ΑΘΗΝΑ
23:55
|
17.05.2024

Η ισπανική εφημερίδα El Pais καθώς και η ιταλική Fatto Quotidiano έφεραν στο φως νέες λεπτομέρειες για τις επιχειρήσεις παρακολούθησης και τα δόλια τεχνάσματα που […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ισπανική εφημερίδα El Pais καθώς και η ιταλική Fatto Quotidiano έφεραν στο φως νέες λεπτομέρειες για τις επιχειρήσεις παρακολούθησης και τα δόλια τεχνάσματα που χρησιμοποιήθηκαν έναντι του ιδρυτή των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, οσο εκείνος ήταν πολιτικός πρόσφυγας  στη πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο.

Και τα δύο άρθρα ανέφεραν πως αντικείμενο ιδιαίτερης προσοχής της παρακολούθησης, η οποία, όπως υποστηρίζεται οργανώθηκε από τη Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ,  ήταν η ταυτοποίηση των μελών της άμεσης οικογένειας του Ασάνζ. Θίγει ένα τρομακτικό ενδεχόμενο, ότι υπήρχαν σχέδια για να βλάψουν την οικογένειά του, συμπεριλαμβανομένου και του τότε νεογέννητου παιδιού του.

Πρόκειται για τις τελευταίες αποκαλύψεις για τη παρακολούθηση , που πραγματοποιήθηκε απο τη UC Global, μια ισπανική ιδιωτική εταιρία στην οποία είχε ανατεθεί απο τις αρχές του Εκουαδόρ η ασφάλεια της πρεσβείας.

Ο διευθυντής της εταιρίας και πρώην αξιωματικός του στρατού της Ισπανίας Ντέιβιντ Μοράλες, κατηγορείται πως είχε επαφή με τις αρχές των ΗΠΑ στις αρχές του 2015 και πως συμφώνησε να παρέχει στη CIA πληροφορίες που είχε συλλέξει εντός της πρεσβείας, σε μια επιχείρηση που κλιμακώθηκε στα επόμενα τρία χρόνια.

Ο Μοράλες συνελήφθη τον περασμένο χρόνο και κατηγορήθηκε για μια σειρά αδικημάτων, συμπεριλαμβανομένης, μεταξύ άλλων, και της κατασκοπείας. Ο Ασάνζ έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά του μισθοφόρου  για τις δραστηριότητές του , οι οποίες φέρεται να παραβίασαν το νομικά κατοχυρωμένο δικηγορικό απόρρητο, καθώς και την ιδιωτικότητα του ιδίου και δεκάδων άλλων.

Πριν λίγες μέρες, η 37χρονη δικηγόρος Στέλλα Μόρρις, αποκάλυψε πως έχει προσωπική σχέση με τον Ασάνζ απο το 2015 και πως το ζευγάρι έχει αποκτήσει μαζί δυο παιδιά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες απο την El Pais το μεγαλύτερο παιδί, ο Γκάμπριελ ,που  γεννήθηκε το 2017 ενώ ο Ασάνζ ηταν ακόμη στη πρεσβεία, ήτανε βασικός στόχος της παρακολούθησης της UC Global.

Η ισπανική εφημερίδα αποκαλύπτει πως υπήρχαν λεπτομερείς αναφορές για τις επισκέψεις της Μόρις και τις κινήσεις της προς και απο τη πρεσβεία. Ένας φίλος του Ασάνζ , ο Στίφεν Χού , έφερνε συχνά τον Γκάμπριελ στο κτήριο και ήταν επίσης θύμα της παρακολούθησης. Η προσωπική του ζωή , ακόμη και ο σεξουαλικός προσανατολισμός του, ελέγχθηκαν εξονυχιστικά.

Η El Pais έγραψε: «Ο Μοράλες υποψιαζόταν  πως ένα ανήλικο που μπήκε  στη πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο μέσα σε ένα μάρσιπο που το κουβαλούσε ο ηθοποιός Στίβεν Χού, ήταν πιθανώς ο γιός του ακτιβιστή του κυβερνοχώρου ( ετών 48 ) και της Μόρρις ( ετών 37 ).»

Η UC Global ήταν διατεθειμένη να φτάσει στα άκρα προκειμένου να γίνει τεστ πατρότητας στο μωρό. Πρώην υπάλληλος της εταιρίας επιβεβαίωσε πως σκέφτονταν να κλέψουν μια απο τις χρησιμοποιημένες πάνες του μωρού ή μία πιπίλα για να γίνει τεστ DNA. 

Σε δήλωσή του είπε: «Ήθελαν να αποδείξουν πως είναι γιός του για να μπορέσουν να τον βλάψουν. Κάποιος επικοινώνησε με τρια εργαστήρια  στη Μαδρίτη για να βρεθεί λύση για το θέμα της πατρότητας. Ένα απο τα εργαστήρια μας είπε πως δεν είναι δυνατό να βρούν DNA απο τα περιττώματα . Ετσι μετά προσπάθησαν να πάρουν τη πιπίλα του.»

Δεν είναι ξεκάθαρο εαν ο μάρτυρας εννοούσε πως η UC Global σκόπευε να «βλάψει» τον Ασάνζ, το μωρό ή και τους δυο. Έχοντας όμως στο νού την σκοτεινή φήμη της CIA, τίποτα δεν απορρίπτεται. Η Μόρις σταμάτησε να φέρνει τον Γκάμπριελ στη πρεσβεία όταν ενημερώθηκε απο έναν υπάλληλο για την όλη επιχείρηση και απο τότε έχει  δηλώσει οτι φοβάται για την ασφάλειά του.

Στη Fatto Quotidiano η Στεφάνια Μαουρίτσι, μακροχρόνια συνεργάτης των WikiLeaks, αποκαλύπτει πως η στοχοποίηση της Μόρρις και της οικογένειάς της επεκτεινόταν πέρα απο τα τείχη της πρεσβείας. Η Μαουριτσι παρέθεσε ένα email του Μοράλες προς το προσωπικό του, στο οποίο τους ζητά να δώσουν «ιδιαίτερη προσοχή» στη Μόρρις. Επισήμανε πως η εταιρία πίστευε πως η Μόρρις δεν χρησιμοποιούσε το αληθινό της όνομα. Η ίδια η Μόρρις μάλιστα, είχε αλλάξει νόμιμα το όνομά της για να αποφύγει τις επιχειρήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών. 

Ο Μοράλες έγραφε: « Εαν χρειαστεί, θέλω ένα άτομο να αφοσιωθεί πλήρως σε αυτό, οπότε εάν πρέπει να προσλάβουμε κάποιον να το κάνει, πείτε μου. Όλο αυτό πρέπει να είναι άκρως απόρρητο έτσι ωστε να αποφύγουμε τυχόν διαρροές.»

Με άλλα λόγια , η UC Global φαίνεται πως σκόπευε να προσλάβει έναν ερευνητή για να παρακολουθεί τη Μόρις. Ο Μοράλες επιπλέον αναφέρει πως η εταιρία είχε εντοπίσει έναν συγγενή της μητέρας της στην Καταλονία, κάτι που δείχνει πως γίνονταν προσπάθειες εντοπισμού των μελών της οικογένειάς της που βρίσκονταν σε όλο το κόσμο. 

Είχαν υπάρξει και παλιότερα ενδείξεις πως η UC Global , για λογαριασμό της CIA, δεν ήθελε απλά να παρακολουθεί κάθε λεπτομέρεια της ζωής του Ασάνζ, αλλά σχεδίαζε επίσης επιθέσεις εναντίον του.

Στη πιό αναλυτική δημόσια επισκόπιση της κατασκοπείας της πρεσβείας ,ο Γερμανός ειδικός υπολογιστών και στενός συνεργάτης του Ασάνζ  Άντυ Μούλερ-Μαγκουν, εξήγησε πως η επιχείρηση της UC Global κλιμακώθηκε δραματικά μέσα στο 2017. 

Τον Δεκέμβρη του ίδιου έτους ο Μοράλες διέταξε το προσωπικό του να κάνει έναν «έλεγχο» του κτηρίου, με εν μέρει στόχο την εύρεση νέων περιοχών οπου θα μπορούσαν να τοποθετηθούν κρυφές κάμερες και μικρόφωνα, σε μια απόπειρα να υπερνικήσει τα μέτρα που πήρε ο Ασάνζ προκειμένου να παρεμποδίσει τη κατασκοπεία.

Πιο συγκεκριμένα, ο Μοράλες μετέφερε στο προσωπικό του ένα αίτημα απο τους «Αμερικανους φίλους» του, για μια λίστα απο πιθανά σημεία πρόσβασης της πρεσβείας. Σύμφωνα με τον Μούλερ-Μαγκουν, ρώτησε τους υπαλλήλους του εάν υπήρχε πιθανότητα να «αφησουν ανοιχτή τη πόρτα της διπλωματικής αποστολής, λέγοντας οτι ηταν ατύχημα , έτσι ώστε να υπάρχει πρόσβαση και η δυνατότητα απαγωγής του αιτούντος άσυλο».

Ο χρόνος αυτών των επιχειρήσεων της CIA  είναι σημαντικός. Ακολούθησαν τη δημοσίευση  της WikiLeaks για το Vault 7, που ξεκίνησε τον Μάρτη του 2017, μια τεραστια συλλογή εγγράφων της CIA που εξέθεσε τις παγκόσμιες επιχειρήσεις κατασκοπείας και ηλεκτρονικής πειρατείας του οργανισμού.

Ο τότε διευθυντής της CIA και νυν Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο απάντησε άμεσα αποκαλώντας τη WikiLeaks μία «εχθρική μη κρατική οργάνωση πληροφοριών». Την ίδια στιγμή το Ομοσπονδιακό Γραφείο Πληροφοριών των ΗΠΑ συγκρότησε μια «ομάδα αντικατασκοπείας» για να ερευνήσει τη WikiLeaks. Το έργο τους θα κορυφωνόταν με την έκδοση 18 κατηγοριών κατα του Ασάνζ, 17 εκ των οποίων ηταν για κατασκοπεία. 

Η ειδική πράκτορας του FBI Μέγκαν Μπράουν , που είχε ηγετικό ρόλο στην ομάδα, προέβη σε ένορκη δήλωση κατά του Ασάνζ τον Δεκέμβρη του 2017, θέτοντας τη βάση για κάποιες απο τις κατηγορίες εναντίον του.

Με άλλα λόγια, τη στιγμή που η CIA και οι εντολοδόχοι τους παραβίαζαν το απόρρητο της οικογένειας του Ασάνζ και σκέφτονταν να απαγάγουν τον ίδιο, το FBI και το Υπουργείο Δικαιοσύνης οριστικοποιούσαν μια νομική επίθεση εναντίον του. 

Ο Μοράλες φαίνεται να έχει παίξει κεντρικό ρόλο και στα δυο. Η εφημερίδα El Pais είχε δημοσιεύσει παλιότερα μεταδεδομένα απο τα mail του Μοράλες τον τοποθετούν στην Αλεξάνδρεια , Βιρτζίνια , στις 1η και 2α Μαρτίου του 2017. Αυτό ηταν μόλις λίγες εβδομάδες μετά τη καθιέρωση της ομάδας του FBI. H Αλεξάνδρεια φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό υπαλλήλων πληροφοριών στις ΗΠΑ και ηταν , εκείνο το καιρό, ο τόπος μιας μυστικής επιτροπής που είχε ως σκοπό τη επινόηση κατηγοριών κατά του Ασάνζ. 

Η στενή σύνδεση μεταξύ των παράνομων δραστηριοτήτων που στοχοποιούσαν τον Ασάνζ και το μωρό παιδί του, καθως και οι προετοιμασίες για αγωγή του στις ΗΠΑ, υπογραμμίζουν περαιτέρω τα γεγονότα που θα μπορούσαν να μεταφραστούν μόνο ως μια απόπειρα έκδοσης. Οι κατηγορίες και η διαδικασία έκδοσης του εγκληματία είναι κάλυψη για μια επιχείρηση με στόχο τη καταστροφή του Ασάνζ επειδή αποκάλυψε τα εγκλήματα της κυβέρνησης των ΗΠΑ. 

Καθώς περιμένει τη δίκη για την έκδοσή του στις ΗΠΑ, προγραμματισμένη να συνεχιστεί στις 18 του Μάη , ο Ασάνζ είναι αντιμέτωπος με τον κίνδυνο της πανδημίας του κορωνοιου καθώς θερίζει τις φυλακές της Βρετανίας. 

Νωρίτερα αυτον το μήνα , η δικαστής Βανέσα Μπαράιτσερ απέρριψε αίτηση για την απελευθέρωση  του Ασάνζ  με εγγύηση απο τη φυλακή Μπέλμαρς , παρόλο που δεν έχει καταδικαστεί για κάποιο έγκλημα και υποφέρει απο πληθώρα ιατρικών προβλημάτων ,το οποίο τον καθιστά ευάλωτο στον ιό COVID-19. 

Η Μαουριτσι δημοσίευσε κομμάτια απο μία ως τωρα ακυκλοφόρητη δήλωση της Μόρρις για τα νέα της εγγύησης. «Φοβάμαι δικαιολογημένα εδώ και πολυ καιρό οτι θα χάσω τον Τζούλιαν απο αυτοκτονία εαν δεν βρεθεί τρόπος να αποτραπεί η έκδοσή του στις ΗΠΑ. Τώρα φοβάμαι οτι θα τον χάσω για άλλους λόγους με πρώτο τον ιό. Ξέρω πολύ καλά οτι η υγεία του ειναι σε πολύ άσχημη κατάσταση και μπορώ να αναφέρω λεπτομερώς τις πτυχές της.»

Η Μόρρις έκανε λόγο για τις σοβαρές επιπτώσεις που έχουν τα μεγάλα χρονικά διαστήματα της απομόνωσης στη φυλακή Μπέλμαρς στον Ασάνζ. «Όταν ηταν στη μονάδα υγειονομικής περίθαλψης τον πήγαν απο ένα θάλαμο σε ένα μοναχικό κελί για πολλούς μήνες σαν μια μορφή απομόνωσης, πέρα απο ελάχιστες ώρες την ημέρα  και παρατήρησα πως όπως είχα πει και τότε, ηταν ορατά εξουθενωμένος … σαν ενα λουλούδι που μαραίνεται.»

Η Μπαράιτσερ δεν άλλαξε γνώμη, αποφασίζοντας πως όχι μονο ο Ασάνζ θα έπρεπε να μείνει στη φυλακή, αλλά οτι θα ήταν καλύτερα για το δημόσιο ενδιαφέρον για τη Μόρις και τα παιδιά της να ονομαστούν από τα μέσα, αρνούμενη το δικαίωμά τους για ανωνυμία.

Το άρθρο του Οσκαρ Γκρένφελντ, από το wsws, μετέφρασε η Συλβάνα Γεωργιάδου

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα