ΑΘΗΝΑ
14:24
|
25.04.2024
Η αγορά πλημμυρίζει από πλεονάσματα. Η ζήτηση εκμηδενίζεται, η τιμή του πετρελαίου καταρρέει.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το πετρέλαιο υποχώρησε κάτω από τα 16 δολάρια το βαρέλι σήμερα, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1999, με την αγορά να πλημμυρίζει από πλεονάσματα καθώς η πανδημία του κορονοϊού πλήττει τη ζήτηση για καύσιμα.

Η τιμή του πετρελαίου διαμορφώνεται από την προσφορά και τη ζήτηση. Λόγω της πανδημίας του Covid-19, οι επιχειρήσεις παραγγέλνουν λιγότερο πετρέλαιο, οι στόλοι των αεροπορικών εταιριών παραμένουν καθηλωμένοι στο έδαφος και οι καταναλωτές μένουν στο σπίτι και δεν χρησιμοποιούν τα οχήματά τους. Έτσι, η ζήτηση για πετρέλαιο διεθνώς έχει καταρρεύσει συμπαρασύροντας τις τιμές των καυσίμων.

Τα πλεονάσματα αυξήθηκαν από τότε που η ομάδα ΟΠΕΚ+, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, δεν κατέφερε να μειώσει την παραγωγή τον περασμένο μήνα. Η ομάδα ΟΠΕΚ+ συμφώνησε σε νέες μειώσεις αυτό τον μήνα, αλλά τα lockdown που επέβαλαν κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο μείωσαν πιο δραστικά τη ζήτηση για καύσιμα.

Το πετρέλαιο μπρεντ, που στην προηγούμενη συνεδρίαση υποχώρησε κατά 24%, άγγιξε τα 15,98 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 1999. Στις 12:50 ώρα Ελλάδας κατέγραψε πτώση 62 σεντς, ή 3,2% στα 18,71 δολάρια. Το αμερικανικό αργό σημείωσε νωρίτερα πτώση 60 σεντς, ή 5,2% στα 10,97 δολάρια.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια του Μαΐου, τα οποία έληξαν στις 21 Απριλίου προκάλεσαν σοκ στην τιμή του πετρελαίου. Έτσι, όποιος είχε στη κατοχή του ένα τέτοιο συμβόλαιο, του ανήκε και η αναγραφόμενη ποσότητα πετρελαίου. Επιπλέον, οι αποθηκευτικοί χώροι είναι γεμάτοι και έτσι αυξάνεται το κόστος για επιπλέον αποθηκευτικούς χώρους. Έτσι, οι επενδυτές γύρισαν την πλάτη στα προθεσμιακά συμβόλαια, οι τιμές των οποίων έπεσαν σε αρνητικά επίπεδα.

Η πτώση αυτή ακολουθεί δύο από τις πιο άγριες ημέρες στην Ιστορία διαπραγμάτευσης του πετρελαίου, ενώ είναι πιθανόν να εξακολουθήσει η προσφορά να είναι υψηλότερη της ζήτησης και για τους επόμενους μήνες.

Το αργό πετρέλαιο WTI (West Texas Intermediate) έχει περιορισμένες δυνατότητες αποθήκευσης, μιας και οι αγωγοί καταλήγουν στην Οκλαχόμα, όπου στην πόλη Κούσινγκ βρίσκεται ο μεγαλύτερος αποθηκευτικός χώρος στο κόσμο. Όμως εκεί οι χώροι είναι ήδη γεμάτοι και επιπλέον χώροι κοστίζουν περίπου δέκα δολάρια ανά βαρέλι. Ας σημειωθεί ότι για τον ευρωπαϊκό τύπο πετρελαίου Brent υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες αποθήκευσης.

Δεδομένου ότι όταν ξεκινήσει η εξόρυξη πετρελαίου στις πετρελαιοπηγές δεν σταματά εύκολα, θεωρείται σχεδόν αδύνατος ο τερματισμός της σχιστολιθικής παραγωγής στις ΗΠΑ. Για αυτό το λόγο χρησιμοποιούνται αυτό το διάστημα τα τάνκερ ως πλωτοί αποθηκευτικοί χώροι.

Οι χαμηλές τιμές φέρνουν τον τομέα της σχιστολιθικής παραγωγής στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Παρατηρητές υπολογίζουν ότι για να καλύψουν το κόστος τους οι εν λόγω εταιρίες χρειάζονται μια τιμή 50 δολαρίων το βαρέλι.

Η ανακοίνωση του αμερικανού πρόεδρου για αγορά 75 εκατομμυρίων βαρελιών έχει ως στόχο τη στήριξη των τιμών αλλά και την ενίσχυση των αμερικανικών αποθεμάτων πετρελαίου για ώρα ανάγκης. Επειδή όμως η καθημερινή παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο βρίσκεται πάνω κάτω στο ίδιο επίπεδο η κίνηση του Τραμπ θεωρείται μια τρύπα στο νερό.

Περισσότερο νόημα έχει η συμφωνία του ΟΠΕΚ και άλλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών για περιορισμό της καθημερινής ποσότητας άντλησης πετρελαίου κατά 10 εκατομμύρια βαρέλια. Ειδικοί ωστόσο εκτιμούν ότι η μείωση αυτή δεν αρκεί για να εξισορροπήσει την κατάρρευση της διεθνούς ζήτησης.

Η δραματική πτώση τιμών φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση πετρελαιοπαραγωγές χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, οι οποίες χρηματοδοτούν μεγάλο τμήμα του προϋπολογισμού τους από τα έσοδα εξαγωγής πετρελαίου.

“Η αγορά πετρελαίου αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και δεν είναι πιθανόν να γλιτώσει άμεσα από αυτή την κατάσταση δυσφορίας”, δήλωσε ο Στίβεν Μπρένοκ, από την εταιρία PVM. “Η ζήτηση είναι χαμηλή, η προσφορά είναι υψηλή και οι αποθηκευτικές μονάδες γεμάτες”.

“Να είστε έτοιμοι για περισσότερες εκπλήξεις”, δήλωσε ο Μπγιόρναρ Τονχόγκεν, επικεφαλής του τμήματος αγορών πετρελαίου στην Rystad Energy.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα