ΑΘΗΝΑ
19:23
|
23.01.2021
Oι πληθυσμοί δεν έχουν πρόσβαση στις αγορές τροφίμων συνεπεία των περιορισμών κυκλοφορίας λόγω Covid-19.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περίπου πενήντα εκατομμύρια άνθρωποι απειλούνται από λιμό στη δυτική Αφρική εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, που επιδεινώνει τα ήδη σοβαρά προβλήματα της παρατεταμένης ξηρασίας και των μακροχρόνιων συγκρούσεων στην περιοχή, προειδοποιεί η Oxfam επικαλούμενη εκτιμήσεις της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (CEDEAO).

Ο αριθμός των ανθρώπων που θα έρθουν αντιμέτωποι με την επισιτιστική κρίση ενδέχεται να υπερδιπλασιαστεί μέσα σε τρεις μήνες, αγγίζοντας τα 50 εκατομμύρια τον Αύγουστο, από τα 17 εκατομμύρια στα οποία υπολογίζεται πως θα ανέρχονταν τον Ιούνιο, προειδοποιεί η μη κυβερνητική οργάνωση.

Η κρίση της πανδημίας του κορονοϊού σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψης ασφάλειας σε ορισμένες ζώνες επιτείνει την απειλή αστάθειας και επιδεινώνει την κατάσταση ως προς τη διατροφική ασφάλεια, που ήταν ήδη αβέβαιη.

Τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στις αγροτικές περιοχές, οι πληθυσμοί δεν έχουν πρόσβαση στις αγορές τροφίμων -συνεπεία των περιορισμών κυκλοφορίας που έχουν επιβληθεί- και αντιμετωπίζουν αφενός τη μείωση της διαθεσιμότητας των βασικών αγαθών και αφετέρου την ραγδαία άνοδο των τιμών τους.

Μέσα σε λίγες ημέρες στην Μπουρκίνα Φάσο, το τίμημα για “ένα σακί με 100 κιλά κεχρί αυξήθηκε από τα 16.000 στα 19.000 φράγκα CFA, ενώ η τιμή του μαγειρικού λαδιού σχεδόν διπλασιάστηκε. Με τον κορονοϊό και περισσότερη ανασφάλεια, αναρωτιέμαι πώς θα ζήσουμε τον μήνα του Ραμαζανιού φέτος”, σχολιάζει ο Αμαντού Χαμαντούν Ντικό, πρόεδρος μιας ένωσης κτηνοτρόφων στο Σαχέλ και στη Σαβάνα.

Σε χώρες όπου εκτυλίσσονται ανθρωπιστικές κρίσεις, η πρόσβαση σε τρόφιμα γίνεται ακόμη πιο δύσκολη: στην Μπουρκίνα Φάσο ή στον Νίγηρα, η ανθρωπιστική βοήθεια δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των χιλιάδων εκτοπισμένων, σε ορισμένες περιπτώσεις ούτε καν να φθάσει σε αυτούς.

Ενώ ξεκινά η περίοδος της σποράς, καλλιεργητές και παραγωγοί συναντούν επίσης δυσκολίες να εξασφαλίσουν σπόρους και λιπάσματα καλής ποιότητας.

Ο πρωτογενής τομέας συνεισφέρει το 30,5% του ΑΕΠ της δυτικής Αφρικής και αποτελεί τη βασική πηγή εισοδήματος και το μέσο βιοπορισμού για το 70 ως 80% του πληθυσμού, κυρίως για τις γυναίκες.

“Χάσαμε το 75% της αγοράς μας εξαιτίας του περιορισμού στην πόλη Μπομπό Ντιουλασό”, εξηγεί η Του Χαζάρα, η οποία δουλεύει σε γαλακτοπωλείο στην Μπουρκίνα Φάσο.

Οι κοινότητες που βασίζονται στην κτηνοτροφία, ήδη αντιμέτωπες με τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής, πλήττονται επίσης, αφού δεν μπορούν να μεταφέρουν βοοειδή σε χειμαδιά, λόγω του αποκλεισμού περιοχών ή του κλεισίματος συνόρων, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο να ξεσπάσουν συγκρούσεις κτηνοτρόφων και αγροτών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα