ΑΘΗΝΑ
16:15
|
03.05.2024
Εκατοντάδες ασυνόδευτα παιδιά κρατούνται σε απαράδεκτες συνθήκες σε κρατητήρια και ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

 Εκατό ασυνόδευτα παιδιά θα μετεγκατασταθούν στη Φινλανδία, όπως συμφωνήθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος, με τον υπουργό Εσωτερικών της Φινλανδίας Olly-Poika Parviainen.

Επίσης, η Φινλανδία θα δεχθεί και 30 ενήλικες πρόσφυγες και μετανάστες που θα επανενωθούν με τις οικογένειές τους εκεί.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, η μετεγκατάσταση θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Μαΐου. Η απόφαση αυτή εντάσσεται στο ευρωπαϊκό σχέδιο για μετεγκατάσταση 1.600 ασυνόδευτων ανηλίκων σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι δεκάδες ασυνόδευτοι ανήλικοι που βρίσκονται σε επ’ αόριστον καραντίνα στα ελληνικά κρατητήρια υπό το καθεστώς της προστατευτικής φύλαξης.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, σε όλη την Ελλάδα ο αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών που βρίσκονται σε καθεστώς προστατευτικής φύλαξης είναι 331 και όσο η κατάσταση παραμένει η ίδια, αναμένεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί σημαντικά.

Σύμφωνα με την οργάνωση, από τη στιγμή που εφαρμόστηκαν τα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού, ανεστάλησαν οι τοποθετήσεις στις περισσότερες δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών, προκειμένου περιοριστεί ο κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού.

Οι συνθήκες διαβίωσης των ασυνόδευτων ανηλίκων στα κρατητήρια αστυνομικών τμημάτων δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις υγιεινής. Το γεγονός αυτό καθίσταται ακόμη πιο ανησυχητικό σε συνθήκες πανδημίας.

Υπάρχουν ανήλικοι που βρίσκονται σε καθεστώς προστατευτικής φύλαξης από τις 22 Ιανουαρίου,  οι οποίοι δεν προβλέπεται να εξέλθουν σύντομα.

Τα ασυνόδευτα παιδιά, στην παρούσα κατάσταση, θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα εγκλεισμού, ενώ και τα κρατητήρια στα αστυνομικά τμήματα σύντομα θα εξαντλήσουν την χωρητικότητα τους, κάνοντας έτσι χειρότερες τις ήδη πολύ κακές συνθήκες κράτησης.    

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει η ΑΡΣΙΣ, το διακύβευμα είναι η οριστική κατάργηση της κράτησης ανηλίκων σε αστυνομικά τμήματα και κέντρα κράτησης (και όχι η επ’αόριστον επιμήκυνσή της όπως προκύπτει σήμερα), η οποία με διαδοχικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει χαρακτηριστεί ως παράνομη και εξευτελιστική μεταχείριση.      

Επίσης, υπό απαράδεκτες συνθήκες συνωστισμού με παντελή έλλειψη παροχής ειδών ατομικής υγιεινής και προστασίας και για ανησυχητικά μεγάλα χρονικά διαστήματα παραμένουν οι ασυνόδευτοι ανήλικοι στο ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ της Αμυγδαλέζας.

Το κλιμάκιο της ΑΡΣΙΣ κατέγραψε στις 27 Απριλίου, ενενήντα οκτώ (98) ασυνόδευτους ανήλικους στον Τομέα Ανηλίκων του ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ Αμυγδαλέζας και δύο ασυνόδευτες ανήλικες στον Τομέα Οικογενειών του ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ, κρατούμενοι/ες υπό απαράδεκτες συνθήκες συνωστισμού εν μέσω της εξελισσόμενης πανδημίας του COVID-19.

Η καταγραφή έγινε στο πλαίσιο της τακτικής και εβδομαδιαίας ενημέρωσης και παρέμβασης του κλιμακίου, με σκοπό την παροχή νομικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ανήλικους κρατούμενους και συνακόλουθο ρόλο την ενημέρωση θεσμικών οργάνων και δημοσίων αρχών με ευθύνη για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία των παιδιών στην Ελλάδα.

Η ως άνω κατάσταση εγείρει πλέον σοβαρές ανησυχίες τόσο για τη διαδικασία παιδικής προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων, όσο και για τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης τους, ειδικά εν μέσω της πανδημίας του COVID-19, κατά την οποία συνιστώνται και απαιτούνται αυξημένα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας και αντενδείκνυνται συνθήκες συνωστισμού.

Αριθμοί – ρεκόρ το Μάρτιο

Συγκεκριμένα, στον Τομέα Ανηλίκων του ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ Αμυγδαλέζας, κατά την τελευταία επίσκεψη της οργάνωσης, στις 9 Μαρτίου 2020, τελούσαν υπό κράτηση 98 ασυνόδευτοι ανήλικοι. Την 13η Μαρτίου ανακοινώθηκε ότι μία αστυνομικός του ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ Αμυγδαλέζας βρέθηκε θετική στον COVID-19 και κατόπιν ανεστάλη η δυνατότητα εισόδου του κλιμακίου στον χώρο. Την 20η Μαρτίου τελούσαν υπό κράτηση 83 ασυνόδευτοι ανήλικοι. Την 23η Μαρτίου τελούσαν υπό κράτηση 83 ασυνόδευτοι ανήλικοι στον Τομέα Ανηλίκων του ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ και μία ασυνόδευτη ανήλικη, 17 ετών, πολίτης Σομαλίας στον Τομέα Οικογενειών.

Την 1η Απριλίου τελούσαν υπό κράτηση 85 ασυνόδευτοι ανήλικοι στον Τομέα Ανηλίκων και 1 ασυνόδευτη ανήλικη στον Τομέα Οικογενειών. Την 4η Απριλίου τελούσαν υπό κράτηση 88 ασυνόδευτοι ανήλικοι στον Τομέα Ανηλίκων του και 2 πλέον ασυνόδευτες ανήλικες στον Τομέα Οικογενειών του ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ με την προσθήκη μίας ακόμα ασυνόδευτης ανήλικης, 14,5 ετών, συριακής καταγωγής. Ογδόντα επτά ασυνόδευτοι ανήλικοι στον Τομέα Ανηλίκων της Αμυγδαλέζας και δύο ασυνόδευτες ανήλικες στον Τομέα Οικογενειών, καταγράφηκαν στις 15 Απριλίου 2020.

Μεταξύ των κρατούμενων παραμένουν ασυνόδευτοι ανήλικοι, των οποίων η κράτηση αγγίζει πλέον τους 3 μήνες. 

Από τις επίσημες ενημερώσεις και την παρέμβαση της ΑΡΣΙΣ στην Αμυγδαλέζα αποτυπώνεται πλέον μια σταθερή και συστηματική αύξηση του αριθμού των κρατουμένων, που έχει οδηγήσει σε αριθμούς-ρεκόρ παιδιών που κρατούνται, καθώς και υπέρμετρη αύξηση του χρόνου κράτησής τους, και μάλιστα σε συνθήκες κράτησης εξευτελιστικές, που αντίκεινται σε κάθε έννοια παιδικής προστασίας.

Ο μεγάλος αριθμός των κρατουμένων, σε συνδυασμό με τον αυξημένο χρόνο κράτησης σε απαράδεκτες συνθήκες και συνθήκες υψηλού συνωστισμού εν μέσω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, θέτει πλέον σοβαρά σε κίνδυνο την υγεία τους, επιδεινώνει την ήδη επιβαρυμένη ψυχολογική κατάσταση των ανηλίκων και οδηγεί σε εντάσεις και πράξεις απελπισίας.

  

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα