ΑΘΗΝΑ
05:36
|
21.06.2024

Τα μουσουλμανικά τεμένη, τα οποία έχουν κλείσει με ΚΥΑ από τις 16 Απριλίου, θα παραμείνουν κλειστά και για το Ραμαζάνι, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα μουσουλμανικά τεμένη, τα οποία έχουν κλείσει με ΚΥΑ από τις 16 Απριλίου, θα παραμείνουν κλειστά και για το Ραμαζάνι, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό.

Η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας ήρθε σε επαφή με τη μουσουλμανική κοινότητα, ενημερώνοντάς την για τους κινδύνους που απορρέουν από το ενδεχόμενο παραβίασης των περιορισμών κυκλοφορίας και των κανόνων που ισχύουν για όλες τις θρησκευτικές κοινότητες στην Ελλάδα.

Σε ανακοίνωσή της, η Γενική Γραμματεία εύχεται στους μουσουλμάνους της χώρας “ο μήνας του Ραμαζανίου να είναι ένας μήνας αγάπης, ελεημοσύνης και καλών πράξεων και επιθυμεί να τους ευχαριστήσει για την τήρηση των μέτρων με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας.Η πιο σημαντική καλή πράξη που καλούνται οι Μουσουλμάνοι να κάνουν την περίοδο του Ραμαζανίου, είναι να προστατεύσουν τους εαυτούς τους, τις οικογένειές τους και την κοινωνία, μένοντας σπίτι και αποφεύγοντας τις συναθροίσεις, όπως έπραξαν και οι Εβραίοι κατά την εορτή του Πέσσαχ και οι Χριστιανοί κατά την εορτή του Πάσχα”, επισημαίνει η ανακοίνωση.


Σύμφωνα με τη ΓΓ Θρησκευμάτων, “ο νόμος (ΚΥΑ Δ1α/ΓΠ.οικ. 25763/16-4-2020, Β’ 1471) απαγορεύει την προσέλευση φυσικών προσώπων σε όλους τους χώρους λατρείας όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων, συμπεριλαμβανομένων και των Τεμενών. Συνεπώς οι προσευχές κατά τη διάρκεια του Ραμαζανίου, που συμπίπτουν με την περίοδο ισχύος της υπουργικής απόφασης ή της τυχόν παράτασης της και της ισχύος των αντίστοιχων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, μπορούν να τελούνται στο σπίτι τις προκαθορισμένες από την Ισλαμική Θρησκεία ώρες (σ.σ. ακολουθεί πίνακας για τις ημέρες/ώρες προσευχής)”.

Η ΓΓ Θρησκευμάτων γνωστοποίησε ακόμη στη μουσουλμανική κοινότητα ότι “σύμφωνα με τα γενικότερα μέτρα για την μετακίνηση προσώπων και την αποφυγή συναθροίσεων, το δείπνο λύσης της νηστείας (Ιφτάρ) επιτρέπεται να πραγματοποιείται μόνο σε σπίτια, με τη συμμετοχή όσων διαμένουν στο σπίτι, χωρίς οιοδήποτε τρίτο πρόσωπο (συγγενή, φίλο ή επισκέπτη). Λόγω της έκτακτης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, των περιορισμών κυκλοφορίας και της ανάγκης αποφυγής των συναθροίσεων, κατά την περίοδο ισχύος των περιοριστικών μέτρων δεν θα παραχωρηθούν δωρεάν χώροι στην Αθήνα ή σε άλλους δήμους της χώρας για την τέλεση της προσευχής για την μεγάλη εορτή της Λύσης της Νηστείας του Ραμαζανίου (Eid al Fitr), διότι έχουν απαγορευθεί οι εκδηλώσεις και κάθε είδους τελετές, συμπεριλαμβανομένων των θρησκευτικών, ώστε να διασφαλιστεί η αποφυγή συνάθροισης κοινού”.

Τα μέτρα αυτά θα προσαρμόζονται ανάλογα με τις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 και τον προγραμματισμό τους για την επόμενη περίοδο.

Στην ανακοίνωσή της, η ΓΓ Γραμματεία Θρησκευμάτων αναφέρει επίσης ότι “για την καλύτερη ενημέρωση υπηρεσιών, φορέων και ιδιωτών υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της νηστείας του Ραμαζανίου (ξεκινά πριν την Ανατολή και διαρκεί έως την Δύση του ηλίου) δεν επιτρέπεται η βρώση και η πόση οιασδήποτε τροφής ή υγρού (υφίστανται εξαιρέσεις που προβλέπονται αναλυτικά) ενώ οι ώρες προσευχής δεν είναι κοινές για όλη τη χώρα αλλά διαφοροποιούνται. Ενδεικτικά και προς διευκόλυνση των ενδιαφερομένων υπηρεσιών, φορέων και εργοδοτών, αναφέρονται οι ώρες προσευχής σε έξι (6) περιοχές της χώρας, όπως αυτές τέθηκαν υπ’ όψιν μας από τους Μουφτήδες της Θράκης και τους μουσουλμάνους θρησκευτικούς λειτουργούς των αδειοδοτημένων χώρων λατρείας”.

Οι μουσουλμάνοι της χώρας ανταποκρίθηκαν θετικά στα μέτρα, με βάση τις επαφές που είχαν οι αρμόδιοι του υπουργείου Παιδείας και της ΓΓ Θρησκευμάτων.

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση της Μουφτείας Διδυμοτείχου στην οποία τονίζεται ότι “αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι τώρα είναι να μείνουμε σπίτι, να προσευχόμαστε στα σπίτια μας, να αποφύγουμε κάθε μετακίνηση και να συμπεριφερόμαστε σαν να είμαστε φορείς του κορωναϊού ώστε να προστατεύσουμε την οικογένεια μας και την κοινωνία¨.


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα