ΑΘΗΝΑ
08:34
|
16.04.2024
Τέσσερα πρωτότυπα βίντεο με πρωταγωνιστή τον μεγάλο επαναστάτη συμβουλεύουν τους Ρώσους να "μείνουν σπίτι".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με πρωτότυπο τρόπο το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today “εορτάζει” σε εποχές κορονοϊού την 150ή επέτειο από τη γέννηση του ιδρυτή του σοβιετικού κράτους Βλαδίμηρου Λένιν, καθιστώντας τον ‘ήρωα’ τεσσάρων σποτ, που διαφημίζουν τη ρωσική εκδοχή του μηνύματος “Μένουμε σπίτι” με σκηνές εμπνευσμένες από τη ζωή του Ρώσου επαναστάτη.

Ο Βλαντίμιρ Ιλίτς Ουλιάνοφ (Λένιν), για την ακρίβεια ο ηθοποιός που τον υποδύεται, ‘ποζάρει’ απογοητευμένος γιατί φέτος γιορτάζει μόνος, χωρίς τις εκδηλώσεις, που προετοίμαζαν για την επέτειο κομμουνιστές και υποστηρικτές της επαναστατικής κληρονομιάς του στη Ρωσία και ολόκληρο τον κόσμο, αλλά αναγκαστικά αναβλήθηκαν.

Τα σποτάκια παραφράζουν χάριν της επικαιρότητας το δίστιχο του Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι “πιο ζωντανός κι από τους ζωντανούς” από το επικό ποίημα ‘Β.Ι.Λένιν’, που άρχισε να γράφει ο ποιητής στα τέλη του 1923, λίγο πριν το θάνατο του ηγέτη των μπολσεβίκων τον Ιανουάριο του 1924, για να το ολοκληρώσει το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς. 

Ο Λένιν απεικονίζεται στο Μαυσωλείο του στην Κόκκινη Πλατεία, όπου εκτίθεται μέρος της ταριχευμένης σορού του και επρόκειτο και πάλι μετά την προβλεπόμενη ετήσια συντήρηση να ανοίξει σήμερα τις πύλες για τους επισκέπτες, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ως επί το πλείστον Κινέζοι και λοιποί ξένοι τουρίστες πλέον και δευτερευόντως επισκέπτες από την ίδια τη Ρωσία. 

Ο Ρώσος επαναστάτης απεικονίζεται επίσης έτοιμος να απευθύνει ομιλία όπως στο επαναστατημένο Πέτρογκραντ του 1917, ανεβασμένος στο περίφημο τεθωρακισμένο όχημα Austin (παραγόταν στην Αγγλία και μετασκευαζόταν στη Ρωσία), με το οποίο ήταν εξοπλισμένος ο στρατός της τσαρικής Ρωσίας κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Mια πασίγνωστη σκηνή, που καθιερώθηκε από το φιλμ του Αϊζενστάιν ‘Οχτώβρης’, αλλά έχει αμφισβητηθεί ως προς την ιστορική της πιστότητα.

Τελευταία σκηνή της ‘Λενινιάνας του κορονοϊού’, η μεταφορά κορμού από τον ιστορικό ηγέτη στο πλαίσιο της εθελοντικής εργασίας τα Σάββατα ή άλλες αργίες, στα οποία συμμετείχε και ο ίδιος, εμπνέοντας πολλούς Σοβιετικούς καλλιτέχνες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα