ΑΘΗΝΑ
17:16
|
01.05.2024
Ιστορικά χαμηλά των δεικτών PMI στις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη. Η παγκόσμια οικονομία συρρικνώνεται κατά 50%.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εν μέσω της παγκόσμιας πανδημίας του κορονοϊού και των χιλιάδων θυμάτων της, σημειώνεται και η πιο βίαιη συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας που έχει καταγραφεί ποτέ καθώς οι δείκτες PMI αποκαλύπτουν ότι η ύφεση στις αναπτυγμένες οικονομίες μπορεί να αγγίξει το 50%.

Χθες, ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τους δείκτες PMI αλλά και τα εβδομαδιαία στοιχεία για τις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ. Να σημειώσουμε ότι ο δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών PMI βασίζεται σε μηνιαίες έρευνες που πραγματοποιούνται σε επιλεγμένες εταιρείες που αντιπροσωπεύουν μεγάλες και αναπτυσσόμενες οικονομίες παγκοσμίως. Η πτώση του δείκτη κάτω από το επίπεδο 50 δείχνει συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Τα αποτελέσματα των ερευνών PMI σε Ευρώπη και ΗΠΑ αποκαλύπτουν πως η παγκόσμια οικονομία κατέρρευσε τον Απρίλιο συνεπεία των κρατικών lockdown και της μηδενικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, η οποία άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Οι σύνθετοι δείκτες PMI τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρωζώνη, άγγιξαν ιστορικά χαμηλά. Έτσι ο PMI υπηρεσιών στις ανεπτυγμένες οικονομίες υποχώρησε κατά 13 μονάδες από το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό της περιόδου 2008-2009, φτάνοντας στο επίπεδο 22,5. Ο μεταποιητικός PMI υποχώρησε δραματικά αλλά δεν ξεπέρασε το χαμηλό του 2008-09.

Να σημειωθεί ότι οι έρευνες των δεικτών PMI διενεργούνται με ερωτηματολόγια στα οποία τα αρμόδια στελέχη των επιλεγμένων εταιρειών απαντούν σχετικά με τις μηνιαίες μεταβολές που σημειώθηκαν στην παραγωγή, τις πωλήσεις και την απασχόληση των επιχειρήσεων αλλά, χωρίς να αναφέρουν το ύψος των μεταβολών αυτών.

Έτσι, ενώ οι μετρήσεις των δεικτών PMI αντικατοπτρίζουν συρρίκνωση του ΑΕΠ των ανεπτυγμένων οικονομιών κατά 9% στο τρίμηνο και σε ετησιοποιημένη βάση, το μέγεθος της καταστροφής της παγκόσμιας οικονομικής δραστηρίότητας ίσως είναι ακόμα μεγαλύτερο καθώς οι μετρήσεις δεν καταγράφουν τις επιχειρήσεις που δεν παράγουν τίποτα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Capital Economics οι ανεπτυγμένες οικονομίες μπορεί να δουν το ΑΕΠ τους να συρρικνώνεται κατά 50% στο β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ η παγκόσμια ύφεση το 2020 θα αγγίξει το 5,5%. Σημειώνεται πως η παγκόσμια ύφεση της περιόδου 2008-09 είχε περιοριστεί στο 0,5%.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα