ΑΘΗΝΑ
08:32
|
25.04.2024
"Παρά τον αποκλεισμό των ΗΠΑ, η αλληλεγγύη προς την Κούβα συνεχίζεται" δήλωσε ο Φρανσίσκο Ντουράν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο αποκλεισμός τον οποίο επιβάλλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ στην Κούβα εμποδίζει την άφιξη διεθνούς βοήθειας στο νησί της Καραϊβικής ώστε να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού, τόνισε χθες Δευτέρα ο Κουβανός υπουργός Υγείας, Φρανσίσκο Ντουράν.

“Παρά τον αποκλεισμό των ΗΠΑ, η αλληλεγγύη προς την Κούβα συνεχίζεται” πρόσθεσε ο Φρανσίσκο Ντουράν.

“Εκτός των δωρεών από την Κίνα, που είναι σημαντικές, λάβαμε βοήθεια από διάφορες χώρες”, καθώς και από το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF), τον Παναμερικανικό Οργανισμό Υγείας (ΠΑΟY) και το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (ΠΑΗΕ), διευκρίνισε ο Ντουράν μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση της Κούβας.

Η κινεζική κυβέρνηση και κινεζικές εταιρείες στηρίζουν τις προσπάθειες της Κούβας να αποτρέψει την εξάπλωση του COVID-19, μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στη χώρα την 11η Μαρτίου. Μεταξύ άλλων, έχουν δωριστεί 500 θερμόμετρα που χρησιμοποιούν υπέρυθρη ακτινοβολία, 2.000 σετ προστατευτικού ιματισμού για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, 2.000 μάσκες N95 και 10.000 χειρουργικές μάσκες, που έφθασαν στην Κούβα νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Η Αβάνα έχει καταγγείλει επανειλημμένα, ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ απειλεί κυβερνήσεις που ζητούν από την Κούβα να στείλει ομάδες Κουβανών γιατρών για να συμβάλουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας.

Σημειώνεται, ότι η Κούβα ανταποκρίθηκε με συνέπεια σε όλες τις επείγουσες εκκλήσεις για ανθρωπιστική βοήθεια ανά τον κόσμο -με έμφαση στις αναπτυσσόμενες χώρες- με αποστολή γιατρών, φαρμάκων και εξοπλισμού – παρά τα οικονομικά προβλήματά της εξαιτίας του παράνομου αποκλεισμού – που της έχει επιβληθεί από τις ΗΠΑ.

Η Κούβα είναι η μόνη χώρα με μόνιμο ιατρικό προσωπικό σε κατάσταση αναμονής (standby), που δεν έχει διστάσει ποτέ να παρέχει υγειονομική περίθαλψη σε χώρες που το έχουν ανάγκη -και η προσφορά της αυτή δεν έχει να κάνει με πολιτικές σκοπιμότητες. Σήμερα, εκτιμάται ότι Κουβανοί γιατροί δραστηριοποιούνται σε περισσότερες από 60 χώρες.

Η Βραζιλία δεν είναι η μόνη χώρα που ωφελήθηκε από το ιατρικό πρόγραμμα της Κούβας, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Ιταλία που υποδέχθηκε πρόσφατα τις μπριγάδες των Κουβανών γιατρών, μαζί με την ιατρική βοήθεια της Κίνας και της Ρωσίας.

Οι ΗΠΑ, όπου 45 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν υγειονομική κάλυψη και οι ιατρικές σπουδές κοστίζουν περίπου 300.000 δολάρια, απειλούν τους Αμερικανούς φοιτητές ότι αν σπάσουν το εμπάργκο και πάνε να σπουδάσουν στην Κούβα, θα τιμωρηθούν μέχρι και με 10 χρόνια φυλάκισης και πρόστιμα ύψους μέχρι και 200.000 δολάρια.

Ο απολογισμός των θυμάτων στη χώρα ανέρχεται σε 36, επί συνόλου 1.087 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης COVID-19.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα