ΑΘΗΝΑ
03:37
|
19.04.2024
Οργισμένες οι αντιδράσεις της ιατρικής κοινότητας για τις εξωφρενικές τοποθετήσεις του προέδρου των ΗΠΑ.
President Donald Trump addresses the nation from the White House on the ballistic missile strike that Iran launched against Iraqi air bases housing U.S. troops, Wednesday, Jan. 8, 2020, in Washington, as Vice President Mike Pence and others looks on. (AP Photo/ Evan Vucci)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Θύελλα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει οι εξωφρενικές τοποθετήσεις του προέδρου των ΗΠΑ κατά τη σημερινή ενημέρωση στον Λευκό Οίκο. 

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε ως ιδέα, τις ενέσεις απολυμαντικού για θεραπεία σε όσους έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό.  

Πέρα από τις ‘ενέσεις απολυμαντικού’ ο Τραμπ εμφανίστηκε να προτείνει ως πιθανή θεραπεία για τον Covid-19 και τις υπεριώδεις ακτινοβολίες. Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε αυτές τις ιδέες μετά τη δημοσίευση αμερικανικής έρευνας σύμφωνα με τα συμπεράσματα της οποίας ο κορωνοϊός φαίνεται να εξασθενεί πιο γρήγορα όταν εκτεθεί στον ήλιο και τη ζέστη. Αυτό που δεν αντιλήφθηκε ο πρόεδρος, βέβαια, είναι ότι αυτό το συμπέρασμα αφορούσε την παρουσία του ιού πάνω σε επιφάνειες. 

Η ίδια μελέτη έδειξε ότι η χλωρίνη μπορεί να σκοτώσει τον ιό εντός πέντε λεπτών και ότι η ισοπροπυλική αλκοόλη έχει το ίδιο αποτέλεσμα ακόμη ταχύτερα. Ο Τραμπ βρήκε αφορμή για νέες ευφάνταστες προτάσεις: “Μπορώ να φανταστώ το απολυμαντικό να σκοτώνει τον ιό μέσα σε ένα λεπτό. Σε ένα λεπτό! Υπάρχει τρόπος να το χορηγήσουμε με ένεση ή να κάνουμε κάποιον καθαρισμό; Βλέπετε, ο ιός εισέρχεται στους πνεύμονες και κάνει τεράστια ζημιά. Θα είχε ενδιαφέρον να το ελέγξουμε”, είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας: “Δεν είμαι γιατρός, αλλά έχω καλό ξέρετε τι” (έδειξε το μυαλό του).

Οργή στην ιατρική κοινότητα

Τα λεγόμενα του Αμερικανού προέδρου προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις και πολλοί γιατροί έσπευσαν να συμβουλεύσουν τον κόσμο να μην χρησιμοποιήσουν απολυμαντικά ή υπεριώδη ακτινοβολία.   

“Oι ενημερώσεις του Τραμπ θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Μποϋκοτάρετε αυτή την προπαγάνδα. Ακούστε τους ειδικούς. Και παρακαλώ, μην πιείτε απολυμαντικό”, έγραψε στο Twitter ο Ρόμπερτ Ρέις, καθηγητής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.   

Ο πνευμονολόγος δρ. Βιν Γκούπτα δήλωσε στο NBC: “Αυτή η ιδέα της χορήγησης με ένεση ή λήψη οποιουδήποτε είδους καθαριστικού προϊόντος στον οργανισμό είναι ανεύθυνη και είναι επικίνδυνη. Είναι μια κοινή μέθοδος που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι όταν θέλουν να αυτοκτονήσουν”. Παράλληλα προειδοποίησε: “Οποιαδήποτε ποσότητα χλωρίνης ή ισοπροπυλικής αλκόλης ή οποιουδήποτε είδους κοινού καθαριστικού είναι ακατάλληλο για κατάποση. Μικρές ποσότητες είναι θανατηφόρες”.   

Ο Κασίφ Μαχμούντ, γιατρός στο Τσάρλεστον της δυτικής Βιρτζίνια έγραψε στο Twitter: “Ως γιατρός, δεν μπορώ να συστήσω ενέσιμη χορήγηση απολυμαντικού ή χρήση ακτινοβολίας UV για τη θεραπεία της Covid-19. Μην παίρνετε ιατρικές συμβουλές από τον Τραμπ”.   

Ο Τζον Μπαλμς, πνευμονολόγος στο γενικό νοσοκομείο του Σαν Φρανσίσκο προειδοποίησε ότι ακόμη και η εισπνοή αναθυμιάσεων χλωρίνης μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. “Μπορεί να είναι απολύτως το χειρότερο πράγματα για τους πνεύμονες. Δεν είναι φτιαγμένοι για να εκτίθενται ούτε σε αερόλυμα απολυμαντικού. Είναι απολύτως γελοία ιδέα”, τόνισε.   

Αντιδράσεις υπήρχαν και σε πολιτικό επίπεδο. Ο Τζο Μπάιντεν, που αναμένεται να είναι ο αντίπαλος του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές, έγραψε στο Τwitter: “Ακτινοβολία UV; Ενέσεις απολυμαντικού; Να μια ιδέα κύριε πρόεδρε: περισσότερα τεστ, τώρα. Και προστατευτικός εξοπλισμός για τους πραγματικούς επαγγελματίες της Υγείας”. 

Θορυβήθηκε εταιρεία που παρασκευάζει το Dettol

Η Reckitt Benckiser, κατασκευάστρια των προϊόντων Lysol and Dettol, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι τα απολυμαντικά δεν “χορηγούνται” στους ανθρώπους: 

“Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εισάγονται απολυμαντικά προϊόντα στο ανθρώπινο σώμα (μέσω ένεσης, κατάποσης ή οποιασδήποτε άλλης οδού)”, ανακοίνωσε η εταιρεία δια παν ενδεχόμενο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα