ΑΘΗΝΑ
15:23
|
13.07.2024
Ο κορονοϊός και τα περιοριστικά μέτρα έχουν οδηγήσει στην αναβολή όλων των εκθέσεων βιβλίου ανά τον κόσμο.
Image by Gerd Altmann from Pixabay.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο μυαλό μας, η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου είναι ταυτισμένη με τις υπαίθριες εκθέσεις αλλά και με πλήθος εξωστρεφών εκδηλώσεων. Έτσι γιορτάζεται, τόσο στη χώρα μας όσο και παντού. Φέτος, ωστόσο, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, όλες οι διεθνείς εκθέσεις βιβλίου της άνοιξης και του καλοκαιριού έχουν αναβληθεί.

Η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου διοργανώνεται κάθε χρόνο από την UNESCO, με σκοπό την προώθηση και την προβολή της ανάγνωσης. Η ημερομηνία της 23ης Απριλίου επιλέχθηκε  για πρώτη φορά το 1925 από βιβλιοπώλες της Καταλονίας, επειδή συνέπιπτε με την ημερομηνία θανάτου του Θερβάντες.Το 1995 η UNESCO καθιέρωσε την 23η Απριλίου ως ημερομηνία εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου επειδή συμπίπτει με τον θάνατο και ενός άλλου κλασικού των διεθνών γραμμάτων: του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Ο Σαίξπηρ και ο Θερβάντες πέθαναν στις 23 Απριλίου του 1616 και το γεγονός αυτό προσδίδει ιδιαίτερη συμβολική βαρύτητα στην Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.  

Η φετινή Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου, η Κουάλα Λουμπούρ, υποχρεώθηκε να αναβάλει την διεθνή έκθεση βιβλίου, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τα τέλη Απριλίου με εκδηλώσεις που είχαν σκοπό να προβάλουν τα κανάλια και τους δρόμους της πόλης, στέλνοντας ένα οικολογικό μήνυμα σε ολόκληρη την υδρόγειο. Σε επιστολή της, η δήμαρχος της Κουάλα Λουμπούρ, Ντατούκ Νορ Χισάμ Αχμάντ Νταχλάν (Datuk Nor Hisham Ahmad Dahlan), εκφράζει τη λύπη της για την αναβολή των εκδηλώσεων χωρίς να δίνει συγκεκριμένη ημερομηνία για την καινούργια διοργάνωση.

Εδώ και αρκετό καιρό έχει ανακοινωθεί η αναβολή της 17ηςΔιεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που ήταν προγραμματισμένη για τις αρχές Μαΐου. Υπό κανονικές συνθήκες, θα είχε ως κεντρικό της αφιέρωμα τη γερμανόφωνη λογοτεχνία.

Έχουν αναβληθεί επίσης οι καθιερωμένες κάθε Μάρτιο διεθνείς εκθέσεις βιβλίου στο Παρίσι και το Λονδίνο, με τεράστιο αριθμό εκδοτών και επισκεπτών, αλλά και η διάσημη έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια, που ήταν προγραμματισμένη για το διάστημα από 4 μέχρι 7 Μαΐου, με 1500 εκθέτες από 80 χώρες και απειράριθμους εκδότες, συγγραφείς, εικονογράφους και πράκτορες βιβλίου.

Πολύ πρόσφατα ανακοινώθηκε και η αναβολή της Έκθεσης Σπανίων Βιβλίων στις Βρυξέλλες, που αποτελούσε μια ευκαιρία για την προβολή και την κινητοποίηση του εκδοτικού κόσμου του Βελγίου. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Παλαιοβιβλιοπωλών Βελγίου, Pierre Coumans, η έκθεση προγραμματίζεται για τον Ιούνιο του 2020, αφού εκείνο που προέχει τώρα είναι η ασφάλεια εκδοτών και επισκεπτών.

Τέλος, αναβάλλεται και το Διεθνές Φεστιβάλ Βιβλίου του Εδιμβούργου, που ήταν προγραμματισμένοι για τον Αύγουστο. Οι διοργανωτές προσφέρουν για φέτος ένα πλούσιο ψηφιακό πρόγραμμα και υπόσχονται πως θα επανέλθουν του χρόνου με μια διοργάνωση αντάξια της πόλης τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα