Μετά από συνεδρίαση 7 περίπου ωρών το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) κατέληξε ομόφωνα χτες 22 Απριλίου, αργά το βράδυ, σε μια ενδιάμεση λύση για το ύψος του ξενοδοχείου επί της Φαλήρου 5, στην περιοχή Μακρυγιάννη.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, το ξενοδοχείο, που έχει αποπερατωθεί και λειτουργεί κανονικά εδώ και περίπου ένα χρόνο, θα πρέπει να κοντύνει κατά 10 περίπου μέτρα και από τα περίπου 36 μ. ύψους τώρα να περιοριστεί στα 24, συν τη νέα διαμόρφωση του δώματος. Δεδομένου, ωστόσο, πως το κτίριο υφίσταται ήδη, τα μέτρα που θα έχει συνολικά σε ύψος θα πρέπει να υπολογιστούν με ακρίβεια σε συνάρτηση με τους ορόφους που θα πρέπει να καθαιρεθούν. Ως εκ τούτου, έχει μεγάλη σημασία ο τρόπος που θα διατυπωθεί τελικά όταν καθαρογραφεί, τις επόμενες ημέρες, η απόφαση.
Στην απόφαση αυτή κατέληξαν τα μέλη του Συμβουλίου, αφού εξέτασαν διαφορετικές και αντικρουόμενες προτάσεις που ακούστηκαν από τα μέλη του, προτάσεις που εκκινούσαν από τα 21μ. και έφταναν μέχρι και τα 31μ. Σημαντικό κριτήριο για την τελική απόφαση ήταν το ύψος του υφιστάμενου διπλανού κτιρίου, στη λογική της αποδοχής μιας ήδη διαμορφωμένης κατάστασης.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως στην τηλεδιάσκεψη-συνεδρίαση του ΚΑΣ για το θέμα συμμετείχαν εκπρόσωποι της ενδιαφερόμενης ξενοδοχειακής επιχείρησης, ενώ το δικαίωμα παράστασης δεν δόθηκε ούτε στους εκπροσώπους των κατοίκων που είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ούτε στους εκπροσώπους του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. Το γεγονός αυτό συνιστά καταφανώς μεροληπτική αντιμετώπιση των παραγόντων της υπόθεσης που έχουν έννομο συμφέρον να εκθέσουν τις απόψεις τους ενώπιον του ΚΑΣ.
Στη συνεδρίαση, πάντως, στην οποία αξίζει να σημειωθεί πως δεν συμμετείχε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών και μέλος του Συμβουλίου Ελένη Μπάνου, έγινε γνωστή η γραπτή παρέμβαση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), που ζήτησε:
1. Την απόσυρση εξέτασης του θέματος από το ΚΑΣ, επειδή παρέλκει έως ότου θεσμοθετηθεί άμεσα με Προεδρικό Διάταγμα ο έλεγχος υψών στην ευρύτερη περιοχή της Ακρόπολης, µε δραστική μείωση του συντελεστή δόμησης και συνακολούθως µείωση υψών των κτηρίων, έως τα 21μ. συνολικά, σύμφωνα με την απόφαση 2331/2009 ΣτΕ, καθώς και την εξέτασή του σε εποχή που θα μπορεί να γίνουν παραστάσεις από την πλευρά του ΣΕΑ και τυχόν άλλων φορέων και κατόπιν των παρακάτω ενεργειών.
2. Να συμμορφωθεί η Διοίκηση με τις υπ’ αρ. 2102 και 2103/2019 αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ ακυρώνοντας τις προεγκρίσεις και τις οικοδομικές άδειες και γνωμοδοτώντας/αποφασίζοντας σύμφωνα με τις προστατευτικές διατάξεις του ν. 3028/2002 και όχι με τις γενικές ή ειδικές πολεοδομικές διατάξεις που κρίθηκε από το ΣτΕ ότι δεν έχουν εφαρμογή στην περιοχή, προβαίνοντας σε ρητή εξαίρεσή τους.
3. Στο πλαίσιο της διόρθωσης των πολεοδομικών αλλοιώσεων των οπτικών βλαβών, να αξιολογηθεί η υπάρχουσα κατάσταση με σχετικές μελέτες οπτικών επιπτώσεων και να εξεταστεί η δυνατότητα κατεδάφισης υψηλών κτηρίων που ξεχωρίζουν και βλάπτουν οπτικά τον βράχο.
4. Να οριοθετηθεί περιμετρική ζώνη Ακροπόλεως για την προστασία του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής (εδαφική διεύρυνση της buffer zone), σύμφωνα με τις συστάσεις της UNESCO.
5. Μέχρι τη θέσπιση όρων δόμησης στην περιοχή και την έκδοση νέας οικοδομικής άδειας για το ξενοδοχείο επί της οδού Μισαραλιώτου 7-11, να ανασταλεί η απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης για την υπαγωγή της σχετικής επένδυσης στο καθεστώς ενίσχυσης γενικής επιχειρηματικότητας.
Όπως γίνεται αντιληπτό, τόσο από τα ζητήματα που έθεσε ο ΣΕΑ όσο και τα σημεία που επισημάναμε στο προηγούμενο σχετικό δημοσίευμά μας, το θέμα της οριοθέτησης του ύψους του συγκεκριμένου κτιρίου συνάπτεται με ευρύτερα ζητήματα για τα ύψη των κτιρίων στην περιοχή, με βασικότερη εκκρεμότητα την έκδοση του απαιτούμενου Προεδρικού Διατάγματος.
Στη συνεδρίαση, άλλωστε, διαφάνηκε το ιδιαίτερα βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί για τους χειρισμούς επί του συγκεκριμένου θέματος της προϊσταμένης της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Ελένης Μπάνου, μετά και τις αποκαλύψεις μας.
Η χθεσινή εξέλιξη είναι σημαντική, αλλά τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα συνεχίζουν να είναι μεγάλα.
Σε ποιον βαθμό η γνωμοδότηση του ΚΑΣ θα αποτελέσει πρόκριμα για την υπόθεση του ξενοδοχείου της VASACO επί των οδών Μισαραλιώτου 7-11 και Τσάμη Καρατάσου 4, που ήρθε στη επικαιρότητα μετά την αποκάλυψη πως εντάχθηκε στο καθεστώς ενίσχυσης γενικής επιχειρηματικότητας, με ποσό 3.370.000 ευρώ; Ας σημειωθεί πως, παρά τις ομοιότητες των δύο περιπτώσεων, στην περίπτωση της VASACO δεν υφίσταται ούτε κτίσμα αλλά ούτε και οικοδομική άδεια, καθώς η τελευταία ακυρώθηκε με την 2102/2019 απόφαση του ΣτΕ.
Πότε επιτέλους θα έρθει από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος το ΠΔ για τον έλεγχο υψών στην ευρύτερη περιοχή της Ακρόπολης και κατά πόσο το περιεχόμενό του θα επηρεάζεται από την χθεσινή γνωμοδότηση του ΚΑΣ;Θα μπορέσει και πότε να υλοποιηθεί η απόφαση για την καθαίρεση ορόφων στο ξενοδοχείο της Φαλήρου 5; Είναι περισσότερο από προφανές πως η υπόθεση αυτή θα πάρει χρόνο, καθώς θα υπάρξουν προσφυγές στη δικαιοσύνη, απαίτηση αποζημιώσεων και λοιπές χρονοβόρες και αμφίβολης έκβασης διαδικασίες.
Τι θα γίνει τελικά με την πολύμηνη εκκρεμότητα του πειθαρχικού ελέγχου της κ. Μπάνου και των άλλων στελεχών της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων; Θα προχωρήσει ή θα “κουκουλωθεί”;