ΑΘΗΝΑ
16:08
|
10.05.2024
Η σύντροφος του δολοφονημένου Τζαμάλ Κασόγκι ζητά να απορριφθεί η πώληση της Νιουκάστλ στου Σαουδάραβες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αυξάνονται οι αντιδράσεις στη Βρετανία κατά της πώλησης της Νιουκάστλ σε κοσνόρτιουμ επιχειρηματιών από την Σαουδική Αραβία.

Μετά τις έντονες αντιρρήσεις που εξέφρασαν η Διεθνής Αμνηστία και το BeIN Sports (ο τηλεοπτικός κολοσσός του Κατάρ), η Χατίς Τσενγκίς, σύντροφος του δολοφονημένου δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ζήτησε από την Premier League να μην εγκρίνει την πώληση της Νιουκάστλ στο σαουδαραβικό κονσόρτσιουμ.

Η Χατίς Τσενγκίς, σύντροφος του δημοσιογράφου της Washington Post, Τζαμάλ Κασόγκι που δολοφονήθηκε το 2018 στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, απέστειλε επιστολή στην Premier League, στην οποία ζητά να απορριφθεί η πώληση.

“Αυτή η ντροπιαστική και διεφθαρμένη φήμη θα συνδεθεί με την Premier League αν προχωρήσει η εξαγορά της Νιούκαστλ. Το κύρος της Premier League και του αγγλικού ποδοσφαίρου θα καταστραφεί από τη σύνδεση με αυτούς που κάνουν το πιο απεχθή εγκλήματα και μετά θέλουν να τα ‘ξεπλύνουν’ και γι’αυτό θέλουν να συνδεθoύν με το ποδόσφαιρο, για να βελτιώσουν την εικόνα τους. Δεν μπορεί να επιτραπεί στο ποδόσφαιρο να γίνει κι αυτό μέρος της συγκάληψης”,  αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή της η Τσενγκίς, κατηγορώντας ευθέως για τη δολοφονία του συντρόφου της την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας.

Νωρίτερα, η Διεθνής Αμνηστία με επιστολή της προς στην Premier League ζητούσε ενδελεχή έρευνα για τις παραβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την συγκεκριμένη χώρα, πριν την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας.

Το κονσόρτσιουμ “Public Investment Fund” επιβλέπεται από τον Πρίγκιπα της χώρας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, για τον οποίο η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει ότι έχει εμπλακεί σε “σαρωτική καταστολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Η Διεθνής Αμνηστία έκανε αναφορά στην επιστολή της και στην ειδεχθή δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 για την οποία εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτηματικά σε σχέση με την εμπλοκή του Πρίγκιπα.

Η διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας του Ηνωμένου Βασιλείου, Κέιτ Άλεν, τόνισε ότι η Premier League πρέπει να θέσει ερωτήσεις σχετικά με αυτήν τη συμφωνία:

“Όλες οι εταιρείες πρέπει να προστατευθούν από εκείνους που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και έτσι πρέπει να είναι και στο αγγλικό ποδόσφαιρο… Η Premier League θα πρέπει να εξετάσει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία” είχε δηλώσει η Άλεν.

Το 2018 είχε δημιουργηθεί παγκόσμια κατακραυγή εναντίον του σαουδάραβα πρίγκηπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν για την δολοφονία του αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, όταν αποκαλύφθηκε πως η εντολή για την εξόντωσή του δόθηκε από τον ίδιο τον διάδοχο του θρόνου.

Πέντε Σαουδάραβες καταδικάστηκαν σε θάνατο και άλλοι τρεις σε ποινές κάθειρξης 24 ετών για την αποτρόπαια δολοφονία του δημοσιογράφου ενώ η Τουρκία κατηγόρησε 12 ανθρώπους που εμπλέκονταν στην υπόθεση, καθώς και δύο άτομα που βρίσκονταν κοντά στο περιβάλλον του Πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. 

Επικριτής της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας, με την οποία στο παρελθόν είχε στενές σχέσεις, ο Κασόγκι στραγγαλίστηκε, ενώ η σορός του τεμαχίστηκε από μία ομάδα 15 ανδρών που είχε μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη από το Ριάντ σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους. Τα λείψανα του δημοσιογράφου δεν έχουν βρεθεί ακόμη.

Για την αγοραπωλησία διαμαρτυρήθηκε και ο τηλεοπτικός Κολοσσός “BeIN Sports”, που ενώ έχει προσφέρει σχεδόν570.000.000 ευρώ για τα δικαιώματα των αγώνων της Premier League, υποστηρίζει πως έχει πέσει θύμα πειρατείας από τη Σαουδική Αραβία, η οποία μεταδίδει παράνονα τους αγώνες του αγγλικού πρωταθλήματος.

 Το “BeIN Sports” απειλεί να “σπάσει” την τριετή συμφωνία που έχει με την Premier League προκειμένου να μην ολοκληρωθεί η αγοραπωλησία της Νιούκαστλ, η οποία θα αγγίξει τα 400.000.000 ευρώ.

Το επενδυτικό αυτό σχήμα των Αράβων θέλει να αποκτήσει το 80% της Νιούκαστλ, με το υπόλοιπο ποσοστό να πηγαίνει στη γυναίκα που βρίσκεται πίσω από τη διαμεσολάβηση της συμφωνίας, Αμάντα Στέιβλι και σε κάποιους Άγγλους επενδυτές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα