ΑΘΗΝΑ
14:28
|
26.06.2024
Η εκεχειρία στη χώρα παραβιάζεται συστηματικά, οι αναφορές κάνουν λόγο και για χρήση χημικών όπλων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Λιβύη έχει μετατραπεί σε πεδίο πειραμάτων για κάθε είδους οπλικό σύστημα, ενώ οι σύμμαχοι των αντιμαχόμενων πλευρών στέλνουν όπλα και μαχητές, παραβιάζοντας το εμπάργκο, τονίζουν οι εντεταλμένοι ΟΗΕ στη χώρα.  

Οι συγκρούσεις στη Λιβύη κλιμακώθηκαν μέσα στον Απρόλιο και σφοδρές μάχες διεξάγονται σε διάφορα μέτωπα στα δυτικά της χώρας, παρά τις εκκλήσεις του ΟΗΕ και ανθρωπιστικών οργανώσεων για εκεχειρία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση του κορονοϊού.  

Την ίδια στιγμή, εκδηλώνονται ανησυχίες ότι η σύγκρουση στη Λιβύη μπορεί να έχει πάρει πλέον μια πιο σκοτεινή τροπή. Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ερευνά πιθανή χρήση χημικών όπλων εναντίον των δυνάμεών της. Αναφορές που η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Μισέλ Γουίλιαμς, χαρακτήρισε πολύ ανησυχητικές.   

Ο υπουργός Εσωτερικών, Φάτι Μπασάγκα, αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters ότι υπάρχουν αναφορές για χρήση νευροπαραλυτικού αερίου εναντίον στρατιωτών, σε προάστιο της Τρίπολης. “Το διερευνούμε. Θα περιμένουμε την τελική αναφορά προτού ενημερώσουμε τον Οργανισμό για την απαγόρευση των χημικών όπλων”.  

Ο εθνικός λιβυκός στρατός (LNA) του Χαλίφα Χάφταρ αρνείται αυτές τις αναφορές.

Φονικά drones και φλογοβόλα

Το νέο κύμα συγκρούσεων τροφοδοτείται από όπλα που έρχονται από το εξωτερικό, δήλωσε η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Στέφανι Γουίλιαμς. “Έχουμε τώρα ένα φλογοβόλο RPO-A, κάποιου είδους θερμοβαρικό όπλο που χρησιμοποιείται στα νότια προάστια της Τρίπολης. Έχουμε νέα drones που έφτασαν, ανάμεσά τους ένα που ουσιαστικά είναι UVA αυτοκτονίας, καθώς εκρήγνυται με τη σύγκρουση”, δήλωσε η Γουίλιαμς.  

“Είναι μόνο δύο παραδείγματα των πολύ τρομακτικών συστημάτων που αναπτύσσονται σε ένα αστικό περιβάλλον, κάτι που είναι απολύτως απαράδεκτο”, συμπλήρωσε η αξιωματούχος του ΟΗΕ.  

“Καλούμε όλους όσοι παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων, συμπεριλαμβανομένων των χωρών που κάθισαν στο τραπέζι της Διάσκεψης του Βερολίνου, οι οποίες συμφώνησαν να σεβαστούν το εμπάργκο, αλλά παρόλα αυτά συνεχίζουν να το παραβιάζουν κατάφωρα. Αυτό πρέπει να σταματήσει”, τόνισε η Γουίλιαμς.  

Η απεσταλμένη του ΟΗΕ κατήγγειλε και επανειλημμένες παραβιάσεις της εκεχειρίας: “Δεν μπορείς να το πεις εκεχειρία αυτό, δεν μπορείς να μιλήσεις για κατάπαυση του πυρός. Η συμφωνία που ανακοινώθηκε στα μέσα Ιανουαρίου και υποτίθεται πως θα έκανε τα όπλα να σιγήσουν παραβιάστηκε 850 φορές, 70 μέσα στην τελευταία εβδομάδα”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος

Συμφώνησε να παραδεχτεί την ενοχή του για την κατηγορία τής κατασκοπείας και θα επιστρέψει στην Αυστραλία μετά από την πολύχρονη καταδίωξη που υπέστη.
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα