ΑΘΗΝΑ
00:27
|
20.05.2024
Η παράταση των μέτρων "είναι ζήτημα ζωής και θανάτου" δήλωσε μέσω διαγγέλματος ο πρόεδρος Μπουχάρι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι αρχές της Νιγηρίας παρατείνουν για δύο ακόμη εβδομάδες τα μέτρα αποτροπής της εξάπλωσης του κορονοϊού στις πόλεις Λάγκος, Αμπούτζα και Ογκούν, εξαιτίας της “πολύ ανησυχητικής αύξησης των κρουσμάτων” όπως τόνισε στο χθεσινό του διάγγελμα ο πρόεδρος Μουχαμαντού Μπουχάρι.

“Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου”, διευκρίνισε ο Μπουχάρι. “Οι συνέπειες του πρόωρου τερματισμού των περιορισμών της κίνησης θα ήταν αδιανόητες”, πρόσθεσε.

Να σημειωθεί πως ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας κρούουν εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου για το απροετοίμαστο και υποχρηματοδοτούμενο, για πολλές δεκαετίες, σύστημα υγείας της χώρας.

Η επιβολή των μέτρων περιορισμού ξεκίνησε στις τρεις πολιτείες την 30ή Μαρτίου. Στη Νιγηρία, τη χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στην Αφρική (200 εκατ.), ο περιορισμός έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στη μεταφορά αγροτικών προϊόντων. Από την αναστολή λειτουργίας των περισσότερων επιχειρήσεων και υπηρεσιών εξαιρούνται μόνο εργαζόμενοι σε τομείς που χαρακτηρίζονται κρίσιμοι — όσοι παράγουν ή πωλούν τρόφιμα, νερό, φάρμακα… Πολλοί Νιγηριανοί όμως δεν έχουν χρήματα για να αγοράσουν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Ο οικονομικός αντίκτυπος του lockdown για τα εκατομμύρια των φτωχότερων Νιγηριανών που εξαρτώνται από το μεροκάματο για να ζήσουν, ειδικά στο Λάγκος, τον οικονομικό πνεύμονα της χώρας με πληθυσμό που ανέρχεται στα 20 εκατομμύρια, είναι αβάσταχτος για πολλούς. Σε γειτονιές του Λάγκος καταγράφονται ένοπλες ληστείες, λεηλασίες, πυρκαγιές, ταραχές… Έπειτα από μόλις δυο εβδομάδες, σε κάθε δρόμο, σε κάθε συνοικία στο Λάγκος, η κραυγή είναι η ίδια: «Πεινάμε».

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει τις δυνάμεις της στο Λάγκος και στην Ογκούν, για να αντιμετωπιστούν οι ταραχές και η έξαρση της εγκληματικότητας που αποδίδονται στα μέτρα.

Η πολιτειακή κυβέρνηση στο Λάγκος λέει πως μοιράζει πακέτα με τρόφιμα σε 200.000 από τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και σκοπεύει να διπλασιάσει τη βοήθεια που διανέμει.

“Λάβαμε αυτή την πολύ δύσκολη απόφαση γνωρίζοντας πολύ καλά ότι θα πλήξει πολλούς από εσάς, ότι θα σας προκαλέσει δεινά που δεν άξιζαν ούτε σε εσάς, ούτε στους αγαπημένους σας, ούτε στις κοινότητές σας”, παραδέχθηκε ο Μπουχάρι.

Μέχρι χθες, οι αρχές έκαναν λόγο για δέκα θανάτους από την ασθένεια COVID-19 και 323 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στη χώρα, εκ των οποίων τα τρία τέταρτα καταγράφηκαν στο Λάγκος και στην πρωτεύουσα Αμπούτζα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα