ΑΘΗΝΑ
20:09
|
19.04.2024
Οι Ταλιμπάν απελευθέρωσαν 20 αιχμαλώτους και οι αφγανικές αρχές 100 Ταλιμπάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ, Αμερικανός απεσταλμένος για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ταλιμπάν, χαρακτήρισε «σημαντικό βήμα» προς την ειρήνη την ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ των ανταρτών και της Καμπούλ, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή στο Αφγανιστάν.

Οι Ταλιμπάν απελευθέρωσαν την Κυριακή 20 αιχμαλώτους των αφγανικών δυνάμεων. Την είδηση επιβεβαίωσε με ανάρτησή του στο Twitter ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού στο Αφγανιστάν, Χουάν-Πέδρο Σέρερ σημειώνοντας: “Διευκολύναμε την απελευθέρωση 20 μελών των εθνικών δυνάμεων άμυνας και ασφάλειας του Αφγανιστάν που κρατούνταν από τους Ταλιμπάν, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο γραφείο του κυβερνήτη της Κανταχάρ” .

«Η ανταλλαγή κρατουμένων είναι ένα σημαντικό βήμα στη διαδικασία ειρήνευσης και μείωσης της βίας» ανακοίνωσε μέσω Twitter ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ, καλώντας και τις δύο πλευρές «να επιταχύνουν τις προσπάθειες επίτευξης των στόχων που αναφέρονται στη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ ΗΠΑ και Ταλιμπάν».

Η συμφωνία αυτή, που υπεγράφη στα τέλη Φεβρουαρίου και δεν έχει επικυρωθεί από την αφγανική κυβέρνηση, προβλέπει μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση του Αφγανιστάν θα απελευθερώσει 5.000 κρατούμενους Ταλιμπάν, ενώ από την πλευρά τους οι Ταλιμπάν θα αφήσουν ελεύθερους 1000 αιχμαλώτους των αφγανικών δυνάμεων.

Πρόκειται για τις πρώτες απελευθερώσεις αιχμαλώτων από τους αντάρτες.

Οι αφγανικές αρχές ανακοίνωσαν χθες το πρωί, ότι απελευθέρωσαν 100 Ταλιμπάν, προσθέτοντας ότι άλλοι 200 θα αφεθούν ελεύθεροι αυτή την εβδομάδα.

Οι απελευθερώσεις αυτές αποτελούν κρίσιμο βήμα για την έναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Καμπούλ και των Ταλιμπάν που θα προσδιορίσουν το μέλλον του Αφγανιστάν.

Ωστόσο οι αντάρτες διευκρίνισαν χθες ότι η έναρξη της ανταλλαγής κρατουμένων δεν σημαίνει ότι θα σπεύσουν να επαναλάβουν τις συνομιλίες τους με την αφγανική κυβέρνηση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα