ΑΘΗΝΑ
05:41
|
19.04.2024
Συνεχίζεται η διαμάχη Κίνας-ΗΠΑ. Μετά τη Φλόριντα και τη Νεβάδα, την Κίνα μηνύει και το Μιζούρι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η διαμάχη Κίνας-ΗΠΑ συνεχίζεται σε διάφορα μέτωπα με πιο πρόσφατο εκείνο των μηνύσεων κατά της κυβέρνησης της Κίνας για τον χειρισμό της πανδημίας του κορονοϊού.

Την Τρίτη, το Μιζούρι μήνυσε την κυβέρνηση της Κίνας, σύμφωνα με δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα Eric Schmitt, ισχυριζόμενο ότι η Κίνα είπε “ψέματα στον κόσμο” και ως συνέπεια το Μιζούρι αντιμετωπίζει μια έκτακτη κρίση της δημόσιας υγείας αλλά και “δισεκατομμύρια” οικονομικής ζημιάς.

Το Μιζούρι θρηνεί 220 νεκρούς από την πανδημία και καταγράφει περισσότερες από 6.100 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις COVID-19.

Η Πολιτεία εκτός από την κινεζική κυβέρνηση, μήνυσε τις αρχές της Ουχάν και της Χουμπέι, αλλά και -μεταξύ άλλων κινεζικών ιδρυμάτων- την Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας και το Ινστιτούτο ιολογίας της Ουχάν .

Η αγωγή ισχυρίζεται ότι η πανδημία προκλήθηκε από “μια απαίσια εκστρατεία κακοποίησης και εξαπάτησης” που διεξήγαγαν οι κινεζικές αρχές και ότι το κράτος υπέκρυψε κρίσιμες πληροφορίες και κατέστρεψε πλήθος αποδεικτικών στοιχείων αρνούμενο τη μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Η Φλόριντα και η Νεβάδα υπέβαλαν παρόμοιες αγωγές τον Μάρτιο. Η καθηγήτρια Διεθνούς δικαίου Chimène Keitner σε άρθρο της αναφέρει ότι δεν υπάρχει νομική βάση για αυτούς τους ισχυρισμούς.

Να σημειώσουμε ότι την περασμένη εβδομάδα, αποκαλύφθηκε ότι ο αριθμός των θανάτων από κορονοϊό στην Ουχάν ήταν 50% υψηλότερος από ό, τι είχε αρχικά αναφερθεί, αλλά η κυβέρνηση της Κίνας αρνήθηκε ότι υπήρξε συγκάλυψη.

Στην αντίπερα όχθη, η Κίνα κάνει δωρεά επιπλέον 28 εκατομμύρια ευρώ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) υποστηρίζοντας τον παγκόσμιο αγώνα κατά της πανδημίας Covid-19, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χουά Τσουνγίνγκ.

Να σημειώσουμε πως η Κίνα είχε ήδη κάνει δωρεά 20 εκατομμυρίων δολαρίων στον ΠΟΥ τον Μάρτιο. Η επιπλέον συνεισφορά της στην καταπολέμηση της πανδημίας στοχεύει στην ενίσχυση των συστημάτων υγείας των αναπτυσσόμενων χωρών.

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν την προηγούμενη εβδομάδα την χρηματοδότηση του ΠΟΥ, καταγγέλλοντας τον οργανισμό για τη λήψη ευνοϊκών θέσεων προς το Πεκίνο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατήγγειλε τον ΠΟΥ για “κακή διαχείριση” της πανδημίας τονίζοντας πως “αν ο ΠΟΥ είχε κάνει τη δουλειά του στέλνοντας ειδικούς στην Κίνα για να μελετήσουν την κατάσταση στο πεδίο, η επιδημία θα μπορούσε να έχει αναχαιτιστεί στην πηγή της με πολύ λίγους θανάτους”.

Το Πεκίνο αντεπιτέθηκε απαντώντας ότι η κυβέρνηση Τραμπ “υπονομεύει τη διεθνή συνεργασία” κατά της πανδημίας και κάλεσε την Ουάσινγκτον να “αναλάβει τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις της”.

“Η στήριξη του ΠΟΥ σε μια κρίσιμη στιγμή στον παγκόσμιο αγώνα κατά της επιδημίας, συνιστά υπεράσπιση των ιδανικών και των αρχών της πολυμέρειας και υπεράσπιση του καθεστώτος και της αρχής του ΟΗΕ”, σημείωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Γκενγκ Σουάνγκ.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών απάντησε και στο αίτημα της Αυστραλίας για διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για την επιδημία του νέου κορονοϊού, λέγοντας ότι “η κίνηση αυτή αποτελεί πολιτικό ελιγμό” και ότι “η Αυστραλία θα πρέπει να δώσει τέλος στις ιδεολογικές προκαταλήψεις”.

Στη δήλωση που είχε κάνει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, καλώντας τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας να κλείσει όλες τις “υγρές αγορές” άγριων ειδών και όλες τις αγορές που πωλούν παράνομα είδη άγριας ζωής, επικαλούμενος τις σχέσεις ανάμεσα σε αυτές και ζωονόσους, ο Σουάνγκ απάντησε ότι η Κίνα δεν έχει “υγρές αγορές” άγριων ειδών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα