ΑΘΗΝΑ
02:23
|
27.04.2024

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε τη βεβαιότητα πως οι ΗΠΑ θα εγκρίνουν την προσάρτηση εκτάσεων της Δυτικής Όχθης σε 2 μήνες. Παρά τις […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε τη βεβαιότητα πως οι ΗΠΑ θα εγκρίνουν την προσάρτηση εκτάσεων της Δυτικής Όχθης σε 2 μήνες.

Παρά τις αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς κοινότητας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο κατέθεσε ένα ειρηνευτικό σχέδιο με το οποίο νομιμοποιούνται οι παράνομοι εποικισμοί στα παλαιστινιακά εδάφη.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή Νικολάι Μλαντένοφ δήλωσε πως μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν ένα καταστροφικό πλήγμα για τη λύση των δύο κρατών. Ενώ ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέμα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ χαρακτήρισε την προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών “σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου”.

Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο την Τετάρτη είχε πει πως εξαρτάται από το Ισραήλ αν θα προσαρτήσει εκτάσεις της Δυτικής Όχθης και η Ουάσιγκτον θα έκανε γνωστή τη θέση κατ’ ιδίαν.

Στο Ισραήλ, η συμμαχική κυβέρνηση Νετανιάχου-Γκαντζ έχει δηλώσει πως εφόσον εξασφαλίσει τη συναίνεση των ΗΠΑ μπορεί να ξεκινήσει την προσάρτηση από την 1η Ιουλίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα