ΑΘΗΝΑ
20:18
|
30.06.2024
Οι καλλιτέχνες υπενθύμισαν στο υπουργείο Εργασίας την ανάγκη της ένταξής τους στα μέτρα στήριξης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε συμβολική κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας προέβησαν χθες Τρίτη εκπρόσωποι των καλλιτεχνικών σωματείων, για την ανάγκη ένταξης των καλλιτεχνών στα μέτρα στήριξης λόγω της κρίσης του νέου κορονοϊού.

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου που εξέδωσαν από κοινού τα σωματεία:

Κοινό Δελτίο Τύπου Καλλιτεχνικών Σωματείων για την συμβολική κινητοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας, 14/4/2020

Σήμερα, Τρίτη 14 Απρίλη τα Καλλιτεχνικά Σωματεία που στηρίζουμε το κοινό ψήφισμα πραγματοποιήσαμε συμβολική κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας να σταματήσει τώρα η απαξίωση των Σωματείων μας από την ηγεσία του Υπουργείου, να οριστεί άμεσα συνάντηση και να απαντήσουν ολοκληρωμένα στα αιτήματα που θέτουμε. Για μια ακόμα φορά βρήκαμε πόρτες κλειστές. Θυροκολλήσαμε στην είσοδο του Υπουργείου τις περίπου 2.500 υπογραφές που έχουμε μαζέψει συνολικά όλα τα σωματεία, μαζί με το κοινό ψήφισμα που διακινούμε στους συναδέλφους. Ανάμεσα στους υπογράφοντες είναι γνωστοί, επώνυμοι, διακεκριμένοι καλλιτέχνες, πολλοί εκ των οποίων έκαναν δημόσια δηλώσεις στήριξης του αγώνα μας τις οποίες έχουμε αρχίσει και δημοσιεύουμε.

Πίσω από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για ένταξη όλων των καλλιτεχνικών κλάδων στα μέτρα στήριξης, κρύβεται η σκληρή πραγματικότητα πως χιλιάδες εργαζόμενοι καλλιτέχνες αποκλείονται ακόμα και από αυτά τα ανεπαρκή μέτρα που έχουν εξαγγελθεί χωρίς να έχουν καμία πηγή εισοδήματος για τους επόμενους μήνες, ενώ πολλοί είναι αυτοί που ήδη πριν την πανδημία βρίσκονταν στα όρια της επιβίωσης.

Το πλαίσιο πάλης των σωματείων μας διαμορφώνεται με βάση την ανάγκη για να διασφαλιστεί η επιβίωση, η αξιοπρέπεια αλλά και η δυνατότητα συνέχισης της άσκησης της καλλιτεχνικής δραστηριότητας για το σύνολο των εργαζόμενων καλλιτεχνών. Αντίθετα η κυβέρνηση σχεδιάζει για την επόμενη μέρα, όπου θα χρειαστεί να υπάρχει ένα έμπειρο καλλιτεχνικό προσωπικό από όλες τις ειδικότητες για να βάλει ξανά σε λειτουργία την παραγωγή, ώστε να εξασφαλιστεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων. Την συντήρηση αυτού του μικρού τμήματος του υπάρχοντος καλλιτεχνικού δυναμικού την αντιμετωπίζουν σαν αναπόφευκτο κόστος το οποίο πρέπει να συρρικνωθεί στα κατώτατα δυνατά όρια και με αποκλειστική επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού και όχι των επιχειρηματιών. Ακριβώς αυτά τα κριτήρια από πλευράς κυβέρνησης θέτουν εκτός συζήτησης το αίτημα των σωματείων μας για καθολική στήριξη των εργαζόμενων του κλάδου, αποτελούν τον βασικό παράγοντα που καθορίζει την άρνηση της πολιτικής ηγεσίας να μας συναντήσει και να απαντήσει συγκεκριμένα στα αιτήματά μας

Πρέπει να κρατήσουμε το θετικό στοιχείο πως η δράση μας πιέζει την κυβέρνηση και έχουμε την δυνατότητα να κλιμακώσουμε. Βασικό στοιχείο της κλιμάκωσης είναι η ακόμα μεγαλύτερη συσπείρωση γύρω από τα Σωματεία, η πλατιά συζήτηση και προβολή των διεκδικήσεων μας, το να αγκαλιαστούν αυτές όχι μόνο από όλους τους συναδέλφους αλλά και από όλους τους εργαζόμενους, τον λαό στον οποίο απευθυνόμαστε με την τέχνη αλλά και τις διεκδικήσεις μας.

Συνεχίζουμε την πάλη μέχρι να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα μας. Μένουμε σπίτι αλλά δεν μένουμε σιωπηλοί. Κανένας μόνος του μπροστά στην πανδημία.

Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (Π.Μ.Σ.)

Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (Σ.Ε.Η.)

Σωματείο Εργαζόμενων στο Θέαμα Ακρόαμα (Σ.Ε.Θ.Ε.Α.)

Σωματείο Εργαζόμενων στο Χώρο του Χορού (Σ.Ε.Χω.Χο.)

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα