ΑΘΗΝΑ
21:39
|
02.05.2024

Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στη σημερινή τηλεδιάσκεψη να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες για την από κοινού […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στη σημερινή τηλεδιάσκεψη να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες για την από κοινού χρηματοδότηση της οικονομικής ανάκαμψης αφού παρέλθει η πανδημία του νέου κορονοϊού, ανέφεραν πηγές από τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου, οι 27 ανέθεσαν στην Επιτροπή να παρουσιάσει μέχρι τις 6 Μαΐου αυτό το Ταμείο Ανάκαμψης.

Διπλωματικές πηγές, που παρακολούθησαν την τηλεδιάσκεψη των “27” είπαν ότι η συζήτηση κινείται σε χαμηλότερους τόνους σε σχέση με πριν από έναν μήνα. Η διάσταση απόψεων ήταν ωστόσο υπαρκτή, με τέσσερις χώρες -Αυστρία, Δανία, Σουηδία και Ολλανδία- να διαφωνούν με την πρόταση χορήγησης βοήθειας για την ανάκαμψη μέσω επιδοτήσεων.

Το “στρατόπεδο” των βόρειων χωρών, που περιλαμβάνει και τη Γερμανία, τάχθηκε υπέρ της σύνδεσης του νέου Ταμείου Ανάκαμψης με τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-27.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, από την πλευρά του, είπε στους ομολόγους του ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να προικοδοτηθεί με ποσό 1,5 τρισεκ. ευρώ και να παρέχει επιδοτήσεις στις χώρες μέλη ώστε να διασφαλιστεί μια “συμμετρική απάντηση σε ένα ασύμμετρο σοκ”.

Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε: “Κινήθηκαν προς τα εμπρός χωρίς πραγματική σύμπνοια. Επαφίεται τώρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τετραγωνίσει τον κύκλο”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα