ΑΘΗΝΑ
23:56
|
19.05.2024
Εκτροχιάζεται το ιταλικό έλλειμμα στο 10% του ΑΕΠ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Kαθώς η Ρώμη αυξάνει τον δανεισμό για να αντεπεξέλθει στον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας του κορoνοϊού, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας εκτιμάται ότι θα ανέλθει φέτος, περίπου στο 10% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, σύμφωνα με τις δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου στο Ρόιτερς.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεψε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί φέτος κατά 9,1% του ΑΕΠ της. Αν η πρόβλεψη επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για τη βαθύτερη ύφεση στην Ευρώπη.

Το πακέτο των 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, που ανακοινώθηκε τον Μάρτιο, αύξησε τη χρηματοδότηση για το ιταλικό σύστημα υγείας και κατένειμε κεφάλαια για να υποστηριχθούν τα εισοδήματα των αυτοαπασχολούμενων και των εργαζομένων. Ακολούθησαν κι άλλα μέτρα, που ενίσχυσαν τους φτωχότερους και τους πιο ευάλωτους πολίτες και δόθηκαν εγγυήσεις του δημοσίου στις τράπεζες, προκειμένου να διασφαλίσουν τη ρευστότητα των επιχειρήσεων.

Συνεχίζοντας να αντιμετωπίζει τις τραγικές συνέπειες του lockdown, η κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσει εντός του μήνα ένα νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας και να χορηγήσει έκτακτη οικονομική στήριξη στους πολίτες, μέχρι και τον Ιούνιο. Μετά την κίνηση αυτή, το έλλειμμα που πλησιάζει ήδη το 8% του ΑΕΠ, θα αυξηθεί κατά άλλες δύο εκατοστιαίες μονάδες.

Σημειώνεται, ότι η Ιταλία έχει ένα από τα υψηλότερα δημόσια χρέη στον κόσμο για την αναχρηματοδότηση του οποίου χρειάζεται περίπου 400 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Tελευταία φορά που η χώρα κατέγραψε διψήφιο έλλειμα ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Σύμφωνα με έρευνα του ιταλικού πανεπιστημίου της Τούσια, στην κεντρική Ιταλία, είκοσι ένα εκατομμύρια Ιταλοί, βρίσκονται πλέον σε ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική κατάσταση, δέκα εκατομμύρια πολίτες έχουν σχεδόν μηδενικό εισόδημα, ενώ μετά το lockdown, 3,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι έχασαν την μόνη πηγή εισοδήματος που διέθεταν.

Η Ιταλία θρηνεί πλέον τουλάχιστον 22.170 νεκρούς , επί συνόλου σχεδόν 169.000 κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό. Εν τω μεταξύ, τα νέα κρούσματα μόλυνσης αυξήθηκαν ξανά χθες Πέμπτη, φθάνοντας τα 3.786.


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα