ΑΘΗΝΑ
15:20
|
03.05.2024
Η μια μετά την άλλη (με εξαίρεση τη Γαλλία) οι χώρες της Ε.Ε. ανακοινώνουν τη σταδιακή άρση των απαγορεύσεων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Από σήμερα, Τρίτη 14/04, στην Αυστρία θα επαναλειτουργήσουν χιλιάδες επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της χαλάρωσης των μέτρων απαγόρευσης που επιβλήθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού.

Το πρώτο αυτό βήμα για την επανεκκίνηση της οικονομίας προβλέπει το άνοιγμα των ανθοπωλείων και των φυτωρίων, των καταστημάτων με εργαλεία, ανταλλακτικά και εξοπλισμό κάθε είδους, αλλά και των μικρών συνοικιακών καταστημάτων.

Οι κανόνες της κοινωνικής αποστασιοποίησης θα συνεχίσουν να ισχύουν στη χώρα, ενώ παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας για τους εργαζόμενους και τους πελάτες των φαρμακείων και των σούπερ μάρκετ.

Ο φόβος για μια νέα έξαρση

Η Αυστρία δεν είναι η μόνη χώρα που δοκιμάζει τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας της, αλλά και την επιστροφή σε μια πιο κανονική καθημερινότητα. Στην Ισπανία κάποιες επιχειρήσεις έχουν ήδη πάρει άδεια επαναλειτουργίας, ανώ στη Δανία ανοίγουν τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία.

Ακόμα και στην Ιταλία, τη χώρα που χτυπήθηκε από τον Covid-19 πιο βάναυσα από οποιαδήποτε άλλη στην Ευρώπη, καταγράφοντας περισσότερους από 20.000 θανάτους, συγκεκριμένες επιχειρήσεις επιστρέφουν από σήμερα στην κανονική τους λειτουργία.

Στη Γαλλία, αντίθετα, ο πρόεδρος Μακρόν παρέτεινε το lockdown για τέσσερις ακόμα εβδομάδες. Οι Γάλλοι θα παραμείνουν στα σπίτια τους ως τις 11 Μαΐου. Στο τηλεοπτικό διάγγελμά του υπογράμμισε ότι οι απαγορεύσεις έχουν καθυστερήσει τη διάδοση του ιού, αλλά ο Covid-19 δεν έχει νικηθεί ακόμα.

Οι δηλώσεις του απηχούν τις τελευταίες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με τις οποίες σε αρκετές χώρες της Ευρώπης καταγράφεται μείωση των κρουσμάτων, αλλά είναι πολύ νωρίς για να αρθούν τα απαγορευτικά μέτρα και η αυστηρή καραντίνα. Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρέγιεσους προειδοποίησε ότι μια πρόωρη χαλάρωση των μέτρων “μπορεί να οδηγήσει σε μια φονική νέα έξαρση της πανδημίας”.

Η Αυστρία ήταν μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που επέβαλε αυστηρή καραντίνα στους πολίτες της, λόγω γειτνίασης με την Ιταλία. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πριν από μερικές μέρες ότι τα μέτρα απέδωσαν και η καμπύλη του ιού αμβλύνεται, μετά από την καταγραφή 14.0000 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και 368 θανάτων στη χώρα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς ανέλυσε το σχέδιο της σταδιακής άρσης των απαγορεύσεων. Με ανοιχτή επιστολή που δημοσίευσε το περασμένο Σάββατο δήλωσε την πρόθεσή του “να βούμε από αυτήν την κρίση το συντομότερο δυνατόν και να δώσουμε τη μάχη για να μη χαθεί ούτε μια θέση εργασίας στην Αυστρία”.

Ήδη από χθες, Δευτέρα 13/04, άνοιξαν όλα τα ‘μικρά’ καταστήματα (κάτω των 400 τετραγωνικών). Τα μεγαλύτερα καταστήματα, τα εμπορικά κέντρα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής θα ανοίξουν την 1η Μαΐου, ενώ τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία -εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες- θα επαναλειτουργήσουν από τα μέσα Μαΐου.

Ο Μακρόν, αντίθετα, έθεσε ως ελάχιστο χρονικό όριο για την επαναλειτουργία των καταστημάτων και των επιχειρήσεων στη Γαλλία την 11η Μαΐου. Όπως υπογράμμισε στο διάγγελμά του, τότε “θα μπούμε σε μια νέα φάση”. Το γαλλικό σχέδιο προβλέπει αρκετά στάδια. Στο πρώτο θα επαναλειτουργήσουν τα σχολεία και κάποιες επιχειρήσεις. Συναυλίες και φεστιβάλ θα αρχίσουν να πραγματοποιούνται ξανά από τα μέσα Ιουλίου, ενώ οι ευπαθείς ομάδες ίσως χρειαστεί να παραμείνουν σε απομόνωση ακόμα και μετά τη χαλάρωση των έκτακτων μέτρων.

Στην Ισπανία, ο υπουργός υγείας ανακοίνωσε τη Δευτέρα πτώση του αριθμού των θανάτων, με 517 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους, έναντι των 619 που είχαν πεθάνει την Κυριακή. Ο συνολικών αριθμός των νεκρών στη χώρα έχει ξεπεράσει τις 17.000, ενώ τα κρούσματα (και σ’ αυτά καταγράφεται μείωση) είναι πάνω από 169.000.

“Απέχουμε πολύ από τη νίκη και από τη στιγμή που θα επαναφέρουμε την κανονικότητα στις ζωές μας”, προειδοποίησε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες. “Όλοι θέλουμε να βγούμε στους δρόμους και να επιστρέψουμε στις ζωές μας, αλλά θέλουμε ακόμα περισσότερο να νικήσουμε σ’ αυτόν τον πόλεμο και να προλάβουμε μια πιθανή νέα έξαρση”.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε έχει εξαγγείλει ότι η χώρα του θα παραμείνει σε lockdown τουλάχιστον ως τις 03 Μαΐου, αλλά ήδη από σήμερα πήραν άδεια επαναλειτουργίας συγκεκριμένα καταστήματα και επιχειρήσεις – ανάμεσά τους τα βιβλιοπωλεία, τα πρακτορεία εφημερίδων και τα καταστήματα με παιδικά ρούχα.

Στη Γερμανία δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα κάτι, αλλά την Τετάρτη η Άνγκελα Μέρκελ θα συμμετάσχει σε τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες των ομόσποδων κρατιδίων στην οποία θα αποφασιστεί η σταδιακή έξοδος της χώρας από την καραντίνα.

Πηγή: BBC World.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα