ΑΘΗΝΑ
05:28
|
08.05.2024

Το ΔΝΤ δημοσίευσε την επικαιροποιημένη Έκθεση του για την Παγκόσμια Οικονομία (World Economic Outlook), όπου υπολογίζει ότι με το βασικό του σενάριο, δηλαδή τις καλύτερες […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ΔΝΤ δημοσίευσε την επικαιροποιημένη Έκθεση του για την Παγκόσμια Οικονομία (World Economic Outlook), όπου υπολογίζει ότι με το βασικό του σενάριο, δηλαδή τις καλύτερες παραδοχές, η ύφεση στην Ελλάδα θα φτάσει στο 10%, το μεγαλύτερο ποσοστό ύφεσης στην Ευρωζώνη, η οποία επίσης θα βυθιστεί στο -7,5%, κι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ομάδες εργασίας, που έχουν στηθεί από το ξέσπασμα της πανδημίας στο υπουργείο Οικονομικών, έχουν επεξεργαστεί ακραία σενάρια με ύφεση σε διψήφια ποσοστά.

Αντίστοιχες εκθέσεις κι άλλων διεθνών Οργανισμών κι επενδυτικών τραπεζών καταλήγουν σε ανάλογα ή και δυσμενέστερα σενάρια για την ελληνική οικονομία, όχι επειδή πρόκειται για μια βαθιά «τραυματισμένη» οικονομία, αλλά επειδή εξαρτάται ως επί το πλείστον από τον Τουρισμό και την κατανάλωση, που βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις. Όσο για τις εξαγωγές το Ταμείο προβλέπει επιδείνωση του Ισοζυγίου Πληρωμών (-6,5% από -2,1% το 2019)

Από την άλλη, υπάρχει και η εκτιμώμενη «έκρηξη» της ανεργίας. Ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας, το ΔΝΤ υπολογίζει ότι θα αυξηθεί κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και θα φτάσει στο 22,3%, πράγμα που σημαίνει ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα χαθούν περίπου 235.000 θέσεις εργασίας. Ωστόσο, ακόμα κι αν τα ποσοστά υποχωρήσουν στο 19% το 2021- πάντα με το καλό σενάριο- η πρωτοφανής αυτή κρίση θα δημιουργήσει περίπου 95.000 νέους άνεργους.

Το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 3% παγκοσμίως

Στο κεφάλαιο της Έκθεσης του ΔΝΤ που αφορά την λεγόμενη Μεγάλη Καραντίνα (Great Lockdown), οι οικονομολόγοι του Ταμείου κάνουν λόγο για μία πρωτοφανή κρίση, καθώς η ανάγκη περιορισμού της διασποράς του ιού, υποχρέωσε στη λήψη πρωτοφανών μέτρων αναστολής οικονομικών δραστηριοτήτων, ενώ παράλληλα πρέπει να ρέει κρατικό χρήμα για τη στήριξη επιχειρήσεων- νοικοκυριών.

Το Ταμείο προβλέπει ύφεση 3% παγκοσμίως, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι η πανδημία θα «σβήσει» μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ωστόσο, κατά το ΔΝΤ αυτό το σενάριο έχει υψηλό δείκτη αβεβαιότητας κι έτσι έχει εκπονήσει τρία εναλλακτικά σενάρια, το ένα χειρότερο από το άλλο, με την επισήμανση, μάλιστα, ότι χώρες που κατάφεραν να περιορίσουν τη διασπορά του ιού είναι ευάλωτες σε εισαγόμενα κρούσματα, μόλις αρθούν τα εμπόδια στις μετακινήσεις, με κίνδυνο να βυθιστούν σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα