ΑΘΗΝΑ
08:05
|
03.05.2024
Οι 150 μετανάστες που διασώθηκαν από το Alan Kurdi, θα μεταφερθούν σε άλλο πλοίο και θα τεθούν σε καραντίνα εκεί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι 156 μετανάστες που διασώθηκαν την περασμένη Δευτέρα, από το Alan Kurdi, το πλοίο της γερμανικής ανθρωπιστικής οργάνωσης Sea-Eye, θα μεταφερθούν σε άλλο πλοίο και θα τεθούν σε καραντίνα εκεί, για να επιβεβαιωθεί ότι δεν έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, ανακοίνωσε χθες Κυριακή το υπουργείο Μεταφορών της Ιταλίας.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η ιταλική κυβέρνηση είχε ξεκαθαρίσει ότι λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και μέχρι τις 31 Ιουλίου, δεν θα δέχεται στα λιμάνια της όσα πλοία μεταφέρουν και διασώζουν πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την χθεσινή ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου Μεταφορών, οι 156 μετανάστες θα μεταφερθούν σε άλλο σκάφος, “τις επόμενες ώρες” με “την τεχνική υποστήριξη της ακτοφυλακής” όπου, αφού ολοκληρωθεί η μετεπιβίβασή τους, θα εξεταστούν από τον ιταλικό Ερυθρό Σταυρό και ιταλούς γιατρούς.

Οι εξετάσεις δεν μπορούν να γίνουν σε ιταλικό λιμάνι, εξαιτίας της συνεχιζόμενης κρίσης που προκαλεί η πανδημία, καθώς οι ιταλικές αρχές δέχονται “μεγάλη πίεση”, από “οργανωτική και υγειονομική” σκοπιά, σημειώνεται στο ίδιο δελτίο Τύπου.

Εξάλλου την προηγούμενη Δευτέρα οι ιταλοί υπουργοί Εσωτερικών, Εξωτερικών, Μεταφορών και Υγείας υπέγραψαν διάταγμα κάνοντας σαφές ότι “τα ιταλικά λιμάνια δεν μπορούν να εγγυηθούν τις προϋποθέσεις που χρειάζονται για να χαρακτηριστούν και να προσδιοριστούν ως τόποι ασφάλειας σε όσα πλοία μεταφέρουν και διασώζουν μετανάστες”.

Η Ρώμη προέτρεψε το Βερολίνο να αναλάβει την υποδοχή των μεταναστών επικαλούμενη το γεγονός ότι το Άλαν Κούρντι πλέει υπό γερμανική σημαία. Αλλά, σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Μεταφορών, το πλήρωμα του πλοίου απέρριψε αυτό το ενδεχόμενο.

«Αν η ιταλική ακτοφυλακή αναλάβει την ευθύνη για τους ανθρώπους που διασώθηκαν, αυτή η διένεξη θα τελειώσει επιτέλους. Τα μεγάλα σκάφη της ιταλικής ακτοφυλακής είναι πολύ πιο κατάλληλα (…) και οι 149 άνθρωποι που διασώσαμε θα ήταν ασφαλείς πάνω σε κάποιο από αυτά. Θα ήμασταν ευγνώμονες εάν δινόταν αυτή η λύση », σημείωσε ο Γκόρντεν Ίσλερ, εκπρόσωπος του σκάφους, σε δηλώσεις του στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Να σημειωθεί πως την Παρασκευή, παρελήφθη από την ιταλική ακτοφυλακή ένας από τους 156 μετανάστες που διασώθηκαν, διότι είχε πρόβλημα υγείας.

Η απαγόρευση θα συνεχίσει να ισχύει μέχρι τη λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω του κορονοϊού που  προσδιορίζεται για τις 31 Ιουλίου, με ανοιχτό όμως το ενδεχόμενο παράτασης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα