ΑΘΗΝΑ
19:52
|
04.05.2024
Διπλός συναγερμός στη ΛΔ του Κονγκό που καταγράφει τον 2ο θάνατο από Έμπολα και τον 20ο από Covid-19.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι υγειονομικές αρχές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό κατέγραψαν τον δεύτερο θάνατο από τον ιό του Έμπολα, ενώ το υπουργείο Υγείας ετοιμαζόταν να κηρύξει επισήμως τον τερματισμό της πανδημίας.

Ένα κοριτσάκι 11 μηνών είναι το δευτερο θύμα του ιού, που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό. Το μωρό κατέληξε στην πόλη Μπένι, μια από τις εστίες της επιδημίας που είχε κηρυχθεί την 1η Αυγούστου του 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε η διυπηρεσιακή επιτροπή η οποία έχει αναλάβει την αντιμετώπιση της επιδημίας στη χώρα, το μωράκι μολύνθηκε στο ίδιο κέντρο υγείας όπου είχε εισαχθεί την Παρασκευή το πρώτο θύμα του Έμπολα, ένας ηλεκτρολόγος 26 ετών, “το επιβεβαιωμένο κρούσμα της 10ης Απριλίου” .

Σύμφωνα με τις αρχές της ΛΔ Κονγκό και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο θάνατος του 26χρονου στην πόλη Μπένι καταγράφηκε έπειτα από 52 ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων δεν είχε καταγραφεί κανένα κρούσμα Έμπολα στη χώρα.

Το πώς μολύνθηκε ο ηλεκτρολόγος δεν έχει γίνει σαφές καθώς αφενός,δεν φαίνεται να είχε έλθει σε επαφή με ασθενή και αφετέρου δεν ήταν ανάμεσα στους επιζήσαντες της επιδημίας ώστε να θεωρηθεί ότι υποτροπίασε.

Οι υγειονομικές αρχές έχουν εντοπίσει “28 επαφές” του δεύτερου θύματος του Έμπολα. Πρόκειται για 26 ασθενείς που νοσηλεύονταν στο ίδιο κέντρο υγείας καθώς και για δύο μέλη του υγειονομικού προσωπικού, το ένα εκ των οποίων “είχε εμβολιαστεί”.

Η ΛΔ του Κονγκό και ο ΠΟΫ ετοιμάζονταν να κηρύξουν επισήμως σήμερα το τέλος της επιδημίας του Έμπολα, καθώς δεν είχαν καταγραφεί κρούσματα της νόσου εδώ και επτά εβδομάδες. Η τελευταία ασθενής είχε βγει από κέντρο θεραπείας του Έμπολα στην Μπένι την 3η Μαρτίου.

Υπό αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να περιμένει 42 ημέρες — δηλαδή το διπλάσιο χρονικό διάστημα από τη μέγιστη διάρκεια επώασης του ιού — χωρίς νέο κρούσμα για να κηρύξει επισήμως το τέλος της 10ης επιδημίας στη χώρα.

Ο απολογισμός της επιδημίας του Έμπολα στην χώρα ανέρχεται σε 2.276 νεκρούς, σύμφωνα με τις αρχές στην Κινσάσα.

Ταυτόχρονα, όπως και ολόκληρη η Αφρική, η ΛΔ Κονγκό έχει να αντιμετωπίσει και την επιδημία του νέου κορωνοϊού, καταγράφοντας 234 κρούσματα και 20 θανάτους μέχρι σήμερα.

Η μεγάλη πλειονότητα των κρουσμάτων συγκεντρώνεται στην πρωτεύουσα Κινσάσα (222) ενώ 5 έχουν εντοπιστεί στην επαρχία του Βόρειου Κίβου, ένα εκ των οποίων στην Μπένι.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αν οι αναπτυσσόμενες αφρικανικές χώρες δεν καταφέρουν να καταπολεμήσουν τις υγειονομικές και οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού η κρίση θα συνεχιστεί και θα έχει ολέθριες συνέπειες σε όλες τις χώρες, πλούσιες και φτωχές.

Για πρώτη φορά το τελευταίο τέταρτο του αιώνα, η υποσαχάρια Αφρική, αναμένεται να ολισθήσει σε ύφεση το 2020, προειδοποιεί η Παγκόσμια Τράπεζα, εκφράζοντας φόβους ότι θα ξεσπάσει “επισιτιστική κρίση” στην ήπειρο.

“Ελλείψει συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας, οι φτωχότερες περιοχές, όπως η υποσαχάρια Αφρική και η Βόρεια Αφρική, θα υποστούν βαρύτερα πλήγματα, όπως και οι λιγότερο προνομιούχες ομάδες του πληθυσμού, ιδίως οι γυναίκες,” υπογραμμίζει η OXFAM, προειδοποιώντας πως η μισή και πλέον ανθρωπότητα κινδυνεύει να βρεθεί κάτω από το όριο της φτώχειας εξαιτίας της πανδημίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα