ΑΘΗΝΑ
00:36
|
19.11.2024
Σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα με σταδιακό ψαλίδισμα των επιδομάτων προς τους πληγέντες της πανδημίας,
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα, θα συνοδεύεται και με σταδιακό ψαλίδισμα των επιδομάτων προς τους πληγέντες της πανδημίας, προκειμένου να μην καταρρεύσει ο προϋπολογισμός.

Όπως δήλωσε ο υπουργός οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας στο Θέμα FM το επίδομα των 800 ευρώ θα δίδεται ποσοστιαία ανάλογα με το διάστημα που θα είναι κλειστή μια επιχείρηση. “Αν για παράδειγμα ένα καφέ με 20 υπαλλήλους ανοίξει και δουλευουν οι μισοί, οι υπόλοιποι θα παίρνουν τα 800 ευρώ ή θα μπουν σε εκ περιτροπής εργασία” διευκρίνησε ο υπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επίδομα θα λαμβάνουν μόνο οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που θα υποχρεωθούν να παραμείνουν κλειστές, ενώ στο κόστος του επιδόματος αυτή τη φορά θα συμμετάσχουν και οι εργοδότες με μερίδιο 267 ευρώ.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι “η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει και θα αποφύγει την προσφυγή στο ‘μαξιλάρι’ των 15,7 δισ. ευρώ”, που είναι ουσιαστικά δεσμευμένο από τον ESM. Ενώ, προανήγγειλε εκ νέου ρυθμίσεις για τις οφειλές, οι οποίες σήμερα έχουν ανασταλεί και θα έχουν συσσωρευθεί μετά την κρίση.

Παράλληλα, σημείωσε ότι την άλλη Παρασκευή θα υπάρξουν ανακοινώσεις για το πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας, το οποίο λήγει στις 30 Απριλίου.

 Ωστόσο, προανήγγειλε νέο κύκλο παρεμβάσεων στην οικονομία, ο οποίος θα στοχεύει πρωτίστως στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων που θα επαναλειτουργούν, και χωρίς τα χαρακτηριστικά των οριζόντιων παρεμβάσεων του α’ κύκλου. Προϋπόθεση θα είναι να παραμείνει στο τέλος του έτους ο ίδιος αριθμός των εργαζομένων με αυτόν πριν την κρίση.

Ερωτηθείς για την έκθεση του οίκου Fitch που υποβάθμισε το outlook της ελληνικής οικονομίας από θετικό σε σταθερό, είπε ότι “δεν υποβαθμίστηκε κατηγορία αλλά μόνο η προοπτική περαιτέρω αναβάθμισης” και ότι οι αγορές έχουν ήδη ενσωματώσει αυτές τις αναφορές, ενώ δεν προκύπτει ότι επηρεάζεται η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ.

Τέλος, σχολιάζοντας τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής, επισήμανε ότι προτεραιότητα των χωρών του Νότου είναι η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα χρηματοδοτήσει ανάγκες ύψους 1,5 τρισ. ευρώ, μέσω επιχορηγήσεων και όχι δανείων.

Τόνισε δε, ότι πρέπει άμεσα να νομοθετηθούν οι παρεμβάσεις που έχουν ήδη αποφασιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με άμεση προτεραιότητα στο πρόγραμμα SURE της Κομισιόν που αφορά στην ενίσχυση της απασχόλησης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα