ΑΘΗΝΑ
16:54
|
26.04.2024

Η αποφυλάκιση υπό όρους ήταν το καλύτερο νεό για τη Λέιλα μετά από πολύ καιρό. Η υποχρέωση να εγκαταστήσει μία εφαρμογή παρακολούθησης στο κινητό της […]

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αποφυλάκιση υπό όρους ήταν το καλύτερο νεό για τη Λέιλα μετά από πολύ καιρό. Η υποχρέωση να εγκαταστήσει μία εφαρμογή παρακολούθησης στο κινητό της έμοιαζε σαν μια τυπική απαίτηση, σύμφωνη με το πνεύμα των καιρών.

Η προσγείωση στην άσχημη όψη μιας πραγματικότητας για την οποία κανείς δεν είναι προετοιμασμένος ήρθε λίγες μέρες μετά. Οι οξείς ήχοι από το κινητό την ενημέρωναν πως δεν βρικόταν στο σπίτι της, όπως όφειλε, και μια ειδοποίηση για την παράβαση είχε σταλεί στον υπεύθυνο αναστολών.

Η Λέιλα τρομοκρατημένη από τις συνέπειες έστειλε μια φωτογραφία με το κινητό για να αποδείξει πως πράγματι βρισκόταν στο σπίτι της. Το σκηνικό επαναλαμβανόταν κάθε μισή ώρα, με τη Λέιλα τελικά να παρακαλεί να της βάλουν βραχιόλι παρακολούθησης.

Όπως παρουσιάζει το Gizmodo, πρόκειται για μία νέα γενιά εφαρμογών παρακολούθησης που προς το παρόν κάνουν αβίωτη τη ζωή μόνο όσων αποφυλακίζονται.

Ο Φύλακας (“Guardian”), όπως ονομάζεται η εφαρμογή, υποτίθεται πως με ένα συνδυασμό δεδομένων γεωεντοπισμού και αναγνώρισης φωνής και προσώπου, επιτρέπει τον έλεγχο της φυσικής παρουσίας των κρατούμενων που έχουν αποφυλακιστεί υπό όρους.

Τουλάχιστον 10 πόλεις στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν την εφαρμοφή και φαίνεται πως έχει εγκατασταθεί σε 50.000 κινητά. Οι δημιουργοί την χαρακτηρίζουν μια τεχνολογικά εξελιγμένη λύση για το σωφρονιστικό σύστημα. Εκτίμηση που δεν συμμερίζονται όσοι υποχρεώνονται να την χρησιμοποιήσουν.

Από την έρευνα του Gizmodo προκύπτει πως η περίπτωση της Λέιλα δεν είναι η εξαίρεση, κάποιο σφάλμα που θα διορθωθεί σε επόμενη έκδοση, αλλά ο κανόνας. Εσφαλμένος γεωεντοπισμός, αποτυχια στην επαλήθευση των βιομετρικών δεδομένων και αδιάκοποι έλεγχοι κάνουν τη ζωή να μοιάζει με άλλης μορφής φυλακή.

Για όποιον αμφιβάλει για την αυθεντικότητα των μαρτυριών, ο έλεγχος της εφαρμογής από ειδικούς στην ασφάλεια λογισμικού απέδειξε πως είναι αφενός προχειρογραμμένη και αφετέρου επιθετική στη συναίνεση για τον έλεγχο του κινητού. Φτάνει στο σημείο να έχει τη δυνατότητα να ηχογραφεί ακόμα και όταν δεν χρησιμοποιείται από τον χρήστη.

Κανονικά για μια τέτοια εφαρμογή η οδός της απεγκατάστασης είναι μονοδρομος. Αλλά εν προκειμένω ο ίδιος δρόμος θα οδηγούσε και σε επιστροφή στη φυλακή. Έτσι η μόνη επιλογή που μένει είναι μια ζωή τεχνολογικής φυλακής κατ’ οίκον.

Αλλά ακόμα και μια τέτοια ζωή πως να είναι στοιχειωδώς λειτουργική όταν η αναζήτηση εργασίας πρέπει να γίνει εν μέσω αλλεπάλληλων ψευδών συναγερμών του Φύλακα;

Οι εφαρμογές παρακολουθησης μέσω των κινητών μοιάζει αναπόφευκτο να αντικαταστήσουν τα βραχιολάκια. Προσφέρουν πολύ μεγαλύτερο έλεγχο με μικρότερο κόστος και μπορούν να διαφημιστούν χωρίς το στίγμα του βραχιολιού.

Απλά οι χρήστες χρειάζονται λίγο χρόνο για να αγαπήσουν το νέο κελί τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα