ΑΘΗΝΑ
12:19
|
03.07.2024
Πέθανε χθες, σε ηλικία 79 ετών, εξαιτίας επιπλοκών από τον Covid-19, ο πρώην αρχιραβίνος του Ισραήλ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρώην αρχιραβίνος του Ισραήλ Ελιάχου Μπάκσι-Ντορόν πέθανε χθες Κυριακή σε ηλικία 79 ετών, εξαιτίας επιπλοκών από τον Covid-19, ανακοίνωσε το νοσοκομείο της Ιερουσαλήμ όπου νοσηλευόταν.

Εισήχθη σε νοσοκομείο προ ημερών αλλά καθώς έπασχε από σοβαρές υποκείμενες παθήσεις κατέληξε, χάνοντας τη μάχη με την πνευμονική νόσο.

Γεννημένος στην Ιερουσαλήμ το 1941, διετέλεσε για 18 χρόνια μέγας ραβίνος στη Χάιφα, προτού γίνει ο αρχιραβίνος των Σεφαραδιτών Εβραίων του Ισραήλ (1993 έως το 2003).

Το 2000, στο πλαίσιο της επισκέψεως του πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄ στου Ισραήλ, συναντήθηκε μαζί του, γεγονός που πυροδότησε σφοδρές επικρίσεις εναντίον του από τους υπερορθόδοξους ραβίνους.

Ο Ελιάχου Μπάκσι-Ντορόν, τασσόταν υπέρ του διαθρησκευτικού διαλόγου, και είχε πραγματοποιήσει πολλές συναντήσεις με μουσουλμάνους και χριστιανούς θρησκευτικούς ηγέτες.

Του είχε ασκηθεί δίωξη για διαφθορά και κατάχρηση εμπιστοσύνης το 2012. Εντέλει του επιβλήθηκε ποινή ενός έτους φυλάκισης με αναστολή το 2017.

“Οι προσπάθειες του ιατρικού προσωπικού να τον σώσει δεν ήταν επιτυχείς”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, κάνοντας λόγο για “τραγική” είδηση.

Έως την Κυριακή το Ισραήλ κατέγραφε 11.145 κρούσματα κορονοϊού και 103 θανάτους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα