ΑΘΗΝΑ
12:29
|
20.04.2024
Αγνόησε περισσότερες από 12 προειδοποιήσεις των μυστικών υπηρεσιών που συμπεριλαμβάνονταν στο Βιβλίο Ενημέρωσης τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Καταρρέει το επιχείρημα του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ ότι δεν γνώριζε έγκαιρα για το ενδεχόμενο της πανδημίας του κορονοϊού καθώς, νυν και πρώην, αξιωματούχοι των ΗΠΑ αποκαλύπτουν ότι οι μυστικές υπηρεσίες εξέδωσαν αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις σχετικά με τον νέο κορονοϊό σε περισσότερες από δώδεκα καθημερινές ενημερώσεις του προέδρου κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, μήνες κατά τους οποίους ο Τραμπ συνέχιζε να υποβαθμίζει την Covid-19 απειλή.

Οι επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις συμπεριλαμβάνονταν στο “βιβλίο καθημερινής ενημέρωσης του προέδρου”, οι αναφορές του οποίου  καταρτίζονται πριν την αυγή καθημερινά προκειμένου να ενημερωθεί ο πρόεδρος για τις σημαντικότερες παγκόσμιες εξελίξεις και απειλές για την ασφάλεια.

Για εβδομάδες, στο PDB – όπως είναι γνωστό το βιβλίο καθημερινής ενημέρωσης – υπήρχαν αναφορές που ανίχνευαν την εξάπλωση του ιού σε όλο τον κόσμο, καθιστούσαν σαφές ότι η Κίνα καταστέλλει τις πληροφορίες σχετικά με τη μεταδοτικότητα και την θνητότητα του ιού, και σκιαγραφούσαν τις  σοβαρές πολιτικές και οικονομικές συνέπειες μιας ενδεχόμενης πανδημίας.

Ωστόσο, οι επαναλαμβανόμενες αναφορές φαίνεται ότι δεν κατάφεραν να φτάσουν στον πρόεδρο, ο οποίος συνήθως παραλείπει να διαβάζει τις γραπτές ενημερώσεις και κατά καιρούς έχει δείξει ελάχιστη υπομονή ακόμη και για την προφορική ενημέρωσή του που γίνεται δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, οι οποίοι διατηρούν την ανωνυμία τους.

Τους τελευταίους δύο μήνες, ο Πρόεδρος Τραμπ προσπάθησε να υποβαθμίσει την απειλή του κορονοϊού με ένα συνδυασμό γεγονότων και ψευδών δηλώσεων, χάνοντας πολύτιμο χρόνο στη λήψη μέτρων περιορισμού της επιδημίας.

Tον Ιανουάριο είχε δηλώσει ότι η εξάπλωση του ιού είναι “υπό έλεγχο”, ενώ στις 26 Φεβρουαρίου διαβεβαίωσε πως «μέσα σε λίγες ημέρες τα κρούσματα θα μειωθούν σχεδόν στο μηδέν”.

Μέχρι τη Δευτέρα, περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι πέθαναν στις ΗΠΑ εξαιτίας του Covid-19.

Η συχνότητα με την οποία αναφέρθηκε ο κορονοϊός στο βιβλίο καθημερινής ενημέρωσης του Προέδρου αντικατόπτριζε, σύμφωνα με τους αξιωματούχους των ΗΠΑ ένα επίπεδο προσοχής συγκρίσιμο με τις περιόδους κατά τις οποίες οι αναλυτές παρακολουθούσαν ενεργές τρομοκρατικές απειλές, υπερπόντιες συγκρούσεις ή άλλα σοβαρά  θέματα ασφάλειας.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Χόγκαν Γκίντλεϊ αμφισβήτησε ότι ο Τραμπ καθυστέρησε να ανταποκριθεί στην απειλή του ιού σημειώνοντας πως ο πρόεδρος ανέλαβε έγκαιρα δράση για την προστασία της υγείας, του πλούτου και της ευημερίας του αμερικανικού λαού. “Θα περάσουμε από αυτή τη δύσκολη στιγμή και θα νικήσουμε αυτόν τον ιό λόγω της αποφασιστικής του ηγεσίας” διαβεβαίωσε ο Χόγκαν Γκίντλεϊ .

Σε απάντηση σε ερωτήσεις σχετικά με τις επαναλαμβανόμενες αναφορές για τον κορονοϊό, αξιωματούχος της Διεύθυνσης Εθνικών Πληροφοριών δήλωσε ότι, “Οι λεπτομέρειες επ’ αυτού δεν είναι αληθείς» χωρίς να σχολιάσει περαιτέρω.

Αμερικανοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι οι αναφορές περιελάμβαναν αναλυτικά άρθρα σχετικά με πτυχές της παγκόσμιας επιδημίας, αλλά και μικρότερης έκτασης θέματα που ενημέρωναν τον Τραμπ και τα ανώτερα διοικητικά στελέχη σχετικά με την πορεία της μετάδοσης του κορονοϊού. Αντίτυπα του PDB κοινοποιούνται επίσης στους γραμματείς του Υπουργικού Συμβουλίου και σε άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Ένας αξιωματούχος σημείωσε ότι από τα μέσα έως τα τέλη Ιανουαρίου ο κορονοϊός αναφερόταν πολύ πιο συχνά στην καθημερινή ενημέρωση του Προέδρου και ότι τράβηξε την προσοχή του Τραμπ προφορικά.

Το πρώτο σημαντικό βήμα της κυβέρνησης κατά της εξάπλωσης του ιού έγινε στα τέλη Ιανουαρίου, όταν ο Τραμπ περιόρισε τα ταξίδια μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας.

Ωστόσο, ο Τραμπ πέρασε μεγάλο μέρος του Φεβρουαρίου υποτιμώντας την απειλή δημόσια, ενώ η κυβέρνησή του απέτυχε να κινητοποιηθεί για το επερχόμενο ξέσπασμα της πανδημίας εξασφαλίζοντας προμήθειες προστατευτικού εξοπλισμού, αναπτύσσοντας ένα αποτελεσματικό διαγνωστικό τεστ και προετοιμάζοντας σχέδια για την καραντίνα του πληθυσμού.

Πηγή: Washington Post

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα