ΑΘΗΝΑ
06:16
|
20.04.2024

Μια νέα αμερικανική έρευνα αναφέρει ότι ο ήλιος, η υγρασία και η ζέστη μπορούν να περιορίσουν την διάρκεια ζωής του κορωνοϊού. Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια νέα αμερικανική έρευνα αναφέρει ότι ο ήλιος, η υγρασία και η ζέστη μπορούν να περιορίσουν την διάρκεια ζωής του κορωνοϊού.

Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε κατά την τακτική ενημέρωση για τον κορονοϊό για τα ευρήματα ερευνητών της αμερικανικής κυβέρνησης, τα οποία δείχνουν πως ο κορωνοϊός αντέχει λιγότερο σε συνθήκες υγρασίας και ζέστης.

Ο κ. Τσιόδρας σχολίασε πως φαίνεται η αντοχή του ιού επηρεάζεται από την αύξηση της θερμοκρασίας, την υγρασία και την υπεριώδη ακτινοβολία. “Σε μη πορώδεις επιφάνειες, όπως το ατσάλι, ο νέος κορωνοϊός υπό σκιά χάνει την δύναμή του εντός 18 ωρών. Σε θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών, η ζωή του ιού πέφτει στα 2 λεπτά” είπε.

Η έκθεση του ιού στην ηλιακή ακτινοβολία φαίνεται ότι βοηθάει, ενώ οι μελέτες δείχνουν πως και το αντιστηπτικό είναι πολύ αποτελεσματικό, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα. Συγκεκριμένα, ερευνητές της αμερικανικής κυβέρνησης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ιός SARS-CoV-2 επιβιώνει καλύτερα σε εσωτερικούς χώρους και σε ξηρές συνθήκες.

Αντίθετα χάνει την ισχύ του όταν αυξάνεται η θερμοκρασία και η υγρασία και κυρίως όταν εκτίθεται στο φως του ήλιου, δήλωσε ο Ουίλιαμ Μπράιαν, ο ασκών χρέη επικεφαλής στην Υπηρεσία Επιστημών και Τεχνολογίας του υπουργείου Εσωτερική Ασφάλειας των ΗΠΑ.

“Το πιο σημαντικό συμπέρασμά μας μέχρι στιγμής είναι η ισχυρή επιρροή που φαίνεται να έχει το φως του ήλιου στην εξόντωση του ιού, τόσο στις επιφάνειες όσο και στην ατμόσφαιρα”, επεσήμανε ο Μπράιν. “Παρατηρήσαμε αντίστοιχο αποτέλεσμα τόσο με τη θερμοκρασία όσο και με την υγρασία. Η αύξηση της θερμοκρασίας ή της υγρασίας ή και των δύο γενικά δεν ευνοεί τον ιό”, τόνισε ο ίδιος παρουσιάζοντας τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας.


Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) από την άλλη τονίζει σε νέα ανακοίνωση του σχετικά με τις καιρικές συνθήκες πως η μέγιστη κορύφωση του κορωνοϊού αναμένεται σύντομα. Ωστόσο το ECDC δεν τοποθετήθηκε αναφορικά με την υγρασία, τη θερμοκρασία και την υπεριώδη ακτινοβολία, λέει ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο λοιμωξιολόγος, σύμφωνα με μαθητικές εκτιμήσεις η μετάδοση του κορωνοϊού μπορεί να μειωθεί περίπου 20% εξαιτίας της καλυτέρευσης του καιρού. Ο κ. Τσιόδρας ωστόσο επέμεινε πως αυτό δεν πρέπει να σημαίνει χαλάρωση και σε καμιά περίπτωση πλήρη άρση των μέτρων.

Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν τις ελπίδες ότι ο κορωνοϊός θα μιμηθεί τη συμπεριφορά άλλων αναπνευστικών ασθενειών, όπως η γρίπη, η οποία γενικά είναι λιγότερο μολυσματική όταν αυξάνεται η θερμοκρασία. Ωστόσο ο SARS-CoV-2 έχει αποδειχθεί θανατηφόρος σε πιο θερμά μέρη όπως η Σιγκαπούρη, προκαλώντας ερωτήματα για τον ρόλο που διαδραματίζουν οι κλιματικές συνθήκες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα