ΑΘΗΝΑ
14:06
|
02.06.2024

του Trone Dowd Το μέλλον μπορεί να είναι απρόβλεπτο, αλλά οι παγκόσμιες πανδημίες δεν είναι. Δεν υπάρχει ούτε μια κυβέρνηση στον πλανήτη που να μην […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

του Trone Dowd

Το μέλλον μπορεί να είναι απρόβλεπτο, αλλά οι παγκόσμιες πανδημίες δεν είναι. Δεν υπάρχει ούτε μια κυβέρνηση στον πλανήτη που να μην έχει προειδοποιηθεί, επανειλημμένα, ότι κάποια στιγμή μια ιική πανδημία θα σαρώσει την υφήλιο, προκαλώντας ανείπωτους θανάτους και οικονομική αναστάτωση.

Κι όμως οι περισσότεροι απέτυχαν να προετοιμαστούν για τον νέο κορονοϊό.

“Κάθε ακαδημαϊκός, κάθε ερευνητής που το είχε μελετήσει γνώριζε ότι αυτό ερχόταν”, λέει ο Έντουαρντ Σνόουντεν σεαποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο συνιδρυτή του VICE Σέιν Σμιθ. “Ωστόσο, όταν το χρειαζόμασταν, το σύστημα μας απέτυχε, και έχει αποτύχει συνολικά για μας”.

Ο Σνόουντεν είναι ο πρώτος καλεσμένος στη νέα σειρά “Shelter in Place” που θα κάνει το ντεμπούτο της στο VICE TV την Πέμπτη, η οποία εξετάζει την παγκόσμια αντιμετώπιση του ιού COVID-19 και τον αντίκτυπό της σε όλο τον κόσμο.

Στο πρώτο επεισόδιο, ο Σμιθ συνομιλεί με τον Σνόουντεν, ο οποίος έχει βρει καταφύγιο στη Ρωσία από όταν αποκάλυψε ότι η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ κατασκόπευε τον αμερικανικό λαό, το 2012. Στη συνέντευξη, που πραγματοποιήθηκε από το σπίτι του Σμιθ στη Σάντα Μόνικα μέσω τηλεδιάσκεψης, οι δυο τους συζητούν θέματα όπως η έλλειψη ετοιμότητας απέναντι σε μια παγκόσμια πανδημία, πόσο καιρό αυτή θα αποτελεί απειλή για την ανθρωπότητα και εάν τελικά τη δύναμη που παραδίδουμε στους παγκόσμιους ηγέτες θα την πληρώσουμε ακριβά.

Σμιθ: Γιατί φαίνεται να είμαστε τόσο απροετοίμαστοι;
Σνόουντεν: Δεν υπάρχει τίποτα πιο προβλέψιμο από μια κρίση δημόσιας υγείας σε έναν κόσμο όπου ζούμε ο ένας πάνω στον άλλο σε πολυπληθείς και μολυσμένες πόλεις, από μια πανδημία. Και κάθε ακαδημαϊκός, κάθε ερευνητής που το έχει μελετήσει αυτό ήξερε ότι αυτή η ώρα έρχεται. Ακόμη και οι υπηρεσίες πληροφοριών, όπως μπορώ να σας πω από πρώτο χέρι, επειδή συνήθιζαν να διαβάζουν τις αναφορές, ότι μετετούσαν σχέδια για πανδημίες.
Σμιθ: Αντιμετωπίζουν καλύτερα τα αυτοκρατικά καθεστώτα τέτοιες περιπτώσεις σε σχέση με τα δημοκρατικά;
Σνόουντεν: Δεν νομίζω. Θέλω να πω, υπάρχουν επιχειρήματα ότι η Κίνα μπορεί να κάνει πράγματα που οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό που κάνουν αυτές οι αυταρχικές χώρες είναι στην πραγματικότητα πιο αποτελεσματικό.
Σμιθ: Εάν εξετάζουμε χώρες όπως η Κίνα, όπου τα κρούσματα φέρονται να έχουν ελλατωθεί, πόσο μπορούμε να εμπιστευθούμε ότι αυτοί τα νούμερα είναι όντως αληθινά;
Σνόουντεν: Δεν νομίζω ότι μπορούμε. Συγκεκριμένα, βλέπουμε την κινεζική κυβέρνηση πρόσφατα να προσπαθεί να εκδιώξει Δυτικούς δημοσιογράφους ακριβώς τη στιγμή όπου χρειαζόμαστε αξιόπιστες ανεξάρτητες προειδοποιήσεις σε αυτήν την περιοχή.
Σμιθ: Φαίνεται ότι ο κορονοϊός μπορεί να είναι το μεγαλύτερο ζήτημα της σύγχρονης εποχής σε σχέση με τις πολιτικές ελευθερίες, σε σχέση με το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή. Ωστόσο κανείς δεν ρωτά αυτή την ερώτηση.
Σνόουντεν: Καθώς εξαπλώνεται ο αυταρχισμός, καθώς οι νόμοι έκτακτης ανάγκης πολλαπλασιάζονται, καθώς θυσιάζουμε τα δικαιώματά μας, θυσιάζουμε επίσης την ικανότητά μας να συλλάβουμε τη μετάβαση σε έναν λιγότερο φιλελεύθερο και λιγότερο ελεύθερο κόσμο. Πιστεύετε πραγματικά ότι όταν το πρώτο κύμα, το δεύτερο κύμα, το 16ο κύμα του κορονοϊού αποτελούν μια ανάμνηση, αυτές οι δυνατότητες δεν θα διατηρηθούν; Ότι αυτά τα σύνολα δεδομένων δεν θα διατηρηθούν; Ανεξάρτητα από το πώς χρησιμοποιείται, αυτό που χτίζεται είναι η αρχιτεκτονική της καταπίεσης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα