ΑΘΗΝΑ
10:57
|
10.05.2024
Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο με συμβόλαιο να διαπραγματεύεται με αρνητικές τιμές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για πρώτη φορά στην ιστορία, κατέρρευσαν κάτω από το μηδέν τα futures του πετρελαίου στη Νέα Υόρκη, καθώς η οικονομική αναταραχή που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού έχει οδηγήσει τους traders να μην παραλαμβάνουν καθόλου φορτία φυσικού αργού.

Συγκεκριμένα, το αργό παραδόσεως Μαΐου σημείωσε βουτιά άνω του 150% τη Δευτέρα, που ερμηνεύεται απλά ότι πλέον όσοι έχουν πετρέλαιο θα πρέπει να πληρώσουν για να μπορέσουν να το ξεφορτωθούν.

Σημειώνεται ότι η τιμή του συμβολαίου έχασε την προηγούμενη εβδομάδα το 1/5 της αξίας της καθώς η συμφωνία του OPEC+ και άλλων παραγωγών απέτυχε να ανακουφίσει από το πλήγμα που έχει υποστεί η ζήτηση σε μια συντεθλιμμένη παγκόσμια οικονομία.

Το WTI στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης κατρακύλησε 154% φτάνοντας να διαπραγματεύεται στο -10 δολ. το βαρέλι. Σημειώνεται ότι το συμβόλαιο λήγει με την ολοκλήρωση των κανονικών συναλλαγών αύριο.  

Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο με συμβόλαιο να διαπραγματεύεται με αρνητικές τιμές. Αυτή είναι ταυτόχρονα η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση και ένα νέο ιστορικό χαμηλό.

Το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό στα 10,42 δολ., είχε σημειωθεί στις 31 Μαρτίου του 1986.

Η λήξη του συμβολαίου ενέτεινε τις πιέσεις: το συμβόλαιο του επόμενου μήνα, αν και υποχωρεί σε ποσοστό άνω του 10%, απέφυγε την ολική κατάρρευση που γνώρισε το συμβόλαιο του Μαΐου. Ειδικότερα, το συμβόλαιο του Ιουνίου, το πιο ενεργό συμβόλαιο πλέον, χάνει 12% στα 21,14 δολ. το βαρέλι.

Το χρηματιστήριο ανακοίνωσε ότι θα επιτραπεί στο συμβόλαιο να υποχωρήσει κάτω από το μηδέν.

Η ακραία αυτή κίνηση, σημειώνει το Bloomberg, δείχνει το μέγεθος της υπερπροσφοράς στην αμερικανική αγορά καθώς η βιομηχανική και οικονομική δραστηριότητα έχει ουσιαστικά παραλύσει.

H κατάρρευση της τιμής αναμφίβολα αντικατοπτρίζει την ταχέως διογκούμενη υπερπροσφορά πετρελαίου και τη ραγδαία αύξηση των αποθεμάτων στο Cushing της Οκλαχόμα, τον κόμβο αποθήκευσης πετρελαίου των ΗΠΑ. Τα αποθέματα της Οκλαχόμα έχουν αυξηθεί κατά 48% στα σχεδόν 55 εκατομμύρια βαρέλια από τα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της  αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας. Ο κόμβος είχε μέγιστη αποθηκευτική ικανότητα 76 εκατομμυρίων βαρελιών στις 30 Σεπτεμβρίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα