ΑΘΗΝΑ
04:18
|
22.11.2024
Η ανεργία εκτοξεύτηκε. Το 45% του λαού ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας. Το χρέος ανέρχεται στο 150% του ΑΕΠ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ζοφερή οικονομική καθημερινότητα στην οποία βυθίζονται οι πολίτες της πιο “δυτικής” αραβικής χώρας των 6 εκατομμυρίων, οδήγησαν για άλλη μια φορά χιλιάδες διαδηλωτών το βράδυ της Κυριακής στους δρόμους της Βηρυτού και της Τρίπολης. Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας και τα περιοριστικά μέτρα που έχουν υιοθετηθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Στην περιοχή Ζάλκα, βορειοανατολικά της Βηρυτού, έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν και έλαβαν επί τόπου τις πρώτες βοήθειες, σύμφωνα με τον Ρόντνεϊ Έιντ, αξιωματούχο του λιβανέζικού Ερυθρού Σταυρού.

Διαδηλωτές έκαψαν λάστιχα αυτοκινήτων στην Ντμπάιγε, βόρειο προάστιο της Βηρυτού και στον αυτοκινητόδρομο Ντάμουρ, νότια της Βηρυτού προκαλώντας την επέμβαση του στρατού και της αστυνομίας.

Η διογκούμενη οικονομική κρίση (το χρέος της χώρας αγγίζει τα 92 δισ. δολάρια, δηλαδή 150% του ΑΕΠ) που έχει χτυπήσει τον Λίβανο απειλεί τις λεπτές ισορροπίες μεταξύ των πολιτών και της διατήρησης του περίπλοκου σεχταριστικού πολιτικού συστήματος της χώρας.

Τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούνται πολλές διαδηλώσεις στη διάρκεια της ημέρας, με τους διαδηλωτές να παραμένουν κυρίως στα αυτοκίνητά τους, παρά τους περιορισμούς που έχουν υιοθετηθεί από την κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης της covid-19 και της απαγόρευσης της κυκλοφορίας τη νύκτα.

Ο Λίβανος γνώρισε στις 17 Οκτωβρίου 2019 ένα τεράστιο κίνημα αμφισβήτησης στη διάρκεια του οποίου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα για να καταγγείλουν την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης και να ζητήσουν την ανανέωση της ηγεσίας την οποία κατηγορούν για διαφθορά και ανικανότητα.

Η οικονομική κρίση στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού. Περίπου το 45%του πληθυσμού του Λιβάνου ζει πλέον κάτω από το όριο της φτώχειας.

Τους τελευταίους μήνες οι επιχειρήσεις κλείνουν, οι Λιβανέζοι βλέπουν το εισόδημά τους να έχει μειωθεί έως και 30%, η ανεργία έχει εκτοξευτεί, οι τιμές σε πολλά προϊόντα έχουν σχεδόν διπλασιαστεί και τα ΑΤΜ έχουν έλλειψη μετρητών. Οι τράπεζες έχουν επιβάλει δρακόντειους περιορισμούς στις αναλήψεις και τις συναλλαγές με δολάρια σε μια χώρα όπου “το πράσινο χαρτονόμισμα χρησιμοποιείται καθημερινά εξίσου με τη λιβανέζικη λίρα”. Οι Λιβανέζοι αναγκάζονται συχνά να απευθυνθούν στα γραφεία συναλλάγματος, στα οποία η λίρα έχει υποστεί μεγάλη υποτίμηση της τάξης του 60% σε σχέση με το δολάριο.

Το 2020 η οικονομία της χώρας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 12%, αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα