ΑΘΗΝΑ
16:31
|
26.04.2024
Έξαλλοι οι ιεράρχες με τη συναυλία της Πρωτοψάλτη. Απαιτούν να ανοίξουν οι εκκλησίες "εδώ και τώρα".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ενόψει της ανακοίνωσης του στρατηγικού σχεδίου της κυβέρνησης για έξοδο από το lockdown, και με φόντο την ενόχληση αρκετών ιεραρχών από την κινούμενη συναυλία που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο από την Άλκηστη Πρωτοψάλτη, οι Μητροπολίτες της Ελλάδας συσπειρώνονται γύρω από Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και απαιτούν να ανοίξουν οι εκκλησίες “εδώ και τώρα”.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, με τη σύμφωνη γνώμη της ΔΙΣ, απηύθυνε επιστολή προς τoν πρωθυπουργό, με την οποία ζητά το άνοιγμα των εκκλησιών, τη στιγμή που ιεράρχες εμφανίζονται έξαλλοι με τη χθεσινή “παράνομη”, όπως τη χαρακτηρίζουν, κινούμενη συναυλία της Άλκηστης Πρωτοψάλτη! Ο Αρχιεπίσκοπος προέβη σε αυτή την ενέργεια αφενός για να προλάβει μια τυχόν παράταση μέτρων και αφετέρου για να απαντήσει στις αντιδράσεις των ιεραρχών και των πιστών.

Το χρονοδιάγραμμα της εξόδου από το lockdown προέβλεπε την σταδιακή άρση των μέτρων για τους χώρους θρησκευτικής λατρείας στη δεύτερη φάση του σχεδίου, δηλαδή στα τέλη Μαΐου καθώς έως τότε δεν θα έχει αρθεί η απαγόρευση των συναθροίσεων για 10 άτομα και άνω.

Στην επιστολή τονίζεται ότι πρέπει να ανοίξουν οι Εκκλησίες για τους πιστούς με όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Μάλιστα η εκκλησία φέρεται να μην είναι άλλο δεκτική σε υποχωρήσεις!

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η χθεσινή κινούμενη συναυλία από την Άλκηστη Πρωτοψάλτη, η οποία, μάλιστα, έφτασε μέχρι το Μαξίμου, όπου συναθροίστηκαν αρκετοί για να την παρακολουθήσουν. Ιεράρχες εμφανίζονται έξαλλοι για το γεγονός ότι η πολιτεία επέτρεψε να γίνει αυτή η συναυλία εν μέσω πανδημίας αλλά όχι και η περιφορά του Επιταφίου. 

Παράπονο των περισσοτέρων Μητροπολίτων είναι ότι ενώ έγινε επέμβαση της αστυνομίας και επιβλήθηκε πρόστιμο για την λιτανεία σε καρότσα της Παναγίας της Τρυπητής στο Αίγιο, η αντίστοιχη κίνηση της Αλκηστης Πρωτοψάλτη επιβραβεύτηκε.

Σχολιάζοντας τον συνωστισμό μπροστά στο Μέγαρο Μαξίμου με την Αλκηστη Πρωτοψάλτη ο Μητροπολίτης Ιερισσού Θεόκλητος αναρωτήθηκε γιατί δεν ισχύουν και για αυτόν αλλά και για την κυρία Πρωτοψάλτη ό,τι ίσχυσε τις προηγούμενες μέρες για επισκόπους και ιερείς αλλά και λαϊκούς στους οποίους βεβαιώθηκαν πρόστιμα για ανάλογες περιπτώσεις, κάνοντας λόγο για “δύο μέτρα και δύο σταθμά”.

Επιπλέον, οι ιεράρχες είναι ενοχλημένοι καθώς όπως σχολιάζουν “θα ανοίξουν σύντομα τα κομμωτήρια, ενώ  το άνοιγμα των εκκλησιών παραπέμπεται στην Τρίτη φάση του σχεδιασμού δηλαδή στον Ιούνιο”.

“Βάλτε ότι μέτρα θέλετε για το πώς θα γίνει η διαδικασία αλλά να ξεκινήσουν να έρχονται πιστοί στους Ναούς” τονίζουν οι Μητροπολίτες που σε αντίθετη περίπτωση φαίνονται αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις ενέργειές τους.

“Ως Εκκλησία αισθανόμαστε αδικημένοι” δήλωσε ο Μητροπολίτης Λαρίσης Ιερώνυμος στο χθεσινό κήρυγμά του σχολιάζοντας το χθεσινό περιστατικό με την εν κινήσει συναυλία στην Αθήνα.

Επίσης, το βράδυ της26ης προς 27ης Μαΐου θα εορτασθεί η αναστάσιμη Παννυχίδα και γι’ αυτό το λόγο οι Ιεράρχες και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στέλνουν ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση να ανοίξουν έγκαιρα οι ναοί.

“Η ψυχή των Ελλήνων περνάει μέσα από την Εκκλησία” είπε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, “θα μπορούσαν λοιπόν να αρχίσουν μία χαλάρωση των μέτρων ακριβώς για να τονωθεί η ψυχή του λαού μας”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει το αίτημα του Αρχιεπισκόπου σε συνεργασία με τον Σωτήρη Τσιόδρα και τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα