ΑΘΗΝΑ
17:04
|
26.04.2024
Στις ΗΠΑ αυτές τις μέρες ανθούν οι θεωρίες συνωμοσίας για εργαστηριακή προέλευση του SARS-Cov-2.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η επιμονή του Ντόναλντ Τραμπ, και πολλών απλών Αμερικανών, να καταστήσουν την Κίνα υπόλογη για την επιδημία του κορονοϊού έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη θεωριών που προσπαθούν να ρίξουν φως στο μυστήριο.

Η Ουάσιγκτον Ποστ εξέτασε τρεις βασικές θεωρίες και τις αξιολόγησε.

Ο κορονοϊός δημιουργήθηκε από εργαστήριο βιολογικού πολέμου

Υποτίθεται πως δύο εργαστήριο στη Γουχάν, καθόλα υπαρκτά, εργάζονταν σε προγράμματα βιολογικού πολέμου. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για κάτι τέτοιο, δεν πρόκειται καν για μυστικά εργαστήρια.

Από το γονιδίωμα κορονοϊού προκύπτει πως δεν έχει δημιουργηθεί λη αλλοιωθεί σε εργαστήριο. Στην πραγματικότητα η δομή του κορονοϊού είναι τέτοια που τον κάνει απρόσφορο για ανθρώπινη επέμβαση.

Παρά ταύτα, τρεις στους δέκα Αμερικανούς, και περισσότερο οι Ρεπουμπλικάνοι είναι πρόθυμοι να πιστέψουν ότι ο ιος δημιουργήθηκε σε εργαστήριο.

Ο κορονοϊός ξέφυγε από εργαστήριο

Εντάξει, ο κορονοϊός δεν δημιουργήθηκε σε εργαστήριο. Όμως απομονώθηκε από το φυσικό περιβάλλον και ξέφυγε από εργαστήριο στο οποίο ήταν αντικείμενο μελέτης.

Οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση ούτε να διαψεύσουν ούτε να επιβεβαιώσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων στη Γουχάν έκανε έρευνα στους κορονοϊούς των νυχτερίδων, αλλά δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο ότι ο νέος κορονοϊός υπήρξε αντικείμενο έρευνας. Επιπλέον υπάρχει ιστορικό μετάδοσης παρόμοιων ιών από τα ζώα που ζουν ελεύθερα στον άνθρωπο.

Η κινεζική κυβέρνηση παραπληροφόρησε

Το Πεκίνο αρχικά αντέδρασε με αργούς ρυθμούς στην πανδημία. Καθυστέρησε έξι μέρες να μοιραστεί δεδομένα με τον υπόλοιπο κόσμο. Είναι πιθανό ο αριθμός των θυμάτων στη Γουχάν να έχει υποεκτιμηθεί.

Όμως η κινεζική κυβέρνηση έχει καλή παρέα σε ότι αφορά το στρογγύλεμα των στατιστικών του κορονοϊού.

Παρότι μια θεωρία που περιλαμβάνει μια μεγάλη συνωμοσία ίσως επιτρέπει να εκλογικευτεί χωρίς κόπο η πρωτοφανής πανδημία του κορονοϊού, μια αλληλουχία μικρών σφαλμάτων είναι πιθανότερο να εξηγεί και, αν κατανοηθεί, να διδάσκει πως δεν θα δούμε μία επανάληψη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα