ΑΘΗΝΑ
07:40
|
12.05.2024
25 φτωχές χώρες θα χρηματοδοτηθούν με 215εκατ. δολάρια το επόμενο εξάμηνο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ειδικό ταμείο για την αντιμετώπιση καταστροφών ενεργοποιεί το ΔΝΤ, προσφέροντας χρηματοδότηση σε 25 φτωχές χώρες για να αποπληρώσουν τοκοχρεολύσια και να μπορέσουν να διοχετεύσουν πόρους στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Οι πρώτες χώρες που θα λάβουν ελάφρυνση χρέους είναι το Αφγανιστάν, το Μπενίν, η Μπουρκίνα Φάσο, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Τσαντ, τα Κομόρος, η ΛΔ Κονγκό, η Γκάμπια, η Γουινέα, η Γουινέα-Μπισάου, η Αϊτή, η Λιβερία, η Μαδαγασκάρη, το Μαλάουι, το Μαλί, η Μοζαμβίκη, το Νεπάλ, ο Νίγηρας, η Ρουάντα, το Σαν Τομέ και Πρίντσιπε, η Σιέρα Λεόνε, τα Νησιά του Σολομώντα, το Τατζικιστάν, το Τόγκο και η Υεμένη, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Πρόκειται για χορηγήσεις που θα γίνουν μέσω του ειδικού ταμείου για την αντιμετώπιση καταστροφών και την ανακούφιση πληγώμενων χωρών (Catastrophe Containment and Relief Trust, CCRT) για να αποπληρωθούν τοκοχρεολύσια προς το Ταμείο.

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, σημείωσε ότι το εκτελεστικό συμβούλιο, ενέκρινε τις χορηγήσεις στην πρώτη ομάδα χωρών. Περίπου 215 εκατ. δολάρια θα χορηγηθούν στις πρώτες 25 χώρες το επόμενο εξάμηνο και εξετάζεται η επέκταση της βοήθειας έως και για 2 χρόνια, ανέφερε εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

“Το CCRT έχει διαθέσιμα ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων νέων δεσμεύσεων για χρηματοδότηση 185 εκατ. από τη Βρετανία, 100 εκατ. από την Ιαπωνία, καθώς επίσης ποσών, το ύψος των οποίων δεν διευκρίνισε, από την Κίνα, την Ολλανδία κ.ά.. Σκοπός είναι η συγκέντρωση ποσού ύψους 1,4 δισεκ. δολαρίων” εξήγησε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα