέπεια να χαθεί “πολύτιμος χρόνος” παγκόσμια. Κι αυτό παρά την έκκληση του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους να μην “πολιτικοποιείται” η πανδημία από την αμερικανική κυβέρνηση.
Οι χειρότερες οικονομικές συνέπειες μετά τη Μεγάλη Ύφεση
Τα μέτρα περιορισμού, που αφορούν περίπου στη μισή ανθρωπότητα, έχουν κολοσσιαίο κόστος όχι μόνο σε ανθρώπινες ζωές αλλά και στην οικονομία. Νευραλγικοί τομείς της παγκόσμιας οικονομίας έχουν παραλύσει, οι εμπορικές ανταλλαγές εκμηδενίζονται, η ανεργία απογειώνεται.
Σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η πανδημία θα έχει “τις χειρότερες οικονομικές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία από τη Μεγάλη Ύφεση” του 1929.
Για πρώτη φορά το τελευταίο τέταρτο του αιώνα, η υποσαχάρια Αφρική, αναμένεται να ολισθήσει σε ύφεση το 2020, προειδοποιεί η Παγκόσμια Τράπεζα, εκφράζοντας φόβους ότι θα ξεσπάσει “επισιτιστική κρίση” στην ήπειρο.
“Ελλείψει συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας, οι φτωχότερες περιοχές, όπως η υποσαχάρια Αφρική, η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική, θα υποστούν βαρύτερα πλήγματα, όπως και οι λιγότερο προνομιούχες ομάδες του πληθυσμού, ιδίως οι γυναίκες,” υπογραμμίζει η OXFAM, προειδοποιώντας πως η μισή και πλέον ανθρωπότητα κινδυνεύει να βρεθεί κάτω από το όριο της φτώχειας εξαιτίας της πανδημίας.
Η Νότια Αφρική, ο οικονομικός γίγαντας της ηπείρου, παρέτεινε για δύο εβδομάδες την εντολή προς τους πολίτες να μείνουν σπίτι.
Στη Νιγηρία, τη χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στην Αφρική, ο περιορισμός ήδη προκαλεί προβλήματα στη μεταφορά αγροτικών προϊόντων. Έπειτα από μόλις μία εβδομάδα, σε κάθε δρόμο, σε κάθε συνοικία στο Λάγκος, τον οικονομικό πνεύμονα της χώρας, η κραυγή είναι η ίδια: “Πεινάμε”.
Στην Ινδία, οι φτωχότεροι δυσκολεύονται να επιβιώσουν. Η Ράτζνι Ντέβι, μητέρα που ζει λίγο έξω από το Νέο Δελχί, εκμηστυρεύεται πως κάθε βράδυ κλαίει όταν πηγαίνει για ύπνο, επειδή δεν μπορεί να προσφέρει στα πεινασμένα παιδιά της αρκετή τροφή. “Καλύτερα να πέθαινα”, δηλώνει.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αν οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν καταφέρουν να καταπολεμήσουν τις υγειονομικές και οικονομικές συνέπειες της πανδημίας η κρίση θα συνεχιστεί και θα έχει ολέθριες συνέπειες σε όλες τις χώρες, πλούσιες και φτωχές.