ΑΘΗΝΑ
06:31
|
31.01.2023
Η διεθνής κοινότητα των βυζαντινολόγων καλεί τον Μητσοτάκη και τη Μενδώνη "να αποσοβήσουν μια τραγωδία".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με δύο επιστολές προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η διεθνής κοινότητα των αρχαιολόγων που ειδικεύονται στις βυζαντινές αρχαιότητες, τους καλούν “να αποσοβήσουν μια τραγωδία” και ζητούν να μην πραγματοποιηθεί η απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης. Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, οι αρχαιότητες αυτές είναι σημαντικές και “κάτι περισσότερο από μια απλή βυζαντινή εκδοχή της Ρωμαϊκής Πομπηίας”.

Τις δύο επιστολές, που εστάλησαν απευθείας στον πρωθυπουργό και την υπουργό Πολιτισμού με ημερομηνία 21 Απριλίου, υπογράφουν ο πρόεδρος του Διεθνoύς Συνδέσμου Βυζαντινών Σπουδών, καθηγητής στο Πρίνστον, Τζον Χάλντον (John F. Haldon) και ο καθηγητής Αθανάσιος Βιώνης, πρόεδρος του τμήματος Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Διεθνούς Συνδέσμου Βυζαντινών Σπουδών, που μεταφέρει την απόφαση της ολομέλειας του τμήματος.

Όπως σημειώνει ο κ. Χάλντον, η διεθνής επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί με βαθιά ανησυχία τα μεταβαλλόμενα σχέδια για τις σημαντικές αρχαιότητες και αρχαιολογικό υλικό που ανασκάφηκαν κατά την προετοιμασία για την κατασκευή του σταθμού του μετρό και “με τη μεγαλύτερη απογοήτευση σημειώνουμε την εντολή του 2019 από εσάς, πρωθυπουργέ, να αποσπάσετε και, στη συνέχεια, να επανατοποθετήσετε τις αρχαιότητες”.

Στην επιστολή τονίζεται επίσης ότι “ως ειδικοί στον χώρο των Βυζαντινών Σπουδών θέλουμε να τονίσουμε το υψηλό επίπεδο βλαβών που θα προκύψει από τη μετακίνηση των αρχαιοτήτων και να σημειώσουμε ότι αυτό δεν είναι απλώς περίπτωση ζημίας στο ίδιο το αυθεντικό υλικό, αλλά και στα αρχαιολογικά του συμφραζόμενα τα οποία είναι από μόνα τους η πηγή μιας δυνητικά τεράστιας ποσότητας κρίσιμων και πολύ σημαντικών πληροφοριών, που προέρχονται μάλλον από τις παραδοσιακές ‘αρχαιολογικές’ μεθόδους παρά από τις σύγχρονες επιστημονικές διαδικασίες συλλογής και ανάλυσης δεδομένων”.

Ανάμεσα σε άλλα, σημειώνεται πως “θα ήταν τραγωδία να θέσουμε σε κίνδυνο αυτήν την καλά κερδισμένη φήμη (της χώρας) σπαταλώντας τον θησαυρό αυτού του μοναδικού αρχαιολογικού συνόλου και των ιστορικών δεδομένων της Θεσσαλονίκης μέσω ενός ανώφελα βιαστικού κατασκευαστικού έργου”, πολύ δε περισσότερο «δεδομένης της ύπαρξης μιας ήδη υπαρκτής κατασκευαστικής λύσης […], φαίνεται περίεργα κοντόφθαλμο η νυν κυβέρνηση να το αγνοήσει, μαζί με το κόστος για την εθνική και διεθνή κληρονομιά που αυτό συνεπάγεται”.

Οι επιστολές, οι μεταφράσεις τους και τα πλήρη κείμενα αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα