ΑΘΗΝΑ
15:24
|
22.11.2024

Την αντίδραση μερίδας αρχαιολόγων προκάλεσε η αποκάλυψη σε προηγούμενο δημοσίευμά μας του πορίσματος της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που είχε διατάξει η προηγούμενη υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την αντίδραση μερίδας αρχαιολόγων προκάλεσε η αποκάλυψη σε προηγούμενο δημοσίευμά μας του πορίσματος της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που είχε διατάξει η προηγούμενη υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά για την υπόθεση των υψηλών κτιρίων πέριξ της Ακρόπολης των Αθηνών.

Συγκεκριμένα η συνδικαλιστική παράταξη “Συνεργασία Αρχαιολόγων”, σε ανακοίνωση της με τον εύγλωττο τίτλο “Τα κενά στο κανονιστικό πλαίσιο προστασίας μιας περιοχής και το κυνήγι συναδέλφων”, σημειώνει, αναφερόμενη στο αποκαλυπτικό δημοσίευμά μας, πως “δεν πρόκειται για μια απλή διαρροή εμπιστευτικού εγγράφου, αλλά εγγράφου το οποίο εκθέτει την προσωπικότητα συναδέλφων και το αξιόπιστο των εμπιστευτικών διαδικασιών του ΥΠ.ΠΟ.Α. Είναι αναμφίβολη η διάρρηξη της νομιμότητας με την παράβαση συνταγματικά προστατευμένων δικαιωμάτων, του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα και ειδικότερα των διατάξεων που διέπουν την πειθαρχική διαδικασία”.

Με άλλα λόγια, την παράταξη αυτή δεν την ενοχλούν οι τυχόν ευθύνες συναδέλφων τους, όπως προκύπτουν από το περιεχόμενο του πορίσματος που συνέταξε άλλος συνάδελφός τους, αλλά η διαρροή στον τύπο.

Υπενθυμίζουμε πως, με βάση την πορισματική έκθεση της συγκεκριμένης ένορκης διοικητικής εξέτασης, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών Ελένη Μπάνου παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό συμβούλιο για σωρεία σοβαρών πειθαρχικών παραπτωμάτων, για πράξεις ή παραλήψεις που συνδέονται με την ανέγερση υψηλών κτιρίων στην περιοχή Μακρυγιάννη: παράβαση καθήκοντος, σοβαρή απείθεια, αμέλεια ή ατελή εκπλήρωση υπηρεσιακού καθήκοντος, αναξιοπρεπή ή ανάρμοστη ή ανάξια για υπάλληλο συμπεριφορά, κακόβουλη άσκηση κριτικής των πράξεων προϊσταμένης αρχής που γίνεται δημοσίως, με σκόπιμη χρήση εν γνώσει εκδήλως ανακριβών στοιχείων, παραβίαση των υποχρεώσεων του άρθρου 27 του Ν. 3528/2007, μη ανάρτηση ή μη έγκαιρη ανάρτηση πράξεων στη Διαύγεια, μη εμφάνιση ή άρνηση κατάθεσης του μάρτυρα χωρίς εύλογη αιτία και άρνηση σύμπραξης, συνεργασία, χορήγησης στοιχείων ή εγγράφων κατά τη διεξαγωγή έρευνας.

Άλλωστε, υπό το φως των αποκαλύψεών μας, η κ. Μπάνου, διορισμένη η ίδια από την υπουργό πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, επέλεξε τελικά να μην λάβει μέρος στη συνεδρίαση του οργάνου, όπου εξετάστηκε το θέμα του ύψους του ξενοδοχείου επί της οδού Φαλήρου 5.

Τι προβλέπει το πειθαρχικό δίκαιο

Οι συντάκτες της ανακοίνωσης επισημαίνουν πως η διαρροή του πορίσματος παραβιάζει τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα και ειδικότερα τις διατάξεις που διέπουν την πειθαρχική διαδικασία. Δεν φαίνεται, ωστόσο, να ενοχλούνται από το γεγονός ότι, παρότι συνάδελφοι τους έχουν παραπεμφθεί για πειθαρχικό έλεγχο, το αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο αφήνει την υπόθεση να χρονίζει, παραβιάζοντας το ίδιο ακριβώς τις διατάξεις που επικαλούνται!

Ας δούμε τι λέει σχετικά ο Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας στο άρθρο 122: “Σε περίπτωση παραπομπής ενώπιον του πειθαρχικού συμβουλίου, η πειθαρχική διαδικασία ολοκληρώνεται εντός δύο μηνών από την παραπομπή εκτός αν απαιτείται η διεξαγωγή ανάκρισης οπότε ολοκληρώνεται εντός τεσσάρων μηνών”. Στην προκειμένη περίπτωση, όπως αναδείξαμε στο δημοσίευμά μας, η παραπομπή της προϊσταμένης και άλλων τεσσάρων υπαλλήλων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών έχει γίνει από τις 4 Ιουλίου 2019, δηλαδή έχει παρέλθει διάστημα 10 περίπου μηνών και η πειθαρχική διαδικασία όχι μόνο δεν έχει ολοκληρωθεί αλλά δεν έχει καν δρομολογηθεί από το αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, με κύρια ευθύνη του πρόεδρου του, πρωτοδίκη Κωνσταντίνου Μέτου. Μάλιστα, το επόμενο εδάφιο του ίδιου άρθρου του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα ορίζει πως η υπαίτια παραβίαση αυτής ακριβώς της διάταξης αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα για τα μέλη του πειθαρχικού συμβουλίου.

Αξίζει να επισημανθεί πως οι συγκεκριμένες προθεσμίες θεσπίστηκαν το 2013, επί υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του σημερινού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, και εισήχθησαν ακριβώς για να διασφαλιστεί πως οι διαδικασίες θα υλοποιούνται και δεν θα μένουν υποθέσεις θαμμένες στα συρτάρια, όπως είχε διαπιστωθεί να συμβαίνει συχνά στο παρελθόν, υπό την πίεση ενίοτε και συνδικαλιστικών παραγόντων. Όπως υπογράμμιζε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σχετική του υπουργική εγκύκλιο τότε: “Η επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής της πειθαρχικής δικαιοσύνης αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ενίσχυση της έννοιας της πειθαρχικής ευθύνης, αλλά παράλληλα και υποχρέωση της διοίκησης απέναντι στους πολίτες και τους ίδιους τους ελεγχόμενους”.

Επιχείρηση συγκάλυψης;

Τι ζητά λοιπόν η “Συνεργασία Αρχαιολόγων”; Την επιστροφή σε μια καταδικασμένη πρακτική που ταλάνισε επί χρόνια τη δημόσια διοίκηση, υπονομεύοντας την ίδια της τη φερεγγυότητα; Την αναβίωση στο υπουργείο Πολιτισμού παλαιοκομματικών μεθοδεύσεων συγκάλυψης και κουκουλώματος υποθέσεων, στις οποίες ενέχονται κατά περίπτωση “φιλικά” πρόσωπα;

Όπως έχει ήδη αναφερθεί στο δημοσίευμά μας που προκάλεσε την αντίδραση της συγκεκριμένης συνδικαλιστικής παράταξης, ένα από τα πρόσωπα που παραπέμφθηκαν στο πειθαρχικό συμβούλιο, με βάση την πορισματική έκθεση της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, είναι και η Αργυρώ Καραμπερίδη, στέλεχος της “Συνεργασίας Αρχαιολόγων”, η οποία μάλιστα χρημάτισε πρόσφατα και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, εκλεγμένη με το ψηφοδέλτιο της παράταξης αυτής.

Η Αργυρώ Καραμπερίδη, προϊσταμένη του τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών και νόμιμη αναπληρώτρια της προϊσταμένης της Εφορείας Ελένης Μπάνου, παραπέμφθηκε για τα παραπτώματα της παράβασης υπαλληλικού καθήκοντος που προσδιορίζεται από τις υποχρεώσεις που επιβάλλουν στον υπάλληλο οι κείμενες διατάξεις, εντολές και οδηγίες, της απλής απείθειας, της αμέλειας ή ατελούς εκπλήρωσης του υπηρεσιακού καθήκοντος και του ειδικού πειθαρχικού παραπτώματος της μη ανάρτησης ή μη έγκαιρης ανάρτησης πράξεων στη Διαύγεια.

Πάντως, η συγκεκριμένη υπόθεση δεν είναι η μοναδική που φαίνεται να καθυστερεί αδικαιολόγητα, υπερβαίνοντας τις προθεσμίες που ο νόμος ορίζει, στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο του υπουργείου Πολιτισμού. Στις υποθέσεις που έχουν “κολλήσει” συγκαταλέγεται, άλλωστε, και η εμβληματική περίπτωση των στελεχών του υπουργείου που έχουν παραπεμφθεί για την καταστρεπτική φωτιά το 2017 στο Τέμενος Βαγιαζήτ.

Κατά σύμπτωση και στην περίπτωση εκείνη ενέχονται πρόσωπα που φέρεται να βρίσκονται στο περιβάλλον της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη

Σημειώνουμε πως, όπως υπενθύμιζε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην προαναφερθείσα εγκύκλιο του 2013, η παρακολούθηση των πειθαρχικών διαδικασιών στα υπουργεία είναι αρμοδιότητα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, στο οποίο και έχει εξαρχής κοινοποιηθεί το παραπεμπτήριο έγγραφο της Μυρσίνης Ζορμπά για το πειθαρχικό σκέλος της υπόθεσης με τα ψηλά κτίρια πέριξ της Ακρόπολης. Με τον ν. 4622/2019 η αρμοδιότητα αυτή πέρασε στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, που θα έπρεπε, ίσως, να επιληφθεί του θέματος που ανακύπτει στο πειθαρχικό συμβούλιο του υπουργείου Πολιτισμού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα