Γυναίκες πρόσφυγες που διαμένουν στη δομή φιλοξενίας της Ανδραβίδας κατασκευάζουν μάσκες προστασίας από τον κορωνοϊό με κίνητρο την προστασία της υγείας των συνανθρώπων τους.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, SolidarityNow, που δραστηριοποιούνται στην δομή της Ανδραβίδας και η οποία πρόκειται να επεκταθεί και σε άλλες δομές.
Οι γυναίκες πρόσφυγες αφού ενημερώθηκαν για τη δράση και παρακολούθησαν σχετικά βίντεο με οδηγίες για το πώς κατασκευάζεται μια μάσκα, ενεργοποιήθηκαν άμεσα.
“Είδαν τη δράση ως μια προσφορά αγάπης και αλληλεγγύης προς την κοινότητά τους” επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΜΕ, η εκπρόσωπος του ΔΟΜ στη δομή, Νίκη Βεσκούκη.
Για τις μάσκες χρησιμοποιούνται 100% βαμβακερά υφάσματα, τα οποία είχε στη διάθεσή της η οργάνωση SolidarityNow και λάστιχα που προμηθεύτηκαν από τις αποθήκες καταστήματος της περιοχής.
Η αρχή έγινε με μονόχρωμα πράσινα υφάσματα, ωστόσο γρήγορα άρχισαν να χρησιμοποιούνται και πολύχρωμα μοτίβα, τα οποία φαίνεται να προτιμούν οι γυναίκες. Τα υφάσματα πλένονται και σιδερώνονται για να αποστειρωθούν.
Στη δομή της Ανδραβίδας υπάρχουν πέντε ραπτομηχανές, ωστόσο για την κατασκευή των προστατευτικών μασκών χρησιμοποιούνται μόνο οι δύο, προκειμένου να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας.
Μέχρι στιγμής έχουν κατασκευάσει περίπου 30 μάσκες ενώ στόχος είναι η παραγωγή να καλύψει και τους 320 πρόσφυγες και μετανάστες της δομής. Στην πρώτη διανομή των μασκών θα δοθεί προτεραιότητα στις εγκύους και στα άτομα με χρόνια νοσήματα.
Κατά τη διανομή, οι πρόσφυγες θα ενημερώνονται για τη σωστή χρήση της μάσκας και την ανάγκη να πλένεται και να αποστειρώνεται.
Στους διαμένοντες έχουν επίσης διανεμηθεί σαπούνια και χλωρίνες, ενώ παράλληλα, έχει γίνει πολύ μεγάλη προσπάθεια ενημέρωσης για τα μέτρα προστασίας από τη διασπορά του ιού, από το προσωπικό του ΔΟΜ και της “SolidarityNow”.
“Γενικά παρατηρούμε ότι ο κόσμος έχει αντιληφθεί την κατάσταση και έχουν περιορίσει τις μετακινήσεις τους στις απαραίτητες”, σημειώνει η κ. Κλαίρη Παυλάκη, της “SolidarityNow”.