ΑΘΗΝΑ
19:58
|
19.04.2024
Θα υποφέρουμε λιγότερο απ' ότι άλλες χώρες από τη μείωση της τιμής του αργού, δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ιράν δεν θα υποφέρει τόσο πολύ όσο άλλες χώρες από τη μείωση της τιμής του πετρελαίου, καθώς εξαρτάται λιγότερο από τις εξαγωγές του αργού, δήλωσε σήμερα ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί.

Να σημειωθεί πως, οι ιρανικές εξαγωγές αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά περισσότερο από 80%, όταν οι ΗΠΑ επέβαλαν εκ νέου κυρώσεις αφού ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποσύρθηκε (2018) από την πυρηνική συμφωνία που είχε συνάψει το Ιράν με τις μεγάλες δυνάμεις (2015).

Έκτοτε, η Ουάσινγκτον επέβαλε εκ νέου κυρώσεις στις πετρελαϊκές εξαγωγές της Τεχεράνης. Σε απάντηση, το Ιράν σταδιακά υπαναχώρησε στις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει με την πυρηνική συμφωνία του 2015, βάσει των οποίων η Τεχεράνη είχε δεχθεί να περιορίσει τις πυρηνικές δραστηριότητές της με αντάλλαγμα την άρση των περισσότερων διεθνών κυρώσεων.

“Θα υποστούμε μικρότερη ζημιά από άλλες χώρες από την πτώση της τιμής του πετρελαίου καθώς η οικονομία μας βασίζεται λιγότερο στις εξαγωγές πετρελαίου”, ανέφερε ο Ροχανί σε συνεδρίαση που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Οι τιμές πετρελαίου κατέγραψαν και σήμερα πτώση, με το μπρεντ να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1999, καθώς η αγορά πασχίζει να διαχειριστεί τα τεράστια πλεονάσματα του αργού εν μέσω κατάρρευσης της ζήτησης για πετρέλαιο, βενζίνη και καύσιμα αεροσκαφών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας Μπιζάν Ζανγκανέ δήλωσε σήμερα ότι οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες θα πρέπει να σεβαστούν τις μειώσεις στην παραγωγή αργού που στόχο έχουν τη σταθεροποίηση της αγοράς.

“Η αγορά θα σταθεροποιηθεί σταδιακά εάν η μείωση της παραγωγής πετρελαίου γίνει σεβαστή από όλες τις χώρες παραγωγούς… Η συνεργασία είναι απαραίτητη υπό αυτές τις συνθήκες”, δήλωσε ο Ζανγκανέ στην κρατική τηλεόραση.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), μαζί με τη Ρωσία και άλλες χώρες παραγωγούς, μια ομάδα γνωστή ως ΟΠΕΚ+, ένωσαν τις δυνάμεις τους με άλλα κράτη, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, για να μειώσουν την παραγωγή κατά περίπου 20 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα